Broodbakker - de basis
Cursus voor volwassenen

Broodbakker - de basis

Broodbakker - de basis - - cursus

Ben jij een echte bakker?

Een introductie in het bakkersvak. Leer in 10 weken de basis van het broodbakken. Een cursus van Friesland College en Bakery Sweets Center.

Je kan voor deze cursus gebruik maken van het STAP-budget of subsidie vanuit ‘Het Noorden Leert Door’. Onderaan deze pagina lees je hier meer over.

aken van het STAP-budget. Onderaan deze pagina lees je hier meer over.

Cursus Broodbakker - de basis in het kort

  • Startdatum: 9 januari 2023
  • Cursusduur: 10 dagdelen
  • Locatie: Friesland College, Leeuwarden
  • Kosten: € 1300,-

 

Praktische informatie

Hoe leer je?

Als student aan het Friesland College doe je zoveel mogelijk echte ervaringen op. Dat noemen we praktijkgestuurd leren. Je leert niet alleen wat je moet doen, maar ook wáárom je dit doet. Wat doet gist, waarom voeg je zout toe en wat gebeurt er in een rijskast? Zo stoom je jezelf klaar voor een baan in de bakkerij.

Wat leer je?

  • Grondstoffenkennis: wat is meel, wat doet gist, hoe werkt broodverbetermiddel? Hoe reageren grondstoffen op elkaar en met welke verhoudingen werk je?
  • Het maken van klein brood, ongevuld en gevuld brood, getoerd gerezen brood en desem.

Studiebelasting

  • 10 dagdelen van 4-5 lesuren
  • Stage: afhankelijk van ervaring. Hiervoor maken we gebruik van het netwerk van Bakery Sweets Center.
  • Zelfstudie: afhankelijk van ervaring

Toelating

Voor deze cursus heb je geen voorkennis van het bakkersvak nodig. Je begint bij de basis. Je leert de basisvaardigheden die een broodbakker nodig heeft. Je kiest voor deze cursus omdat een baan in de bakkerij je wat lijkt, of omdat je je grondstoffenkennis op peil wilt houden.

Evaluatie en erkenning

Evaluatie

Na afloop van de cursus bespreek je met je docent wat je geleerd hebt en wat je gaat doen met deze nieuwe kennis. Heb je een stageplek kunnen bemachtigen bij een van de partners die aangesloten zijn bij Bakery Sweets Center, dan volgt er vanuit deze werkgever ook nog een evaluatie. Dit kan eventueel samen met met jouw docent.

Erkenning

Net als in het ‘echte leven’, is het belangrijk dat je op tijd bent, je werkkleding draagt en je opdrachten uitvoert. Heb je dit naar behoren gedaan en is de docent tevreden over jouw inzet, dan ontvang je een bewijs van deelname/certificaat Basiscursus gistdegen. Ondertekend door de bakkerijdocent, goedgekeurd door Bakery Sweets Center.

Kosten

€ 1.300 incl. grondstoffen en lesmateriaal. Soms betaalt je werkgever (een deel van) de kosten. Bekijk ook de informatie over subsidiemogelijkheden en belastingvoordeel.

Bakery Sweets Center

Bakery Sweets Center is een netwerk van bakkerij- en zoetwarenbedrijven in Noord-Nederland. Friesland College verbindt zich aan dit netwerk. Onder meer door cursussen te creëren die afgestemd zijn op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Om zo baangarantie te bevorderen.

STAP-budget

€ 1.000 korting op een cursus of opleiding met het STAP-budget.

Deze cursus of opleiding is te volgen met het STAP-budget. Wil je hier gebruik van maken? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier en vraag je STAP-budget aan bij het UWV.

Het STAP-budget is een opleidingsbudget van de Rijksoverheid van maximaal €1.000,- die je als volwassene (jaarlijks) kunt gebruiken voor scholing en ontwikkeling. De rijksoverheid wil met STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) dat mensen met hun eigen persoonlijke loopbaanontwikkeling aan de slag gaan. Zo krijgt iedereen meer kans bij het houden van zijn of haar baan of om een andere baan te vinden.

Voor meer informatie over het STAP-budget klik hier.

Bekijk hier het volledige STAP-aanbod

Het Noorden Leert Door

De subsidieregeling Het Noorden Leert Door is er voor iedereen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd. Het maakt daarbij dus niet uit of je in loondienst bent, een flexibel contract hebt, werk zoekt of zelfstandige/zzp’er bent. Via deze subsidieregeling kun je gebruik maken van kosteloze scholing!

Friesland College heeft, samen met een aantal partners in de Noordelijke provincies, deze subsidieaanvraag toegewezen gekregen. Onder de naam ‘Het Noorden Leert door’ is hieruit een aanbod opgesteld van cursussen die met deze subsidie gefinancierd kunnen worden. Wil je gebruik maken van deze subsidie, meld je dan hier aan.

Klik hier voor meer informatie over Het Noorden Leert Door.

Bekijk hier het volledige aanbod

Meer informatie

Voor vragen en informatie over deze cursus kun je contact opnemen met Jurjen Albertsma: j.albertsma@fcroc.nl.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl