Online Open Week 1 t/m 4 november 2021

Info & aanmelden online infoweek
Friesland College Friesland College Friesland College

Online Open Week 1 t/m 4 november 2021

Info & aanmelden online infoweek
Basislasser

Basislasser

Basislasser 2 - BOL

Je maakt van laswerk echt vakwerk

Ben je op zoek naar een afwisselende baan in de metaalbewerking?

Als basislasser verbind je verschillende metalen door verschillende technieken, zoals MIG/MAG. Je bouwt, onderhoudt of repareert onderdelen van machines, auto’s of bouwmaterialen. 

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als basislasser werk je binnen het eigen bedrijf of op locatie. Je bouwt, onderhoudt of repareert onderdelen van machines, auto’s of bouwmaterialen. Als basislasser verbind je verschillende metalen door verschillende technieken, zoals MIG/MAG. Je produceert vaak hele series van hetzelfde product. Als basislasser krijg je opdrachten van je leidinggevende en werk je onder begeleiding. Welk las je moet zetten, lees je op een werktekening.

Je werkt nauwkeurig en veilig. Je hebt een goed ruimtelijk inzicht en hebt aandacht voor het milieu.

Waar kun je werken?

In het algemeen is de basislasser werkzaam bij bedrijven in de

 • metaalproductenindustrie
 • toeleveringsbedrijven metaalproductenindustrie
 • machine- en apparatenbouw
 • transportmiddelenindustrie
 • scheepsbouw 
 • staalbouw

Praktische informatie

Je leert om kwalitatief goed werk af te leveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant. Daarnaast ontwikkel je alle technische vaardigheden die je als bassislasser nodig hebt. 

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer.

traject op maat
Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek, metaal of elektrotechniek? Dan kunnen we in overleg een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma versneld behalen.

Je kunt de opleiding volgen via de beroepsopleidende leerweg (bol, school en stage) of de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren).

Hoe leer je?

Bol: school en stage

Bij de dagopleiding (bol) volg je het grootse deel van je opleiding op school. Een opleidingsjaar is ingedeeld in twee periodes van 20 weken. In het eerste jaar loop je 10 weken stage en in het tweede jaar 15 weken.

De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid bestaat doorgaans uit 5 tot 10 weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze opdrachten zijn meestal opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school

Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. 

Je kunt het gehele jaar instromen en ook overstappen naar het bbl-traject (werken en leren) wanneer jij bij een erkend leerbedrijf voor jouw opleiding gaat werken. 

Bbl: werken en leren

BBl (beroeps begeleidende leerweg) staat voor werken en leren. 
Werk je al bij een bedrijf in deze richting dan kan je deze opleiding via de bbl-leerweg volgen.

Kom je net van school en wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding ook volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Je bent dan minimaal 32 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op een avond zijn.

Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. 

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Kom je net van de middelbare school dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake.

Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Beroepsgerichte ontwikkeling
Tijdens de opleiding komen alle vaardigheden aan de orde die je in dit vak nodig hebt.

 • Je leert stevige verbindingen maken tussen twee stukken metaal.
 • Je leert de diverse lasmachines en technieken kennen
 • je leert laswerkzaamheden voorbereiden, uitvoeren en afronden
 • Je leert veilig omgaan met de machines, je teamleden en de omgeving.

Algemene vakken

 • Nederlandse taal
 • rekenen
 • loopbaan en burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Doorleren

Na de opleiding Basislasser niveau 2  kun je doorstromen naar:

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voor de bbl-variant moet je over een baan bij een erkend leerbedrijf in deze branche beschikken

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl