Als allround verspaner kun je werken met draaibanken en freesmachines of met conventionele, TEACH IN en CNC-machines. Je kunt zelfstandig werken en verricht complexe handelingen. Jij stuurt anderen aan en organiseert het werk. Je bent de schakel tussen de werkvloer en de opdrachtgever. Je staat je mannetje en laat je niet uit het veld slaan door complexe opdrachten.
Als allround verspaner kun je zelfstandig werken en doe je complexe handelingen. Jij stuurt anderen aan en organiseert het werk. Je bent de schakel tussen de werkvloer en de opdrachtgever. Je werkt voortdurend met machines. Je maakt op basis van een tekening een goed eindproduct van verschillende materialen. Bijvoorbeeld van staal en aluminium, maar ook kunststoffen en roestvast staal. Technisch en wiskundig inzicht komen hierbij goed van pas. Onderdelen maken voor specialistische machines is een precisieklus. Daarom is het van belang dat je nauwkeurig en geconcentreerd werkt.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
Je leert om kwalitatief goed werk af te leveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant. Daarnaast ontwikkel je alle technische vaardigheden die je als allround verspaner nodig hebt. De opleiding bieden we aan in de beroepsopleidende leerweg (bol, school en stage) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren).
Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de verspaningstechniek? Dan kunnen we in overleg met je een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma mogelijk versneld behalen.
Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer of in de werkplaats te vinden.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.
Je volgt het grootse deel van je opleiding op school. Een opleidingsjaar is ingedeeld in twee periodes van twintig weken. In het eerste jaar loop je tien weken stage en in het tweede jaar vijftien weken. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.
Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Die volg je samen met studenten Servicemedewerker, Elektrotechniek en Installatietechniek. Dit zijn ook de vakmensen die je op de bouwplaats tegenkomt. Je leert de nodige vaardigheden in jouw vakrichting en maakt ondertussen ook kennis met andere vakgebieden.
Je kunt het gehele jaar instromen en ook overstappen naar het bbl-traject (werken en leren) wanneer jij bij een erkend leerbedrijf gaat werken.
Voor het bbl-traject moet je een baan in de metaalbranche hebben.
Heb je al een baan bij een bedrijf dat onder andere (computergestuurd) draai- en freeswerk uitvoert. Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal 32 uur per week aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op een avond zijn.
Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school.
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.
Breed inzetbaar zijn en zelfstandig kunnen draaien en frezen. Dat is de inzet van de opleiding. En ook dat je leert meedenken over productietechnische vraagstukken en oplossingen kunt aandragen.
Onder andere:
Je leert werken met alle draaibanken en freesmachines. Soms handbediend, meestal volautomatisch.
Je leert welke gereedschappen je moet gebruiken om een bepaald product te maken. De producten maak je volgens een tekening. Je leert hoe je deze tekening kunt lezen.
Je specialiseert je verder in je vak en houdt je bezig met complexe verspaningswerkzaamheden. Over het algemeen maak je kleine series en soms ook ‘enkelstuks’. Het gaat hierbij vooral om moeilijke werkstukken waarbij volautomatische apparatuur (CNC verspaning) een meerwaarde heeft.
Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding (bol) >