Friesland College Friesland College Friesland College

Allround DTP-er

Niveau 3 - bol

Allround DTP-er Niveau 3 - bol

Ben jij de perfecte uitwerker van vormgevingsopdrachten?

Van affiche tot social media

Een knallend affiche, flitsende flyers of een trendy website! Je maakt er wat moois van als DTP’er! Je puzzelt met teksten en foto’s. Want je bent niet snel tevreden. Een DTP’er, voluit een desktop publisher, is een vakman of -vrouw die niet bang is voor een beetje stress.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als allround dtp’er (desktop publisher) ben je vooral bezig met bewerken en opmaken van teksten en met afbeeldingen of combinaties daarvan. Meestal doe je het voorbereidende werk voor drukwerk. Bijvoorbeeld voor flyers, folders, formulieren, kranten, tijdschriften of verpakkingen. Maar je kunt ook werken aan websites of andere multimediaproducten. De kwaliteit van jouw werk is erg belangrijk voor het eindresultaat. Als allround dtp’er moet je dus tot op de millimeter nauwkeurig kunnen werken.

Waar kun je werken?

Na je diploma kun je als dtp'er aan het werk bij een:

 • communicatie-, reclame- of ontwerpbureau
 • een sign- of displaybedrijf
 • een drukkerij en/of uitgeverij
 • een grote organisatie met een ontwerp-/dtp-afdeling.

Bij kleine opdrachten werk je grotendeels zelfstandig. Bij grote opdrachten werk je samen in een team aan hetzelfde product .

De opleiding

De opleiding Allround dtp'er is een opleiding in de beroepsopleidende weg (bol, school en stage). Je ontwikkelt kennis en vaardigheden die belangrijk zijn voor jouw toekomstige beroep. Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Onderdeel van de studie is het samenstellen van een portfolio, waarmee je kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.

Maximaal 20 plaatsen beschikbaar
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor de opleiding Allround DTP-er een numerus fixus. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 20 nieuwe studenten inschrijven.

 

 

Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer of in de werkplaats te vinden. Vanuit het bedrijf waar je stageloopt, krijg je een leermeester toegewezen.

Leereenheden
Je werkt tijdens de opleiding aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en bestaat uit een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie. Samen met andere studenten ga je hiermee aan de slag

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je gebruikt verschillende bronnen om je product op te leveren.

Onderdeel van de opleiding is het samenstellen van een portfolio, waarmee je kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. 

Vakspecifieke ontwikkeling
Je leert om kwalitatief goed werk af te leveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant. Daarnaast ontwikkel je alle technische vaardigheden die je als allround dtp'er nodig hebt.

Kernonderwerpen beroep

 • een projectplan door te nemen en een voorstel maken voor een media-uiting.
 • bestanden en materialen geschikt te maken drukwerk- en printtoepassingen
 • tekst- en beeldelementen plaatsen en bewerken
 • werken met softwareprogramma's als photoshop, Illustrator en Indesign
 • toepassingen op internet
 • digitale toepassingen voor het maken van dvd's

Algemene vakken

 • Nederlandse taal
 • rekenen
 • loopbaan en burgerschap
 • Engels.

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Mbo: Mediavormgever, niveau 4

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

Diploma vmbo-b of vergelijkbaar

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een intakegesprek.

Maximaal 20 plaatsen beschikbaar
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor de opleiding Allround DTP-er een numerus fixus. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 20 nieuwe studenten inschrijven.

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Voor de opleidingen Allround dtp'er en Mediavormgever heb je een eigen laptop (bij voorkeur een MacBook) nodig. Ons advies is om een laptop aan te schaffen met de juiste specificaties.

Studenttevredenheid
6,7 landelijk 7,2
Percentage geslaagde studenten
landelijk 69%
Doorstroom binnen mbo
landelijk 46%
Kans op stage
60% landelijk 60%
Kans op werk in jouw vakgebied
40% landelijk 40%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 8,7
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk 72%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Allround DTP-er
Niveau
Niveau 3
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Studieduur
3 jaar
Leerweg
bol
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl