Friesland College Friesland College Friesland College
Mode Design 3 (Allround medewerker)

Mode Design 3 (Allround medewerker)

Mode Design 3 (Allround medewerker)

Mode Design 3 (Allround medewerker) Niveau 3 - bol

Droom je ervan om je eigen kleding te kunnen maken?

Kleding maken is je passie. Je wilt niets liever dan er je werk van maken. Je wilt graag zelfstandig opdrachten uitvoeren bij kleinschalige bedrijven, veranderateliers of grote confectiebedrijven. Je bent flexibel, creatief en een harde werker. Bovendien vind je het leuk om te leren hoe je patroontekent en verschillende naaitechnieken kunt toepassen. 

Tevens maak je handmatig en op de computer confectiepatronen. Je vindt het leuk om met ontwerpprogramma’s dessins voor je stoffen te ontwerpen en te printen. Met deze stoffen ontwikkel je zo je eigen kledinglijn.

Op deze manier leer je het aloude ambacht in combinatie met de digitale vaardigheden van nu!

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Na de opleiding kun je aan het werk in een atelier waar kleding op maat naar eigen ontwerp of naar ontwerp van de klant wordt geleverd. Je kunt ook aan de slag in een  reparatiebedrijf of veranderatelier. 

 Je ontvangt instructies van je leidinggevende en bereidt en voert de opdracht zelfstandig uit. In overleg met je leidinggevende laat je zien wat het resultaat is. 

Daarnaast beschik je over de nodige kennis van patroontechnische- en naaitechnische vaardigheden om de opdracht goed uit te kunnen voeren.   

Je hebt gevoel voor mode, bent zelfstandig, flexibel, nauwkeurig en je kunt onder tijdsdruk goede kwaliteit leveren. 

Waar kun je werken?

Na de opleiding kun je aan het werk bij: 

 • een kledingatelier 
 • kleinschalige bedrijven
 • reparatieatelier
 • een groot confectiebedrijf 

Ook is het mogelijk om in deze branche bij bedrijven in het buitenland te gaan werken.

Praktische informatie

De opleiding wordt aangeboden via de BOL-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 3.

Tijdens de opleiding ontwikkel je technisch inzicht en ben je bezig met maatkleding en naaivaardigheden. Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot professioneel allround medewerker mode.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Modeshow 
Elk jaar wordt er een eindmodeshow georganiseerd waarin alle gemaakte kleding wordt geshowd, waaronder ook de eindexamenoutfit van niveau3. 

Hoe leer je?

Leereenheden
De opleiding is opgebouwd uit leereenheden:
 iedere vijf weken ben je bezig met een nieuwepraktijkopdracht! Je volgt ondersteunendelessenen gebruikt verschillendebronnen  om je producten te maken. Veel praktijkopdrachten zijn opgesteld in samenwerking met modebedrijven of externe projecten. 

Voorbeelden van leereenheden zijn:  

 • Werken voor een klant 
 • Eigen collectie  

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je gebruikt verschillende bronnen om je product op te leveren.
Onderdeel van de opleiding is het samenstellen van een portfolio, waarmee je kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Stage
Binnen d
e opleiding ga je 25% in de praktijk aan de slag bij een erkend stagebedrijf. Hierin leer je te werken voor een bedrijf en als toekomstig werknemer te functioneren. Ook bestaat er de mogelijkheid in het buitenland stage te lopen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Vakgerichte ontwikkeling
In de introductieweek begin je met het behalen van het atelierbewijs, je leert dan hoe de met de naaimachines moet omgaan en een aantal basisnaden stikken. 
 Daarna begin je met ambachtelijke basisvaardigheden om uiteindelijk zelfstandig opdrachten uit te kunnen voeren.  

Beroepsgerichte onderwerpen/workshops  

 • Maatkleding maken  
 • Naaitechnische workshops  
 • Patroontekenen  
 • Modevormgeving  
 • Experimenteren met materialen en technieken  
 • Eigen outfit ontwerpen   
 • Digitale vaardigheden: Adobe illustrator en Photoshop, Cad Assyst, Vidya 3D 

Algemene vakken  

 1. Nederlandse taal  
 2. rekenen  
 3. loopbaan en burgerschap  

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Een greep uit de Keuzedelen die je tijdens de opleiding kunt kiezen: 

 • Experimenteren met materialen 
 • Fotografie 
 • Modevormgeving 
 • Inspelen op innovatie 
 • Engels 
 • Ondernemerschap 
Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Je kunt doorstromen naar

 • de niveau 4 opleiding Specialist Mode ontwerpen/maken 
 • andere niveau 4 opleidingen binnen het Friesland College, bijvoorbeeld Styling Design. 

Toelating en intake

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over Toelating en intake

Kosten

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Aanvullende kosten van de opleiding in het eerste jaar: 

 • Je krijgt een lijst met aan te schaffen leermiddelen: Patroontekenboeken, gebruiksmaterialen, ateliertasje. Deze spullen vul je elk jaar aan als ze op zijn met een totaalbedrag van rond de +/- 200 
 • Een goede laptop 
 • Excursies en gastdocenten  
 • Boek Nederlands en rekenen, Keuzedeel 

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl