Allround timmerman

Allround timmerman

Allround timmerman 3 - BBL

Je bent een timmerman die goed kan organiseren

Je bent een echte doener. Een vakman. En bouwen zit je in het bloed. Met de mouwen opgestroopt ga jij elke klus te lijf. Bijvoorbeeld bij de renovatie van een oude woning. Of bij de nieuwbouw van een mooi gelegen appartementencomplex. Ook meer complexe timmerwerkzaamheden kunnen ze gerust aan jou toevertrouwen. Je hebt geen moeite met lezen van werktekeningen. Op de werkvloer stuur je anderen aan. Je overlegt en adviseert over de aanpak en de planning. Je bent een toptimmerman die ook nog eens goed organiseren kan. Voor vakmensen als jij is er werk genoeg. Want de woningmarkt trekt weer aan en bouwbedrijven zitten in de lift.

Wil jij deze opleiding in Leeuwarden volgen? Meld je dan aan via de website van ROC Friese Poort!

Allround timmerman in het kort

Wat houdt het beroep in?

Van voorbereiding tot uitvoering. Van nieuwbouw tot renovatie. De allround timmerman kan zelfstandig werken en doet complexe handelingen. Je maakt daarbij gebruik van werktekeningen. Planmatig, systematisch en nauwkeurig werken hoort erbij. En natuurlijk kun je klanten ook goed vertellen over je vak en waar je mee bezig bent. Je hebt ruimtelijk inzicht en je bent flexibel inzetbaar. 

Je werkt zowel binnen als buiten. Je stuurt anderen aan en je organiseert het werk. Jíj bent de schakel tussen de werkvloer en de uitvoerder.

Waar kun je werken?

Een vakman is altijd nodig! Na je opleiding kun je in de nieuwbouw, renovatie en restauratie aan de slag. En natuurlijk in de werkplaats  bij een bouwbedrijf of een timmerfabriek. Veel timmerlieden zijn ook zzp'er (zelfstandige zonder personeel). Zij laten zich inhuren door bijvoorbeeld een aannemer of werken voor zichzelf.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Praktische informatie

Hoe leer je?

De opleiding Allround Timmerman is te volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Ideaal voor als je al een baan hebt in deze richting of als je liever meteen aan het werk wilt en toch leren. Je bent dan minimaal 32 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op een avond zijn.

Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma. 

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn.

Versneld traject op maat  

Heb je al ervaring of ben je werkzaam als timmerman? Dan kunnen we in overleg met je een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma mogelijk versneld behalen.

Locatie

In deze opleiding werken het Friesland College en ROC Friese Poort, vestiging Leeuwarden/Dokkum, met ingang van studiejaar 2022-2023 nauw samen. Het onderwijs in deze opleiding in Leeuwarden vindt vanaf dan plaats in de locatie Anne Wadmanwei van ROC Friese Poort.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling 

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst! 

Vakspecifieke ontwikkeling 

Naast timmervakmanschap leer je ook collega's aansturen. Je bent organisator, probleemoplosser en de schakel tussen werkvloer en uitvoerder.  
Daarnaast specialiseer je je verder in je vak en houd je je bezig met het complexere timmerwerk.  

Beroepsgerichte onderdelen 

 • bouwtekeningen lezen 
 • werken met verschillende timmergereedschappen
 • profielen stellen en kozijnen maken
 • bekistingen maken voor betonconstructies
 • dakwerk, scheidingswanden en plafonds maken. 

Algemene vakken 

 • Nederlands 
 • rekenen 
 • Loopbaan en Burgerschap

Keuzedelen

We bieden onder meer de volgende keuzedelen aan: 

 • arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening 
 • duurzaamheid in het beroep 
 • inspelen op innovaties 
 • ondernemend gedrag 
 • digitale vaardigheden 
 • elektro- en installatietechniek voor de bouw.
Meer informatie over keuzedelen

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl