Allround technicus mobiele werktuigen
Unieke opleiding in Noord-Nederland!

Allround technicus mobiele werktuigen

Allround technicus mobiele werktuigen 3 - BBL, BOL

Thuis in complexe mobiele werktuigen

Als allround monteur weet je alles van mobiele machines. Bijvoorbeeld van trekkers, combines, hakselaars, quads, gazonmaaiers en golfkarren. En ook heftrucks, graafmachines en shovels. Daarnaast begeleid en instrueer je vaak collega-monteurs. Ook adviseer je klanten.

Allround technicus mobiele werktuigen in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als allround monteur voer je de meer complexe reparaties uit aan machines en werktuigen. Je kunt ook veranderingen aan de werktuigen aanbrengen. En je test en inspecteert machines en installaties. Daarnaast begeleid en instrueer je vaak collega-monteurs. Je adviseert ook klanten. Je kunt doorgroeien naar werkvoorbereider of technicus landbouwmechanisatie. Door studie en ervaring kun je een leidinggevende functie uitvoeren. Bijvoorbeeld meewerkend leidinggevende of werkplaatschef.

Waar kun je werken?

Je kunt op de volgende werkplekken terechtkomen:

  • landbouwmechanisatiebedrijf
  • grond- en wegenbedrijf
  • tuin- en parkmachinebedrijf
  • machineverhuurbedrijf.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Allround technicus mobiele werktuigen in de praktijk

De opleiding wordt aangeboden via de bol-leerweg (school en stage) en de bbl-leerweg (werken leren). Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot Allround monteur mobiele werktuigen.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage of in de werkplaats. Daarbij kunnen de opdrachten van echte opdrachtgevers afkomstig zijn.​

Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Bol (school en stage)

In de eerste weken leer je de nodige basisvaardigheden. Daarna ga je drie dagen per week leren in de praktijk bij verschillende bedrijven. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid bestaat doorgaans uit vijf tot tien weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze opdrachten hebben we meestal opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. 

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan wekelijks minimaal 20 uren aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dat kan ook op een avond zijn.

Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Op die manier doorloop je je eigen leertraject. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan alle eisen voor het mbo-diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Kerntaken 

  • repareren en onderhouden van dieselmotoren, aandrijfsystemen, hydraulische systemen, elektrische/elektronische systemen en transmissiesystemen
  • inspecteren en keuren van machines, installaties en mobiele werktuigen
  • lokaliseren en analyseren van storingen aan machines, installaties en mobiele werktuigen. 

Daarnaast leer je hoe je je goed kunt uitdrukken in de Nederlandse taal. En ook rekenen en Engels staat op het programma. Deze vakken zitten in de beroepstaken verwerkt en zijn geen aparte vakken meer. Zo leer je op een prettige manier de ‘theorie’, terwijl je met de praktijk bezig bent.

Doorleren

Na afronding van deze opleiding kun je verder met de opleiding:

Toelating

Voor het bbl (werken leren) traject heb je een baan bij een erkend leerbedrijf nodig.

Meer informatie over toelating

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl