Friesland College Friesland College Friesland College
Allround machinaal houtbewerker

Allround machinaal houtbewerker

Allround machinaal houtbewerker

Allround machinaal houtbewerker Niveau 3 - bbl

Allround machinaal houtbewerker

Jij bent de vakman met hout. Met de machine maak je van het ruwe hout een bruikbaar product. Tot onderdelen die gebruikt zullen worden in de bouw. Voor kozijnen, deuren of daken. Of die verwerkt zullen worden in meubels.

Als allround machinaal houtbewerker kan je ook collega's en leerling-houtbewerkers begeleiden. Je bewaakt de voortgang en de kwaliteit van het werk. Een grote verantwoordelijkheid, maar ook zeker een leuke uitdaging!

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

De ontwikkelingen in de timmerindustrie staan niet stil, daarom moet je gemakkelijk met nieuwe technieken en werkwijzen kunnen leren werken. Een pittige en uitdagende baan dus.

Waar kun je werken?

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Praktische informatie

De opleiding wordt alleen aangeboden als Werken en leren traject (bbl). Daarvoor moet je een baan hebben in de bouwbranche. Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal 32 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school.

Hoe leer je?

Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?
Kom je net van de middelbare school dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake.
Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Beroepsgerichte onderdelen
Tijdens je opleiding leer je welke machines er zijn en hoe je die veilig bedient en onderhoudt. Daarnaast maak je kennis met verschillende vakken zoals materialenkennis en houtbewerken.

Als allround machinaal houtbewerker leer je ook collega's en leerling-houtbewerkers begeleiden. Je leert de voortgang te bewaken en bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk. 

Algemene vakken
- Nederlands
- rekenen
- Loopbaan & Burgerschap

Doorleren

Na het behalen van het diploma Allround machinaal houtbewerker (niveau 3) kun je doorstromen naar de opleiding Meewerkend leidinggevende of werkvoorbereider houtbranche (niveau 4).

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding (bbl) >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl