Allround constructiewerker

Allround constructiewerker

Allround constructiewerker 3 - BBL, BOL

Complexe staalconstructies maken

Jij bent de specialist en stuurt andere collega’s aan

Als allround constructiewerker werk je met materialen als staal, rvs en aluminium. Je hebt te maken met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Deze losse onderdelen bevestig jij aan elkaar tot een product. Je maakt deze producten volgens werkopdrachten en technische informatie. Je werkt vaak in de metaalindustrie, de machine- en apparatenbouw, de transportmiddelenindustrie, de scheepsbouw, de offshore of de voedingsmiddelenindustrie.

Als allround constructiewerker ben jij niet alleen een goede constructiewerker. Jij bent ook degene die minder ervaren collega’s aanstuurt en die zelfstandig oplossingen bedenkt in de beroepspraktijk. Daarnaast specialiseer je je verder in je vak en houd je je bezig met het complexere constructiewerk.

Allround constructiewerker in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als constructiewerker kun je zelfstandig werken en doe je complexe handelingen en constructies. Jij stuurt anderen aan en organiseert het werk. Je bent de schakel tussen de werkvloer en de opdrachtgever.

Je maakt gebruik van werktekeningen. Je werkt planmatig, systematisch en nauwkeurig. Je kunt goed communiceren over je vak. Ook heb je ruimtelijk inzicht en ben je flexibel inzetbaar. Je werkt zowel binnen als buiten.

Waar kun je werken?

Bij bedrijven waar machines worden gemaakt, zoals in de:

  • metaalindustrie
  • machine- en apparatenbouw
  • transportmiddelenindustrie
  • scheepsbouw
  • offshore
  • voedingsmiddelenindustrie

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Algemeen

Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer of in de werkplaats te vinden.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je, aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Versneld traject op maat

Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek, metaal of elektrotechniek? Dan kunnen we in overleg met je een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma mogelijk versneld behalen.

Bol (school en stage)

Bij een bol-opleiding ga je naar school en loop je stage. Je volg het grootste deel van je opleiding op school. Een opleidingsjaar is ingedeeld in twee periodes van twintig weken. In het eerste jaar loop je tien weken stage en in het tweede jaar vijftien weken.

Vanuit het stagebedrijf krijg je een leermeester toegewezen. Je volgt de opleiding samen met studenten Servicemedewerker, Elektrotechniek en Installatietechniek. Dit zijn ook de vakmensen die je op de bouwplaats tegenkomt.

Je leert de nodige vaardigheden in jouw vakrichting en maakt ondertussen ook kennis met andere vakgebieden.

Je kunt het gehele jaar instromen en ook overstappen naar het bbl-traject (werken en leren) wanneer jij bij een erkend leerbedrijf gaat werken.

Bbl (werken en leren)

Voor het bbl-traject moet je een baan in de metaalbranche hebben. Heb je al een baan bij een bedrijf dat onder andere (computergestuurd) draai- en freeswerk uitvoert? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Je bent dan minimaal 32 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op een avond zijn. Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.

Vakgerichte ontwikkeling

In het eerste jaar van je opleiding besteden we aandacht aan de basisvaardigheden in de metaalbewerking. Ook haal je het veiligheidsdiploma VCA. Er is aandacht voor constructie, lassen en plaatbewerking, en ook loop je tien tot vijftien weken stage. In het tweede jaar is er volop aandacht voor lastechnologie, verbindingstechnieken en materialenkennis. Ook krijg je technisch rekenen onder de knie. In het derde studiejaar krijg je les in omvormtechnieken, meettechnieken en technisch rekenen.

Beroepsgerichte onderwerpen/vakken

  • planmatig en systematisch werken
  • veiligheid en milieu
  • ruimtelijk inzicht
  • technieken op gebied van metaalbewerking

Algemene vakken

  • Nederlands
  • rekenen
  • Loopbaan & Burgerschap

Doorleren

  • Allround lasser, mbo niveau 3
  • Na studie en werkervaring een opleiding tot werkvoorbereider volgen

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl