Je bent vriendelijk en klantgericht. Ook als het druk is. Je kunt goed samenwerken. Je werkt netjes en schoon. Je vindt het niet erg om te werken als andere mensen vrij zijn. Bijvoorbeeld ’s avonds en in het weekend. En natuurlijk werk je graag met eten!
Je assisteert ervaren collega's. Bijvoorbeeld bij werkzaamheden in de keuken, zoals het wassen van groente en fruit, het snijden van ingrediënten, het smeren van broodjes, het decoreren van desserts, het zetten van koffie of het bakken van snacks. Je kunt werken bij een klein familiebedrijf, bijvoorbeeld in een bakkerij, maar ook in een groot bedrijf in de voedingsindustrie.
Onder de sector horeca, voeding en de voedingsindustrie vallen veel soorten bedrijven. Bijvoorbeeld de voedings- en mengvoederindustrie, en ook de horeca en brood & banketbakkerijen. In de horeca werk je bijvoorbeeld in een restaurant, zalencomplex, café, fastservice bedrijf, cateringbedrijf of kiosk met voedingsmiddelen. Kies je voor brood en banket, dan kun je terecht komen bij een ambachtelijke brood- en/of banketbakkerij of bij een patisserie. In dat geval werk je vaak in de ruimte achter de winkel. Je assisteert bij de productie en bij het verwerken en verpakken van voedingsmiddelen. Je werkt netjes en hygiënisch en houdt er rekening mee dat voedingsmiddelen kwetsbaar zijn en snel bederven. Ook ga je op een juiste manier om met leveranciers en chauffeurs die bij het bedrijf komen.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
De opleiding duurt in principe niet langer dan 1 jaar. Dit is uiteraard ook afhankelijk van jouw inzet en mogelijkheden. Na maximaal vier maanden krijg je een bindend studie advies. Dit betekent dat je dit advies moet opvolgen.
Het advies kan inhouden:
Samen met jou kijken we wat het beste bij je past.
We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:
Bol (school en stage)
Bbl (werken en leren)
Kies je voor de beroepsopleidende leerweg (bol) dan ga je 3 of 4 dagen per week naar school en je werkt 1 of 2 dagen per week: stage.
Kies je voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) dan werk je 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland CollegeTijdens de opleiding leer je:
Ook krijg je les in de vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.
Mbo-opleiding op niveau 2, bijvoorbeeld:
Gastheer/-vrouw
Meewerkend bakker
Kok
Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig. Wel moet je zorgen dat je meest recente school waar jij op hebt gezeten een positief instroomadvies geeft.
Meer informatie over toelating