Allround Metselaar

Allround Metselaar

Allround Metselaar 3 - BBL

Als veelzijdig metselaar kun je passen en meten als de beste

Als veelzijdig metselaar kun je passen en meten als de beste. Je metselt alles binnen en buiten: van fundering tot schoorsteen, met bakstenen in verschillende metselverbanden. Daarnaast doe je lijm-, herstel- en betonwerk.

Versneld traject op maat
Heb je al ervaring of ben je werkzaam als timmerman en/of metselaar? Dan kunnen we in overleg een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma versneld behalen.

Allround Metselaar in het kort

Wat houdt het beroep in?

De woningmarkt trekt aan, bouwbedrijven zitten in de lift en werknemers zien weer toekomst in de bouwsector. Toch zitten bedrijven krap in de vakmensen. De metselaar wordt hier steeds meer gevraagd.

Als allround metselaar niveau 3 weet je alles van de praktijk van het metselen. Over verschillende steensoorten, lijmen en species. En hoe je mooie rechte en gebogen muren maakt met diverse metselverbanden en vlechtingen.

Daarnaast weet je ook iets van planning en van de taken van de verschillende vakmensen die bij de bouw betrokken zijn. De opleiding Metselaar niveau 3 is onmisbaar als je een hogere functie in de bouw wilt gaan uitoefenen. Ben je klaar met je opleiding, dan heb je een brede kennis van vakonderdelen en kun je helemaal zelfstandig aan de slag als metselaar in de bouw.

Waar kun je werken?

Als metselaar kun je na de opleiding in de nieuwbouw, renovatie en restauratie aan de slag bij een metselbedrijf en bouwbedrijf.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Allround Metselaar in de praktijk

De opleiding Allround metselaar wordt aangeboden in de BBl (beroeps begeleidende leerweg). Dit staat voor werken en leren.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal 32 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op twee avonden zijn.

Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. 

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Kom je net van de middelbare school dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Vakgerichte onderwerpen

  • bouwtekeningen lezen
  • voegen en metselen
  • gespecialiseerd metselwerk
  • spouw- en enkelsteense muren bouwen
  • ruimte voor kozijnen uitsparen
  • maken van scheidingswanden
  • isoleren
  • verlijmen van kalkzandsteen

Algemene vakken

  • Nederlands
  • rekenen
  • Loopbaan & Burgerschap

Keuzedelen

Een greep uit de Keuzedelen die je tijdens de opleiding kunt kiezen:

  • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening
  • Duurzaamheid in het beroep
  • Inspelen op innovaties
  • Ondernemend gedrag
  • Digitale vaardigheden
  • Elektro- en installatietechniek voor de bouw
Meer informatie over keuzedelen

Toelating

Je moet een baan hebben bij een erkend leerbedrijf in deze branche.

Meer informatie over toelating

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding (bbl) >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl