Allround vakkrachten hebben handige handjes en vinden het leuk om praktisch bezig te zijn. Ze werken zelfstandig, vaak voor particulieren. Maar ook steeds meer bedrijven vragen om mensen als jij die ze breed kunnen inzetten. Bijvoorbeeld aannemers, woningcorporaties, schilders-, timmer- en onderhoudsbedrijven.
De woningmarkt trekt aan, bouwbedrijven zitten in de lift en werknemers zien weer toekomst in de bouwsector. Toch zitten bedrijven krap in onderhoudsmensen die breed inzetbaar zijn. Iets voor jou?
Als allround vakkracht onderhoud en klussenbedrijf of zzp'er ga je aan de slag met diverse kluswerkzaamheden. Vooral voor particulieren. Maar ook steeds vaker voor bijvoorbeeld aannemers, woningbouwcorporaties, winkelbedrijven en scholen. Het werk is veelzijdig en afwisselend. Je moet flexibel zijn om onder verschillende omstandigheden te kunnen werken. Zowel binnen als buiten. Je hebt uiteraard ook te maken met verschillende klanten, bijvoorbeeld bewoners. Belangrijk is ook dat je tijdens je werk goed kunt communiceren met je collega’s.
Je kunt werken in een onderhoud- of verbouwbedrijf. Je kunt ook aan de slag als zzp'er. Je houdt je bezig met allerlei kluswerkzaamheden. Bijvoorbeeld voor particulieren, aannemers, woningbouwcorporaties, winkelbedrijven en scholen.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
Deze opleiding wordt aangeboden via de Bol-leerweg (school en stage) en de Bbl-leerweg (werken en leren)
Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele allround vakkracht te worden. Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school.
Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.
Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer te vinden.
Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Die volg je samen met studenten van de opleidingen Servicemedewerker, Elektrotechniek en Installatietechniek. Dat zijn ook de vakmensen die je op de bouwplaats tegenkomt. Je leert de nodige vaardigheden in jouw vakrichtingen maakt ook kennis met andere vakgebieden.
Je kunt de opleiding volgen via de bol-leerweg (school en stage) of de bbl-leerweg (werken en leren)
Je gaat naar school en loopt stage.
Je werkt drie dagen per week in de praktijk bij verschillende bedrijven. Daarvoor verricht je zelfstandig klein onderhoud of help je bij renovaties of verbouwingen. Je doet ervaring op in timmeren, installatietechniek, elektrotechniek en zelfs schilderen. Veelzijdig en afwisselend werk dus!
Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.
Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).
Je bent dan minimaal 32 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op een avond zijn. Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.
Kom je net van de middelbare school dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn.
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst.
Je leert om goed kwalitatief werk af te leveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant. Naast alle nodige technische vaardigheden bereiden we je in de opleiding ook voor op het ondernemerschap.
Je leert:
Tijdens je opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling.
Meer informatie over keuzedelenStudie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>