Friesland College Friesland College Friesland College
Mode Design 2 (Basismedewerker)

Mode Design 2 (Basismedewerker)

Mode Design 2 (Basismedewerker)

Mode Design 2 (Basismedewerker) Niveau 2 - bol

Droom je ervan om je eigen kleding te maken?

Doorstikken van stof. Zakken inzetten. Afwerken met een beleg. Dubbel stikken en keren. Biezen en bandjes. Halsboorden en kragen. Patronen lezen en maken. Als medewerker bij kleinschalige bedrijven, veranderatelier of groot confectiebedrijf weet je er alles van. Je maakt confectiekleding en maatkleding en dat doe je heel zorgvuldig. En met heel veel plezier. Want mode is je passie en de naaimachine is je vriend. Wie weet werk je over tien jaar bij een bekend mode-atelier of een grote ontwerpstudio.  

Je informeert ook klanten over het mode-assortiment, over(ver)maak werkzaamheden en hoe je presentaties online maakt.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Je werkt aan opdrachten voor het (ver)maken van kleding. Je vervult een uitvoerende en/of ondersteunende rol in het voorbereiden van de opdracht. Je ontvangt instructies van je leidinggevende en bereidt de opdracht zelfstandig, maar onder begeleiding voor. Daarnaast beschik je over de nodige basiskennis- en vaardigheden vanuit je vak mode om de opdracht goed uit te kunnen voeren.

Je communiceert met en adviseert klanten. Je bent zelfstandig, nauwkeurig, ordelijk en je kunt onder tijdsdruk goede kwaliteit leveren. 

Waar kun je werken?

Na de opleiding kun je aan het werk in een vermaakatelier bij:

 • Kleinschalige bedrijven
 • Reparatieatelier 
 • Groot confectiebedrijf

Praktische informatie

De opleiding Basismedewerker mode is een Bol-opleiding. Je gaat naar school en loopt stage. Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele medewerker mode te worden.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst! 

Onderdeel van de opleiding is het samenstellen van een portfolio, waarmee je kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.

Modeshow  
Elk jaar wordt er een eindmodeshow georganiseerd waarin alle gemaakte kleding wordt geshowd, waaronder ook jouw eindexamenoutfit. 

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage of de werkplaats. 

Begeleiding
De
 begeleiding vanuit school vindt plaats door een studieloopbaan begeleider (SLB-er). Samen kijk je regelmatig naar wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw beste leertraject vast voor het behalen van je mbo-diploma.

Leereenheden
De opleiding is opgebouwd uit 
verschillende leereenheden rond een bepaald thema of project. Een leereenheid beslaat doorgaans 5 tot 10 weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze opdrachten zijn meestal opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven.

Voorbeelden van leereenheden zijn:

 • Werken voor een klant
 • Eigen collectie

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je gebruikt hierbij verschillende bronnen om je producten te maken. Onderdeel van de opleiding is het samenstellen van een portfolio, waarmee je kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt. 
 
Stage 
Binnen de opleiding ga je voor 25% van de tijd in de praktijk aan de slag bij een erkend stagebedrijf. Hierin leer je te werken voor een bedrijf en als toekomstig werknemer te functioneren. 

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling 
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. 

Vakspecifieke ontwikkeling 
Je begint met het behalen van het atelierbewijs. Je leert dan hoe je met de naaimachines moet omgaan en een aantal basisnaden stikken. Daarna werk je aan ambachtelijke basisvaardigheden om uiteindelijk zelfstandig opdrachten uit te kunnen voeren. 

Beroepsgerichte onderdelen, zoals 

 • Naaiopdrachten uitvoeren  
 • Naaitechnische vaardigheden 
 • Workshops Patroontekenen  
 • Modevormgeving  
 • Experimenteren met materialen en technieken  
 • Eigen outfit maken  
 • Digitale vaardigheden zoals online zoeken van trendinformatie en online presentaties maken
 • Teken en opmaakprogramma's: Adobe illustrator en Photoshop
 • Informeren en adviseren over het mode-assortiment .  

Algemene vakken  

 • Nederlandse taal  
 • rekenen  
 • Loopbaan en Burgerschap

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Een greep uit de Keuzedelen die je tijdens de opleiding kunt kiezen: 

 • Experimenteren met materialen
 • Fotografie Modevormgeving
 • Inspelen op innovatie
 • Engels
 • Ondernemerschap 
Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

je kunt ook doorstromen naar een niveau 3 opleiding binnen het Friesland college, of naar Mode niveau 3 waar je start in leerjaar 2. 

Toelating en intake

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Na aanmelding krijg je een thuisopdracht toegestuurd en word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Aan de hand van de opdracht en het gesprek geven we je een advies.

Meer informatie over Toelating en intake

Kosten

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Aanvullende kosten van de opleiding in het eerste jaar:  
Je krijgt een lijst met aan te schaffen leermiddelen, zoals patroontekenboeken, gebruiksmaterialen, ateliertasje. Deze spullen vul je elk jaar aan als ze op zijn met een totaalbedrag van rond de  200,- 

 • Een goede laptop 
 • Excursies en gastdocenten 
 • Boek Nederlands en rekenen, Keuzedeel 

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl