Assistent dienstverlening en zorg

Assistent dienstverlening en zorg

Assistent dienstverlening en zorg 1 - BBL, BOL

Jij staat graag voor een ander klaar

Jij wilt graag een steun en toeverlaat zijn in het leven van zieken, ouderen of gehandicapten. Dat doe je door te helpen met allerlei dagelijkse zaken. En soms gaat het gewoon om een gezellig praatje. Ook kun je licht verzorgend werk doen, onder deskundige begeleiding van verpleegkundigen of andere hulpverleners. Als assistent dienstverlening en zorg moet je van alle markten thuis zijn!

Assistent dienstverlening en zorg in het kort

Wat houdt het beroep in?

Je werk als assistent dienstverlening en zorg verschilt per werkplek. Zo kun je in een zorginstelling textiel verzorgen of help je mee om een ruimte in te richten voor een vergadering in een kantoorgebouw. Je werkt vaak samen met collega's. In sommige sectoren heb je veel te maken met andere mensen, bijvoorbeeld als je werkt in de kinderopvang, op een school of in een zorginstelling. In dit werk moet je team-, klant- en servicegericht zijn, dus graag iets voor iemand anders willen doen.

Waar kun je werken?

Als assistent dienstverlening en zorg kun je terecht in veel verschillende sectoren. Bijvoorbeeld in de sector zorg, welzijn en sport, de kappersbranche , de schoonmaak- en glazenwassersbranche, in de facilitaire dienst of de gastvrijheidssector.

Assistent dienstverlening en zorg in de praktijk

De opleiding duurt in principe niet langer dan 1 jaar. Dit is uiteraard ook afhankelijk van jouw inzet en mogelijkheden. Na maximaal vier maanden krijg je een bindend studie advies. Dit betekent dat je dit advies moet opvolgen.

Het advies kan inhouden:

  • doorgaan met de opleiding
  • overstappen naar ander profiel
  • stoppen

Samen met jou kijken we wat het beste bij je past.

We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:

Bol (school en stage)
Bbl (werken en leren)

Lees hieronder meer over de leerwegen bol en bbl.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

Kies je voor de beroepsopleidende leerweg (bol) dan ga je 3 of 4 dagen per week naar school en je werkt 1 of 2 dagen per week: stage.

Bbl (werken en leren)

Kies je voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) dan werk je 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je:

  • samenwerken
  • theorie en praktijk van het vak
  • sociale- en communicatieve vaardigheden

Ook krijg je les in de vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Toelating

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig. Wel moet je zorgen dat je meest recente school waar jij op hebt gezeten een positief instroomadvies geeft.

Meer informatie over toelating

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl