Basistechnicus personenauto's

Basistechnicus personenauto's

Basistechnicus personenauto's 2 - BBL, BOL

Auto's zijn je passie

Van sleutelen tot digitale testkasten

Nederland is in beweging. En het meeste transport van personen verloopt via de snelweg. Auto's zijn onmisbaar geworden. Het is daarom erg belangrijk dat ze goed worden onderhouden. Heb je interesse in techniek? En ben je gefascineerd door auto's? Dan is de auto bij jou waarschijnlijk in goede handen. Jij zorgt ervoor dat die auto prima rijdt. Best wel kicken, als je een auto weer aan de praat krijgt!

Basistechnicus personenauto's in het kort

Wat houdt het beroep in?

Jij als autotechnicus zorgt ervoor dat auto's perfect in orde en veilig de weg op kunnen. Dat bereik je door ze goed te onderhouden of te repareren. De auto's van tegenwoordig hebben ander onderhoud nodig dan die van vroeger. De techniek wordt steeds verfijnder. Dat betekent minder sleutelwerk en meer kennis van moderne elektronica. Werken met de modernste testapparatuur of computergestuurde meetapparatuur, dat hoort er tegenwoordig allemaal bij voor de autotechnicus.

Waar kun je werken?

Als autotechnicus werk je bij een autobedrijf gericht op personenauto’s. Bijvoorbeeld bij een autogarage waar ze alleen repareren of bij een bedrijf dat niet alleen auto's repareert, maar ze ook verkoopt en onderhoudt. Je kunt ook bij een autodealer werken die gespecialiseerd is in één bepaald automerk.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Basistechnicus personenauto's in de praktijk

Je leert om kwalitatief goed werk af te leveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant. Daarnaast ontwikkel je alle technische vaardigheden die je als autotechnicus nodig hebt.

Je kunt de opleiding volgen via de beroepsopleidende leerweg (bol, school en stage) of de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren).

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Op die manier doorloop je je eigen leertraject. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan alle eisen voor het mbo-diploma.

Bol (school en stage)

De opleiding bestaat voor een deel uit praktijkopdrachten en daarnaast is het kennisdeel ook ruim vertegenwoordigd. Deze opdrachten hebben we opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven.

In de eerste weken leer je de nodige basisvaardigheden. Daarna ga je twee dagen per week leren in de praktijk bij verschillende garagebedrijven. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via je stage op de werkvloer te vinden. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. De school kan je helpen bij het zoeken van een stageplek.

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal twintig uren per week aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je wekelijks twee dagdelen naar school. Dat kan ook op een avond zijn.

Je werk is je praktijkplek voor je opleiding, je voert daar ook je praktijkopdrachten uit.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Vakspecifieke ontwikkeling

De opleiding is opgebouwd rondom praktijkopdrachten. Dat zijn werkzaamheden die heel belangrijk zijn voor een autotechnicus. Deze opdrachten kun je zowel op school als in een bedrijf uitvoeren. Je opleiding bestaat voor een groot deel uit praktijkopdrachten en daarnaast is het kennisdeel ook ruim vertegenwoordigd. Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken en dat je afspraken nakomt.

Kerntaken

Tijdens de opleiding komen onder ander aan bod:

  • reparaties uitvoeren
  • inspecties en onderhoud uitvoeren
  • personenauto’s klaarmaken voor aflevering aan klanten
  • monteren van eenvoudige accessoires  

Algemene vakken

  • Nederlands
  • rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Engels 

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid, die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Doorleren

Na afronding van deze opleiding kun je verder leren in de opleiding: 

of een andere mbo niveau 3-opleiding, zoals:

Toelating

Voor het bbl-traject moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.

Meer informatie over toelating

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl