Assistent bouwen, wonen en onderhoud

Assistent bouwen, wonen en onderhoud

Assistent bouwen, wonen en onderhoud 1 - BBL, BOL

Jij steekt graag de handen uit de mouwen!

Als Assistent bouwen en wonen kun je heel veel kanten op. Je helpt bij allerlei bouwklussen, bijvoorbeeld het plaatsen van steigers, sloopwerk, verfwerk en je zorgt dat het netjes wordt opgeleverd. Dit is een beroep voor echte doeners, die graag de handen uit de mouwen steken!

Assistent bouwen en wonen in het kort

Wat houdt het beroep in?

De opleiding Assistent bouwen en wonen is een brede opleiding. Als assistent bouwen en wonen help je een vakman met het uitvoeren van werkzaamheden in de bouw of infra. Vaak werk je met zijn tweeën en geeft de vakman je instructies en aanwijzingen, maar er zijn ook werkzaamheden die je alleen mag uitvoeren.

Waar kun je werken?

In de sector bouwen en wonen kun je denken aan de hout- en meubelbranche, de afbouwbranche of de schilders- en onderhoudsbranche. Maar ook bedrijven die zich bezig houden met afval, milieu, beheer en onderhoud van openbare ruimten horen er bij. Evenals bouwbedrijven.

Je kunt dus terecht komen op verschillende plaatsen en in verschillende functies. Soms werk je vanuit een werkplaats, soms ook op locatie, zowel binnen als buiten. Bij het buitenwerk moet je rekening houden met wisselende weersomstandigheden. En in sommige branches krijg je te maken met werk op hoogte. Dan moet je goed om kunnen gaan met klimmateriaal.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Assistent bouwen en wonen in de praktijk

De opleiding duurt in principe niet langer dan 1 jaar. Dit is uiteraard ook afhankelijk van jouw inzet en mogelijkheden. Na maximaal vier maanden krijg je een bindend studie advies. Dit betekent dat je dit advies moet opvolgen.

Het advies kan inhouden:

  • doorgaan met de opleiding
  • overstappen naar een ander profiel
  • stoppen

Samen met jou kijken we wat het beste bij je past.

We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:

  • Bol (school en stage)
  • Bbl (werken en leren)

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

Kies je voor de beroepsopleidende leerweg (bol) dan ga je 3 of 4 dagen per week naar school en je werkt 1 of 2 dagen per week: stage.

Bbl (werken en leren)

Kies je voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) dan werk je 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je:

• samenwerken
• theorie en praktijk van het vak
• sociale- en communicatieve vaardigheden

Ook krijg je les in de vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Doorleren

Mbo-opleiding op niveau 2.

Bekijk hier alle mogelijkheden

Toelating

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig. Wel moet je zorgen dat je meest recente school waar jij op hebt gezeten een positief instroomadvies geeft.

Meer informatie over toelating

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl