Kijk jij wel eens verwonderd naar het raam of deur van de kamer of ruimte waarin je bent? Heb je er wel eens over nagedacht welke bewerkingen er allemaal nodig waren voordat dat raam of die deur klaar waren? De allround montagemedewerker houttechniek werkt bij een bedrijf dat houtskeletbouwelementen of gevelelementen maakt. Bij gevelelementen moet je denken aan ramen, deuren en kozijnen. Daar komt grote precisie bij kijken!
Als allround montagemedewerker houttechniek werk je op de montageafdeling van een timmerfabriek. Je maakt vloeren, wanden, kozijnen, ramen, deuren en daken. De afdeling machinaal houtbewerken zorgt voor losse onderdelen. Die zet jij in de timmerwerkplaats in elkaar. Dit gebeurt vaak aan de hand van een tekening. Hierop staan ook maten. Alles moet precies passen. Het inpakken van het product is belangrijk. De spullen mogen natuurlijk niet beschadigen tijdens het vervoer. Je werkt netjes, precies en veilig.
Nauwkeurigheid, netheid en concentratie zijn bij je werkzaamheden van groot belang. Want je moet tijdens de werkzaamheden een goede balans vinden tussen snelheid en kwaliteit. De klant stelt hoge eisen aan het eindresultaat. Als allround montagemedewerker draai je je hand niet om voor de wat complexere opdrachten. Daar waar het kan, stuur je collega’s aan.
Je werkt in een timmerwerkplaats of in een timmerfabriek.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
Deze opleiding wordt aangeboden via de Bbl-leerweg (werken en leren). Voor deze opleiding moet je een baan in de timmerbranche hebben.
Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele montagemedewerker te worden. Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of -vrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
We bieden de opleding alleen aan de beroepsopleidende leerweg (bbl, werken en leren. Je bent dan minimaal 32 uur per week aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op een avond zijn.
Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.
Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.
Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn.
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland CollegeJe besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.
Je krijgt losse onderdelen van de afdeling machinaal houtbewerken en stelt deze onderdelen daarna samen. Naast alle praktische werkzaamheden begeleid je beginnende montagemedewerkers en stagiairs.
Flexibiliteit is erg belangrijk om goed te kunnen functioneren binnen een bedrijf. Je moet namelijk regelmatig wisselen van taken en werkzaamheden. De ontwikkelingen in de timmerindustrie staan niet stil, daarom moet je gemakkelijk met nieuwe technieken en werkwijzen leren werken. Een pittige en uitdagende baan dus.
Je kunt uitstromen in de richting gevelelementen en houtskeletbouw.
- Nederlands
- rekenen
- Loopbaan en Burgerschap.
Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >