Friesland College Friesland College Friesland College

AV-specialist (Film & media)

Niveau 4 - bol

AV-specialist (Film & media) Niveau 4 - bol

Je legt het haarscherp vast

Camerawerk, editten en visuele effecten

De voorstelling begint. En jij staat met de filmcamera klaar om dit haarscherp vast te leggen. Vooraf heb je overlegd met de regisseur, andere cameramensen en de geluids- en lichttechnici. Je bent helemaal in je element. Je denkt in beelden en weet hoe je die haarscherp en uit de mooiste cameraposities vastlegt. Het wordt een superproductie!

D’Drive en Neushoorn: samen een inspirerende broedplaats voor creatief talent
Neushoorn is ’s avonds een bruisend cultureel centrum en overdag een school voor de richting Podiumkunsten, Productie & Events. Want dan zijn de zalen, oefenruimtes, productieruimtes, gangen en lokalen het domein van onze mbo-studenten.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als cameraman of –vrouw werk je veel samen met anderen. Zo maakt je vaak deel uit van een crew die bestaat uit meerdere cameramensen, geluids- en lichttechnici, een regisseur en decorbouwers. Je werkt ook als editor. Dat doe je nauw samen met de cameraman die de beelden aanlevert. Voor jou is het een uitdaging om mooie beeldovergangen te maken en om camerastandpunten te combineren.

Waar kun je werken?

Na de opleiding kun je - freelance of in vaste dienst - als av-specialist aan de slag in de audiovisuele sector. Bijvoorbeeld bij omroepen, videoproductiebedrijven of facilitaire videobedrijven. Of je gaat aan het werk bij een nieuwsredactie van een lokale, regionale, landelijke of commerciële omroep. Je kunt ook je eigen bedrijf opzetten.

De opleiding

De opleiding AV-specialist wordt aangeboden via de BOL-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 4.

Camerawerk en post-production
We leiden je breed op. Je leert te werken met een camera en in de post-production (editen/visual effects/kleurcorrectie). Aan het eind van de opleiding ben je prima in staat om complete mediaproducties te maken.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Maximaal 30 plaatsen beschikbaar
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor de opleiding AV-specialis/Film & Media een numerus fixus. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 30 nieuwe studenten inschrijven.

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer te vinden.

Leereenheden
De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid bestaat doorgaans uit vijf tot tien weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze opdrachten zijn meestal opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven. De opdrachtgever is daarom meestal een echte klant.

Je werkt zelfstandig, maar ook in groepsverband. Dit doe je eventueel met studenten van andere opleidingen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je gebruikt verschillende bronnen om je product op te leveren. Onderdeel van de studie is het samenstellen van een portfolio. Daarmee laat je zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.

Stage (bpv)
Drie dagen per week doe je praktijkervaring op bij verschillende bedrijven uit het werkveld. Je stage doe je onder andere bij Neushoorn.

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatiefnemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst.

Vakgerichte ontwikkeling
We leiden je breed op. Je leert te werken met een camera en in de ‘post-production’ (editen/visual effects/kleurcorrectie). Aan het eind van de opleiding ben je prima in staat om complete mediaproducties te maken.

Camerawerk en -technieken

Je leert de fijne kneepjes van cameratechnieken en cameravoering. Je gaat aan de slag met één camera of werkt in settings waarin gefilmd wordt met meerdere camera’s. Je maakt dan deel uit van een crew die bestaat uit meerdere cameramensen, geluids- en lichttechnici, een regisseur en decorbouwers.

Beroepsgerichte onderwerpen/vakken
Maken van filmproducties:

 • korte commercials
 • bedrijfsfilms
 • muziekregistraties 
 • documentaires
 • scenario en
 • shotlist maken
 • cameratechniek.

Postproductie

In de postproductie ben je creatief, technisch en heb je een voorliefde voor beeld, geluid en computers. Voor jou is het een uitdaging om mooie beeldovergangen te maken en om camerastandpunten te combineren. Je werkt nauw samen met de cameraman die de beelden aanlevert.

Beroepsgerichte onderwerpen/vakken

 • montagetechnieken
 • meersporentechniek
 • editen
 • visual effects

Algemene vakken

 • Nederlands
 • rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Engels

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Tijdens je opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Wat zijn keuzedelen? (hyperlink)

Meer informatie over keuzedelen

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

Minimale toelating is:

 • vmbo-k
 • overgangsbewijs 3- naar 4-havo
 • mbo-diploma niveau 3

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een intakegesprek.

Numerus fixus: maximaal 30 studenten
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt, geldt er voor de opleiding AV-specialist een numerus fixus. We schrijven maximaal dertig nieuwe studenten in.

De aanmeldingen voor de opleiding AV-specialist behandelen we op volgorde van binnenkomst. We kijken of je over de juiste vooropleiding beschikt en vervolgens nodigen we je uit voor een intakegesprek. Na een positief gesprek schrijven we je in voor de opleiding.

Als je om onduidelijke redenen niet op het intakegesprek komt en alsnog voor een plek in aanmerking wilt komen, dan zien we jouw aanmelding als een nieuwe aanmelding.

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
7,1 landelijk 7,4
Percentage geslaagde studenten
54% landelijk 66%
Doorstroom naar hbo
54% landelijk 20%
Kans op stage
40% landelijk 40%
Kans op werk in jouw vakgebied
20% landelijk 40%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 9,25
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk 63%

De opleiding in het kort

Volledige naam
AV-specialist
Niveau
Niveau 4
Locatie
Neushoorn, Ruiterskwartier 41, Leeuwarden
Studieduur
4 jaar
Leerweg
bol
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl