Elke dag is anders, omdat je zoveel verschillende klussen doet. Heel afwisselend dus. Je moet precies kunnen werken en bijvoorbeeld vanaf een tekening kunnen werken. In de metaal is veel werk. Als jij van aanpakken houdt, kom je zeker aan de bak!
Om dit werk goed te kunnen doen is het belangrijk dat je secuur bent. Je doet je best om bij productiewerk de afgesproken kwaliteit te leveren. Soms doe je ook ondersteunend technisch werk zoals het op maat maken van een buis, kabel of kabelgoot, het boren van doorvoer- en bevestigingsgaten of het demonteren en monteren van onderdelen. Bij dit werk horen ook enkele eenvoudige administratieve handelingen.
Waar kun je werken?In de installatie- en constructietechniek krijg je te maken met bedrijven in de elektrotechniek, werktuigbouwkunde en werktuigkunde (installatietechniek). Je voert je werkzaamheden uit in een werkplaats, een productiehal of op locatie, zowel binnen als buiten. Dus op bouwplaatsen, in magazijnen en opslagplaatsen.
De opleiding duurt in principe niet langer dan 1 jaar. Dit is uiteraard ook afhankelijk van jouw inzet en mogelijkheden. Na maximaal vier maanden krijg je een bindend studie advies. Dit betekent dat je dit advies moet opvolgen.
Het advies kan inhouden:
• doorgaan met de opleiding
• overstappen naar ander profiel
• stoppen
Samen met jou kijken we wat het beste bij je past.
We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:
Bol (school en stage)
Bbl (werken en leren)
Lees hieronder meer over de leerwegen bol en bbl.
Kies je voor de beroepsopleidende leerweg (bol) dan ga je 3 of 4 dagen per week naar school en je werkt 1 of 2 dagen per week: stage.
Kies je voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) dan werk je 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.
Tijdens de opleiding leer je:
• samenwerken
• theorie en praktijk van het vak
• sociale- en communicatieve vaardigheden
Ook krijg je les in de vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap
Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.
Meer informatie over keuzedelenOm toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig. Wel moet je zorgen dat je meest recente school waar jij op hebt gezeten een positief instroomadvies geeft.
Meer informatie over toelatingEen deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.
Meer informatie over opleidingskosten