Film (AV-specialist)

Film (AV-specialist)

Film (AV-specialist) 4 - BOL

Jij vertelt een verhaal met beeld en geluid

Camerawerk, editen en visuele effecten

Je bent het creatieve brein achter videoproducties. Je bedenkt verhalen, ontwikkelt concepten, schrijft scripts en maakt storyboards. Je hebt een goed gevoel voor (bewegend) beeld, typografie, storytelling en techniek.

D’Drive en Neushoorn: samen een inspirerende broedplaats voor creatief talent
Neushoorn is ’s avonds een bruisend cultureel centrum en overdag een school voor de richting Podiumkunsten, Productie & Events. Want dan zijn de zalen, oefenruimtes, productieruimtes, gangen en lokalen het domein van onze mbo-studenten.

Film (AV-specialist) in het kort

Wat houdt de opleiding in?

Nergens gaan de ontwikkelingen zo snel als in de wereld van de online media. Nieuwe trends en technieken vragen om flexibele skills en multi-inzetbare professionals.

Omdat de online markt blijft groeien en we de vraag naar deze professionals zien toenemen, biedt het Friesland College een palet aan mediaopleidingen aan waarin jij de vrijheid hebt om je eigen specialisme te ontwikkelen. Dit alles kun je leren bij de media-opleidingen Mediavormgever, Content Creator, en Film (AV-specialist). Deze opleidingen werken samen met een groot aantal bedrijven uit deze branche, waardoor we de meest actuele ontwikkelingen kunnen volgen.

Waar kun je werken?

Na de opleiding kun je - freelance of in vaste dienst - als av-specialist aan de slag in de audiovisuele sector. Bijvoorbeeld bij omroepen, videoproductiebedrijven of facilitaire videobedrijven. Of je gaat aan het werk bij een nieuwsredactie van een lokale, regionale, landelijke of commerciële omroep. Je kunt ook je eigen bedrijf opzetten.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Film (AV-specialist) in de praktijk

De opleiding Film (av-specialist) wordt aangeboden via de BOL-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 4 jaar en wordt gegeven op niveau 4.

Camerawerk en post-production

We leiden je breed op. Je leert te werken met een camera en in de post-production (editen/visual effects/kleurcorrectie). Aan het eind van de opleiding ben je prima in staat om complete mediaproducties te maken.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer te vinden.

Leereenheden

De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid bestaat doorgaans uit vijf tot tien weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze opdrachten zijn meestal opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven. De opdrachtgever is daarom meestal een echte klant.

Je werkt zelfstandig, maar ook in groepsverband. Dit doe je eventueel met studenten van andere opleidingen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je gebruikt verschillende bronnen om je product op te leveren. Onderdeel van de studie is het samenstellen van een portfolio. Daarmee laat je zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.

Stage (bpv)

Drie dagen per week doe je praktijkervaring op bij verschillende bedrijven uit het werkveld. Je stage doe je onder andere bij Neushoorn.

Begeleiding

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatiefnemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst.

Vakgerichte ontwikkeling

We leiden je breed op. Je leert te werken met een camera en in de ‘post-production’ (editen/visual effects/kleurcorrectie). Aan het eind van de opleiding ben je prima in staat om complete mediaproducties te maken.

Camerawerk en -technieken

Je leert de fijne kneepjes van cameratechnieken en cameravoering. Je gaat aan de slag met één camera of werkt in settings waarin gefilmd wordt met meerdere camera’s. Je maakt dan deel uit van een crew die bestaat uit meerdere cameramensen, geluids- en lichttechnici, een regisseur en decorbouwers.

Beroepsgerichte onderwerpen/vakken

Maken van filmproducties:

 • korte commercials
 • bedrijfsfilms
 • muziekregistraties 
 • documentaires
 • scenario en
 • shotlist maken
 • cameratechniek.
Postproductie

In de postproductie ben je creatief, technisch en heb je een voorliefde voor beeld, geluid en computers. Voor jou is het een uitdaging om mooie beeldovergangen te maken en om camerastandpunten te combineren. Je werkt nauw samen met de cameraman die de beelden aanlevert.

Beroepsgerichte onderwerpen/vakken
 • montagetechnieken
 • meersporentechniek
 • editen
 • visual effects

Algemene vakken

 • Nederlands
 • rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Engels

Keuzedelen

Tijdens je opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Na je opleiding kun je doorleren op het HBO, bijvoorbeeld Filmacademie Amsterdam, HKU Utrecht (Audiovisual Media) of CMD (NHL Stenden Hogeschool)

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl