Allround operationeel technicus

Allround operationeel technicus

Allround operationeel technicus 4 - BBL, BOL

Jij zorgt ervoor dat machines blijven werken en productieprocessen kunnen doorgaan.

Als Allround Operationeel Technicus bedien, bewaak en onderhoud je technische installaties in de diverse productieomgevingen. Waaronder de water-, food-, chemie- en energiebranche.

Welke technologie zit achter het bereiden van voedsel, het maken van drinkwater of het recyclen van afvalstoffen? Vragen die je kunt beantwoorden na het volgen van deze brede opleiding.

Allround operationeel technicus in het kort

Wat houdt het beroep in?

Een allround operationeel technicus beheert, controleert en onderhoudt technisch ingewikkelde machines en installaties in verschillende productieomgevingen. Vooral in de water-, food- en chemiebranche. Ook in de energieproductie zijn operationeel procestechnici aan het werk.

Jij bent er verantwoordelijk voor dat de machines en installaties optimaal blijven presteren. Hiervoor plan en coördineer je de werkzaamheden en controleer je de resultaten. Als er een storing is neem jij initiatief om deze op te lossen en zorg je ervoor dat het productieproces veilig, snel en efficiënt weer kan doorgaan.

De complexiteit van de werkzaamheden, de veelzijdigheid van de problemen en het werken met collega's van verschillende nationaliteit zorgen voor een veeleisend en uitdagend beroep.

Waar kun je werken?

Door de brede opleiding kun je aan de slag als technicus in water-, food- en chemie branche. Maar ook bij een technische dienst van een ziekenhuis of bijvoorbeeld bij een onderhoudsbedrijf van windturbines. Of als jij dat wil zelfs bij de marine.

Grote bedrijven waaraan je dan moet denken zijn Friesland Campina, Vitens, Omrin, BASF, Wetterkip Fryslân, Siemens maar ook Philips in Drachten.

Allround operationeel technicus in de praktijk

De opleiding Allround Operationeel Technicus duurt gemiddeld 4 jaar en wordt aangeboden als BOL (school en stage) en BBL dagopleiding (werken en leren).

Je leert hoe machines en installaties technisch in elkaar zitten en hoe ze werken, zodat je ze kunt bedienen en onderhouden. Daarbij leer je hoe je storingen kunt oplossen.

We besteden ook veel aandacht aan de technologie waarvoor de machines ingezet worden. Welke technologie zit bijvoorbeeld achter het bereiden van voedsel, het maken van drinkwater of het recyclen van afvalstoffen? Vragen die je kunt beantwoorden na het volgen van deze brede opleiding.

Daarnaast is het belangrijk dat je goed kunt communiceren met de productie, monteurs en onderaannemers. Dit omdat je vaak betrokken bent bij het opleveren van de productie en onderhoudswerkzaamheden.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Wat je in de praktijk nodig hebt is het uitgangspunt voor deze opleidingen. Met opdrachten uit de praktijk en je stage ga je op school aan de slag.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Bol (school en stage)

In de BOL opleiding ga je 5 dagen per week naar school voor je theorie en praktijklessen. Je werkt op school aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en bestaat uit een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie.

Voorbeelden van projecten zijn ‘Het waterfilter, de voerrobot, de wateraccu maar ook technisch bier.

Naast de leereenheden loop je een aantal stages bij een erkende leerbedrijven. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kun je kijken op www.stagemarkt.nl.

In eerste instantie zoek je zelf een erkend leerbedrijf, lukt dat niet dan kunnen we je daar natuurlijk bij helpen.

Bbl (werken en leren)

Bij de BBL dagopleiding ben je 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf aan het werk en ga je één dag per week naar school.

Tijdens de opleiding krijg je Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. En je volgt één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Vakspecifieke ontwikkeling

Je krijgt vakken als:

 • procestechniek
 • besturingstechniek
 • meet en regeltechniek
 • montage en onderhoud
 • elektrotechniek
 • hydrauliek
 • pneumatiek
 • elektronica

Maar ook gaan we je 3D tekenen leren en ga je werken met onze 3D printers en lasersnijder.

We werken veel met projecten

Veel van de projecten bouw je zelf. Op deze manier leer je al nadenken over de problemen die je tegenkomt en leer je te denken in oplossingen. Je ontwerpt, bouwt, programmeert en test de projecten zelf. Daarnaast zij er veel verschillende simulatoren waarmee je kunt oefenen.

Tijdens de hele opleiding besteden veel aandacht aan:
 • kwaliteit en optimalisatie
 • werkomgeving en milieu en natuurlijk
 • veiligheid
 • een professionele werkhouding

Algemene vakken

 • Nederlandse taal
 • rekenen
 • loopbaan en burgerschap
 • Engels

Keuzedelen

In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De juiste keuzedelen volgen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

Voorbeelden van keuzedelen zijn onder andere:

 • Voorbereiding HBO
 • Embedded Design
 • Duurzaamheid in het beroep
 • Industriële automatisering
Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Er is een goede aansluiting op het hbo. Meer dan de helft van de studenten kiest ervoor naar het hbo te gaan.

Toelating

Voor het bbl-traject heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf in de branche.

Meer informatie over toelating

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl