Acteur

Acteur

Acteur 4 - BOL

Sta jij graag in de spotlights?

De mbo-opleiding Acteur past bij je als je graag in de huid van iemand anders kruipt. Er is niets waar je blijer van wordt, dan op het podium staan. Je hebt een enorme drive om theater te maken. Op het podium kun je jezelf zijn door iemand anders te spelen. Met alle emoties en drama die daarbij horen. De mbo-opleiding Acteur wordt aangeboden via de bol-leerweg, wat betekent dat je naar school gaat en stage loopt. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 4.

Opleiding Acteur in het kort

Wat houdt de opleiding in?

  • Je krijgt les in een echte ‘theater-omgeving’
  • Veelzijdig en afwisselend
  • Samenwerking Noorderpoort College Groningen
  • Mooie voorbereiding op het hbo
  • Je leert veel op de theatervloer

Waar kun je werken?

Je werkt als acteur vaak als freelancer. Je speelt overal en nergens. Je maakt straattheater of speelt voorstellingen in een theater of buurthuis. Met je act vermaak jij mensen. Je kunt als acteur ook bij educatieve theatervoorstellingen op scholen aan de slag. Met je voorstelling maak je bijvoorbeeld maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar. Netwerken en contacten onderhouden is vooral belangrijk in je werk.

Opleiding Acteur in de praktijk

De mbo-opleiding Acteur is een bol-opleiding. Dat betekent dat je naar school gaat en stage loopt. Ons onderwijs is praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de theatervloer te vinden.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school & stage)

De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid bestaat vaak uit 5 tot 10 weken. Je bent dan bezig met praktijkopdrachten. Deze opdrachten zijn vaak opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven. De opdrachtgever is daarom meestal een echte klant. Je werkt zelfstandig, maar ook in groepsverband. Dit doe je eventueel met studenten van andere opleidingen. Het samenstellen van een portfolio is een onderdeel van de opleiding. Daarmee laat je zien wat je kunt en in je mars hebt.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt zo jouw eigen leertraject samen. Daardoor jullie er samen naar kijken, voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

D’Drive en Neushoorn: samen een inspirerende broedplaats voor creatief talent

Neushoorn is ’s avonds een bruisend cultureel centrum en overdag een school voor de richting Podiumkunsten, Productie & Events. Want dan zijn de zalen, oefenruimtes, productieruimtes, gangen en lokalen jouw domein! Wij werken ook samen met het Noorderpoort College in Groningen.

Stage

In het eerste jaar heb je 1-2 dagen stage per week. In het tweede jaar 1 dag per week en in het derde jaar een blokstage van 20 weken. Dit kan zijn bij bijvoorbeeld een theater, theatergezelschap of acteursbureau. Zo doe je ervaring op in het werkveld.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Tijdens de opleiding tot acteur leer je alle fijne kneepjes van het vak. Ook ga je aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling en volg je enkele algemene vakken en keuzedelen.

Persoonlijke ontwikkeling

Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Over het beroep

Je creativiteit verder ontwikkelen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je leert hoe je aan inspiratie komt, een voorstelling maakt en hoe je dit aan anderen presenteert en opvoert. Natuurlijk krijg je een heleboel vakken die met acteren te maken hebben, zoals:

  • stemvorming
  • improvisatie
  • bewegingsles
  • lesgeven
  • workshops organiseren
  • cultureel ondernemerschap

Algemene vakken

Naast de acteervakken volg je ook een aantal algemene vakken:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Engels

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding Acteur volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf uit, in overleg met je coach. Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je van andere acteurs.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Opzet eigen lespraktijk
  • Event Design

Het resultaat van een keuzedeel telt mee voor je diploma.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Als je de mbo-opleiding Acteur hebt afgerond, kun je verder studeren op het hbo. Opleidingen die goed aansluiten zijn:

  • Toneel en Kleinskunstacademie
  • Docent Theater
  • Creatieve therapie
  • Docent Drama

Toelating

Als je je wilt inschrijven voor de opleiding Acteur nodigen we je uit voor een auditie. De opdrachten ter voorbereiding vind je als bijlage bij de uitnodiging.

Maximaal 30 plaatsen beschikbaar

In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor deze opleiding een numerus fixus. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 30 nieuwe studenten inschrijven. De aanmeldprocedure voor de opleiding wijkt daarom af van andere procedures binnen het Friesland College.

Na aanmelding word je uitgenodigd voor een auditie. Hierna worden de beschikbare plekken verloot onder de geschikte kandidaten.

Bekijk hier de volledige intakeprocedure en toelatingseisen van de opleiding Acteur.

Meer algemene informatie over toelating

Kosten

Er zijn aanvullende kosten. Je moet je eigen theaterkostuums zelf regelen. Een dealtje maken met de modeopleiding behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven geeft objectieve informatie over de opleiding Acteur en de kansen van deze opleiding op de stage- en arbeidsmarkt. Daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl