Allround podium- en evenemententechnicus
Topopleiding

Allround podium- en evenemententechnicus

Allround podium- en evenemententechnicus 4 - BOL

Sta jij aan de basis van een perfect verzorgde show?

Stagemanager licht-, geluids- en podiumtechniek

Jouw passie voor techniek en jouw creativiteit krijgen alle ruimte. Je werkt als allround podium- en evenemententechnicus samen met artiesten, regisseurs, producenten en technici aan complete producties. Je bent verantwoordelijk voor het geluid- of lichtontwerp en geeft leiding aan een team. Je zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Je bent veel onderweg om op verschillende locaties de show op te bouwen en in goede banen te leiden. In deze opleiding krijg je alle mogelijkheden om jouw talenten tot ontwikkeling te brengen. Deze mbo-opleiding duurt 3 jaar en is op niveau 4. 

D’Drive en Neushoorn: samen een inspirerende broedplaats voor creatief talent

Neushoorn is ’s avonds een bruisend cultureel centrum en overdag een school voor de richting Podiumkunsten, Productie & Events. Want dan zijn de zalen, oefenruimtes, productieruimtes, gangen en lokalen het domein van onze mbo-studenten. In Neushoorn krijg je les van ervaren professionals zoals Patrick Kramer, lichtman van Bløf.

Allround podium- en evenemententechnicus is een samenvoeging van Podium- en evenemententechnicus geluid en Podium- en evenemententechnicus Licht.

Allround podium- en evenemententechnicus geluid in het kort

  • Veelzijdige opleiding 
  • Vaak in de praktijk bezig 
  • Aan de slag in een creatieve omgeving, samenwerking met de Neushoorn 

Allround podium- en evenemententechnicus geluid in de praktijk 

De opleiding wordt aangeboden via de bol-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 4. 

Als podium- en evenemententechnicus op niveau 4 ben je specialist. Je bereidt producties voor en voert deze uit. Je stuurt de crew aan. Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot professioneel stagemanager. 

De opleiding kent drie verschillende vakgebieden: lichttechnicus, geluidstechnicus en podiumtechnicus. Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. 

TOP-opleiding 

De opleiding is in 2022 als Topopleiding benoemd in de landelijke beoordeling van de mbo-keuzegids. Dit betekent dat de lat hoog ligt, de studenten tevreden en docenten trots zijn. Een opleiding wordt benoemd als topopleiding bij een score van een 7,5 of hoger. 

Waar kun je werken?

Als allround podium- en evenemententechnicus ben je hoofd geluids- of lichttechniek en geef je leiding aan het team. Je werkt samen met artiesten, regisseurs, producent en technici. Je gaat aan het werk als freelancer of bent in dienst van concertzalen, clubs, theaters, evenementenorganisaties, facilitaire bedrijven of festivals.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer te vinden.

Leereenheden

De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid bestaat doorgaans uit vijf tot tien weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. De praktijkopdrachten komen van interne en externe opdrachtgevers: Een van de belangrijkste opdrachtgevers is Neushoorn.

Je werkt zelfstandig, maar ook in groepsverband. Dit doe je eventueel met studenten van andere opleidingen. Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je gebruikt verschillende bronnen om je product op te leveren. 

Stage

Drie dagen per week doe je praktijkervaring op bij verschillende bedrijven uit het werkveld en het productiebedrijf van Neushoorn. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst.

Vakgerichte ontwikkeling

Als allround podium- en evenemententechnicus ben je aan het werk in opnamestudio’s, bij liveconcerten en in theaters of schouwburgen. Drie verschillende werelden. In alle gevallen ben je bezig met het aansluiten en bedienen van complexe audioapparatuur. Daarnaast stel je geluidssystemen samen. Je hebt een creatief-technische functie. Bouwen en bedienen van lichtinstallaties is één aspect van het werk. Het andere is het maken van een lichtplan. 

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Engels.

Keuzedelen

Tijdens je opleiding volg je drie keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling.

Meer informatie over keuzedelen

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl