Friesland College Friesland College Friesland College
Acteur

Acteur

Acteur

Acteur Niveau 4 - bol

Sta jij graag in de spotlights?

Je hebt een enorme drive om theater te maken

De lichten doven, het geroezemoes in de zaal verstomt. Je kunt je eigen adrenaline bijna vastpakken… zo graag wil je het podium op. Als acteur of theaterartiest kruip je vol overgave in de huid van de een personage. Met alle emoties en drama die daarbij horen. Op het podium voel je je thuis. Daar kun je jezelf zijn door iemand anders te spelen. Met mensen werken en samenwerken inspireren je. Applaus!

D’Drive en Neushoorn: samen een inspirerende broedplaats voor creatief talent
Neushoorn is ’s avonds een bruisend cultureel centrum en overdag een school voor de richting Podiumkunsten, Productie & Events. Want dan zijn de zalen, oefenruimtes, productieruimtes, gangen en lokalen het domein van onze mbo-studenten.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Je werkt als acteur en entertainer veelal als freelancer. Je speelt daar waar theater gewenst is. Je maakt straattheater en speelt voorstellingen in het theater, op scholen of in een buurthuis. Met je act vermaak jij mensen. Je kunt als acteur ook bij educatieve theatervoorstellingen op scholen werken. Met je voorstelling maak je maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar en bied daarbij verwerkingslessen aan. Netwerken en contacten onderhouden is vooral belangrijk in je werk.

Waar kun je werken?

Je kunt bijvoorbeeld educatieve theatervoorstellingen op scholen geven. Maar je kunt ook eigen theatervoorstellingen als zelfstandig ondernemer verzorgen. Of je sluit je aan bij theatergezelschappen of kunstencentra.

Praktische informatie

De opleiding Acteur wordt aangeboden via de bol-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 4. Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot professionele acteur.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Beperkt aantal plaatsen beschikbaar
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor de opleiding Acteur/theater een numerus fixus. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 30 nieuwe studenten inschrijven.

Samenwerking Noorderpoort
Het Friesland college en Noorderpoort in Groningen zijn een noordelijke samenwerking aangegaan t.a.v. de opleiding Acteur. Daarmee willen wij jou als student een inspirerend onderwijstraject bieden om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten ofwel de doorstroom naar het hbo te bevorderen. In je opleidingstraject zal je samen met het andere ROC aan gezamenlijke producten en presentaties werken.

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer te vinden.

Leereenheden
De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald 
thema. Een leereenheid bestaat doorgaans uit vijf tot tien weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze opdrachten zijn meestal opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven. De opdrachtgever is daarom meestal een echte klant. Je werkt zelfstandig, maar ook in groepsverband. Dit doe je eventueel met studenten van andere opleidingen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je gebruikt verschillende bronnen om je product op te leveren. Onderdeel van de opleiding is het samenstellen van een portfolio. Daarmee laat je zien wat je kunt en in je mars hebt.

Stage (bpv)
In het eerste jaar heb je 1-2 dagen stage per week. In het tweede jaar 1 dag per week en in het derde jaar een blokstage van 20 weken. Je doet praktijkervaring op bij verschillende bedrijven uit het werkveld. Daarnaast loop je stage bij bijvoorbeeld een theater, theatergezelschap of acteursbureau.

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt zo jouw leertraject samen. Op deze manier voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. 

Beroepsgerichte ontwikkeling
Je creativiteit verder ontwikkelen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je leert hoe je aan inspiratie komt, een voorstelling maakt en hoe je dit aan anderen presenteert en opvoert.

Vakgerichte onderwerpen

 • acteren/spel
 • stemvorming
 • improvisatie
 • bewegingsles
 • lesgeven en
 • workshops organiseren
 • cultureel ondernemerschap

Algemene vakken

 • Nederlands
 • rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Engels

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Hieronder een paar voorbeelden van keuzedelen:

 • Overwinnen plankenvrees
 • Hoe om te gaan met audities
Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Je kunt verder studeren op het hbo. Opleidingen die goed aansluiten zijn:

 • de Toneel en Kleinskunstacademie
 • de opleiding Docent Theater
 • de opleiding Creatieve therapie
 • Drama opleiding
 • andere sociale opleidingen

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Beperkt aantal plaatsen beschikbaar 

In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor deze opleiding een numerus fixus. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 30 nieuwe studenten inschrijven. De aanmeldprocedure voor de opleiding wijkt daarom af van andere procedures binnen het Friesland College.

Auditie

 • Maandag 15 en dinsdag 16 februari 2021 (2-daagse auditie)
 • Dinsdag 6 en woensdag 7 april 2021 (2-daagse auditie)
 • Dinsdag 8 en woensdag 9 juni 2021 (2-daagse auditie)

Voor de opleiding Artiest Theater doe je auditie waarin je laat zien dat je het talent bezit en over de ambitie beschikt om jezelf voor een publiek te presenteren. Je laat daarbij zien dat je je kunt concentreren en kunt transformeren tot een personage. Je bezit het technische en fysieke vermogen om een performance te kunnen uitvoeren en hebt creatieve en artistieke aanleg. Je bent ondernemend, leergierig en ontvangt graag feedback om te kunnen groeien in je vak.  

Je bent geschikt voor de opleiding Artiest Theater als je jezelf herkent in de volgende eigenschappen:

 • je bent fysiek in goede conditie 
 • je bent creatief 
 • je hebt lef 
 • je kunt goed samenwerken 
 • je bent een harde werker

De procedure
Je meldt jezelf aan vóór 1 mei en schrijft een motivatiebrief. Vervolgens doe je een spelauditie, waarbij je in een groep met onze docenten aan allerlei spelopdrachten gaat werken. Ook bereid je een korte solo voor waarin jij jezelf als performer presenteert. Tot slot houden we met tenminste een van onze docenten een individueel motivatiegesprek met je om de wederzijdse verwachtingen af te stemmen. Als dit alles erop zit, gaan onze theaterdocenten met elkaar in overleg en formuleren ze een advies. Dit advies bespreken we aan het einde van de dag met je.

 

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Er zijn aanvullende kosten. Je moet je eigen theaterkostuums zelf regelen. Een dealtje maken met de modeopleiding behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl