Friesland College Friesland College Friesland College

Applicatie- en mediaontwikkelaar

Niveau 4 - bbl, bol

Applicatie- en mediaontwikkelaar Niveau 4 - bbl, bol

Applicatie- en mediaontwikkelaar

Apps, websites, smartphones, interactieve tv’s, crossmedia, PHP, .Net, Java en Objective C. Ben je leer- en nieuwsgierig genoeg om je hier in te verdiepen? Dan schuilt er in jou misschien wel een developer. Er liggen boeiende beroepen op je te wachten: front-end developer, back-end developer, app developer of game- developer.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Taken van de Applicatieontwikkelaar zijn het ontwikkelen en realiseren van software en IT-media producten. Hierbij moet je denken aan besturingsprogramma’s, toepassingsprogramma’s, netwerkprogramma’s, applicaties voor het internet, entertainmentsoftware en interactieve informatiedragers bijvoorbeeld cd-rom’s, websites, cursusmateriaal en televisiebeelden. De werkzaamheden van de Applicatieontwikkelaar worden in projectvorm uitgevoerd, je werkt dus met collega’s aan één project. Daarom moet je goed kunnen communiceren met je collega’s.

Waar kun je werken?

Na je diploma kun je aan het werk bij verschillende gamebedijven,  ICT-bedrijven, op ontwikkelingsafdelingen.

De opleiding

Deze opleiding wordt aangeboden via de BOL-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 4.

Als applicatie- en mediaontwikkelaar bedenk en maak je computerprogramma’s.
Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot professioneel applicatieontwikkelaar.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Van allround tot specialist
Je ontwikkelt je tot allround programmeur waarbij je je kunt specialiseren als webdeveloper, gamedeveloper of desktop/standalone developer.

 

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage, leerbedrijven, werkplaatsen of de praktijkroute. Je werkt tijdens de opleiding aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd.

Van breed naar specialisatie
In de oriëntatiefase van de opleiding ontdek je de verschillende aspecten van development. Je onderzoekt welke richting het beste bij je past. Daarna kies je definitief voor game-, media/web- of applicatieontwikkeling.

Je werkt tijdens de opleiding aan verschillende projecten. Elk project heeft een thema en is een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie. Samen met andere studenten ga je met dit thema aan de slag. Je kunt je hierin bezighouden met dat onderdeel waar je het meest mee verbonden voelt of waar je juist nieuwsgierig naar bent.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je gebruikt verschillende bronnen om je product op te leveren.
Onderdeel van de opleiding is het samenstellen van een portfolio, waarmee je kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Stage
Aan het eind van je oriëntatiefase is er een praktijkoriëntatie van 10 weken in het ICT-leerbedrijf. In de specialisatiefase loop je stage bij een in jouw richting erkend stagebedrijf.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Vakgerichte ontwikkeling:
Software pakketen waar jij je mee bezig gaat houden zijn:
Python, XML, Javascript, .NET, CSS, SQL, PHP.

Beroepsgerichte onderwerpen:

 • beveiligen en koppelen van webpagina's, databases
 • programmeren van websites, apps
 • toepassen van animaties, video en webgraphics
 • beheren en ontwikkelen van webservers en databases
 • in een multidisciplinair team samenwerken met collega's uit andere vakgebieden

Algemene vakken

 • Nederlandse taal
 • rekenen
 • loopbaan en burgerschap
 • Engels.

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Met een diploma Applicatieontwikkelaar heb je een ideale basis om te slagen in het HBO. In veel gevallen kan je bij het HBO vrijstellingen krijgen.

Passende vervolgopleidingen aan HBO zijn:

 • Informatica
 • Bedrijfskundige informatica
 • Software Engineering
 • Hogere Informatica
 • Game Architecture & Design
 • Games & Interactie

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

Minimale toelating:

 • diploma vmbo-k (kader)
 • diploma vmbo-gl (gemend)
 • diploma vmbo-tl (theoretisch)
 • mbo-diploma niveau 3 
 • overgangsbewijs naar havo-4

Na aanmelding nodigen we je uit voor een intakegesprek.

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
7,1 landelijk 7,3
Percentage geslaagde studenten
59% landelijk 64%
Doorstroom naar hbo
56% landelijk 57%
Kans op stage
40% landelijk 40%
Kans op werk in jouw vakgebied
20% landelijk 40%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 10,8
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk 81%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Applicatie- en mediaontwikkelaar
Niveau
Niveau 4
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Sportstad, Abe Lenstra boulevard 29, Heerenveen
Studieduur
3 jaar
Leerweg
bbl, bol
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl