Friesland College Friesland College Friesland College

Saturnus 7, Heerenveen

Algemeen telefoonnummer

088 - 060 36 40

Bezoekadres

Saturnus 7 8448 CC Heerenveen

Postadres

Postbus 582 8440 AN Heerenveen

Er zijn geen opleidingen gevonden die aan uw criteria voldoen

Allround timmerman

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Met de mouwen opgestroopt ga jij elke klus te lijf. Bijvoorbeeld bij de renovatie van een oude woning. Of bij de nieuwbouw van een mooi gelegen appartementencomplex. Ook meer complexe timmerwerkzaamheden kunnen ze gerust aan jou toevertrouwen. Je hebt geen moeite met lezen van werktekeningen. Op de werkvloer stuur je anderen aan.

Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Allround vakkrachten hebben handige handjes en vinden het leuk om praktisch bezig te zijn. Ze werken zelfstandig, vaak voor particulieren. Maar ook steeds meer bedrijven vragen om mensen als jij die ze breed kunnen inzetten. Bijvoorbeeld aannemers, woningcorporaties, schilders-, timmer- en onderhoudsbedrijven.

Assistent bouwen en wonen

Leerweg: bbl, bol Niveau 1 Duur: 1 jaar

Als Assistent bouwen en wonen kun je heel veel kanten op. Je helpt bij allerlei bouwklussen, bijvoorbeeld het plaatsen van steigers, sloopwerk, verfwerk en je zorgt dat het netjes wordt opgeleverd. Dit is een beroep voor echte doeners, die graag de handen uit de mouwen steken!

Metselaar

Leerweg: bbl Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als veelzijdig metselaar kun je passen en meten als de beste. Je metselt alles binnen en buiten: van fundering tot schoorsteen, met bakstenen in verschillende metselverbanden. Daarnaast doe je lijm-, herstel- en betonwerk.

Timmerman

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Timmeren zit in je bloed. Je bent een echte doener. Want wat is er mooier dan iets te kunnen maken? Of het nu gaat om een renovatie of iets nieuws. Met simpel een hamer of met moderne machines. Want ook daar kun je als timmerman mee overweg. En let wel: er is veel vraag naar dergelijke vakmensen! In dit vakgebied kun je alle kanten op: van voorbereiding tot uitvoering, van nieuwbouw en/of renovatie

Allround laborant

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Allround constructiewerker

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Als allround constructiewerker stel je vanaf werktekening onderdelen samen. Je maakt complexere machineframes of staalconstructies. Je werkt met materialen als staal, rvs en aluminium. Je hebt te maken met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Jij bent degene die minder ervaren collega’s aanstuurt en die zelfstandig oplossingen bedenkt in de beroepspraktijk. Je werkt vaak in de metaalindustrie, de machine- en apparatenbouw, de transportmiddelenindustrie, de scheepsbouw, de offshore of de voedingsmiddelenindustrie.

Allround verspaner

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als allround verspaner werk je met draaibanken en freesmachines of met conventionele, TEACH IN en CNC-machines. Je kunt zelfstandig werken en verricht complexe handelingen. Jij stuurt anderen aan en organiseert het werk. Je bent de schakel tussen de werkvloer en de opdrachtgever. Je staat je mannetje en laat je niet uit het veld slaan door complexe opdrachten.

Assistent installatie en constructietechniek (metaal, elektro, installatietechniek)

Leerweg: bbl, bol Niveau 1 Duur: 1 jaar

Elke dag is anders, omdat je zoveel verschillende klussen doet. Heel afwisselend dus. Je moet precies kunnen werken en bijvoorbeeld vanaf een tekening kunnen werken. In de metaal is veel werk. Als jij van aanpakken houdt, kom je zeker aan de bak!

Basislasser (metaalbewerking)

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als basislasser werk je met leidingen van staal, koper en kunststof. Je bewerkt ze, verbindt ze met elkaar en monteert complete installaties. Je plaatst en monteert op een veilige en snelle manier cv-ketels, verwarmingen, gasfornuizen en sanitair.

Commercieel technicus engineering

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Je hebt gevoel voor techniek en commercie. Klanten helpen bij de aanschaf en het gebruik van technische producten. Deze producten zijn grotendeels jouw eigen creatie, in samenwerking met je klant. Je staat daardoor dicht bij je product. Je begeleidt de productiefase. Eventueel help je een handje mee, want dat kun je ook.

Constructiewerker

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als constructiewerker stel je vanaf werktekening onderdelen samen. Ook maak je machineframes of staalconstructies. Je werkt met materialen als staal, rvs en aluminium. Je hebt te maken met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Dit soort losse onderdelen bevestig jij aan elkaar tot een product.

Eerste monteur woning

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als Eerste monteur installatietechniek ben je onmisbaar in het aanleggen en onderhouden van huishoudelijke- verwarming en sanitaire installaties zoals warmtepompen, zonnecollectoren, badkamers en keukens. Je bent de specialist die de meest complexe situaties kunt oplossen.

Eerste monteur woning en utiliteit

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Verkeerslichten en telecominstallaties. Datanetwerken en gebouwbeheersystemen. Je vindt ze overal maar ze vallen vooral op wanneer ze niet meer goed functioneren. Als een verkeersinstallatie alleen maar knippert. Als een gebouw opeens geen elektriciteit meer heeft of de telefoon dood is. De monteur elektrotechnische installaties kan het fiksen.

Monteur elektrotechnische installaties

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Verkeerslichten en telecominstallaties. Datanetwerken en gebouwbeheersystemen. Je vindt ze overal. Maar ze vallen vooral op wanneer ze niet meer goed functioneren. Als een verkeersinstallatie alleen maar knippert. Als een gebouw opeens geen elektriciteit meer heeft of de telefoon dood is. De monteur elektrotechnische installaties fikst deze storingen.

Monteur werktuigkundige installaties

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als installatiemonteur ben je onmisbaar in het aanleggen en onderhouden van huishoudelijke- verwarming en sanitaire installaties zoals warmtepompen, zonnecollectoren, badkamers en keukens etc. Zonder jouw inspanningen kunnen mensen niet van het comfort genieten wat tegenwoordig zo gewoon is.

Technicus engineering

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Hightech apparatuur, duurzame energie, future technology. Dat is engineering. Het werk van en voor de toekomst. Voor slimme mensen die van uitdaging houden. En van een goede, flitsende baan! Want als je slim bent, werk je aan je eigen toekomst. Je kunt functies bekleden als constructeur, werkvoorbereider, leidinggevend monteur, projectleider, mechatronicus of technicus al naar gelang je afstudeerspecialisatie.

Verspaner

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als verspaner kun je werken met draaibanken en freesmachines. Of met conventionele, TEACH IN en CNC-machines. Je bent creatief en hebt een goed ruimtelijk inzicht. Je bent breed inzetbaar en kunt zelfstandig draai- en freesopdrachten uitvoeren.

Chauffeur wegvervoer

Leerweg: bbl Niveau 2 Duur: 2 jaar

Je bent een trucker in hart en nieren. 'King of the road'. Het liefst ben je veel onderweg. Op naar de volgende lading. Op naar de volgende klant. In binnen- of buitenland. Als chauffeur stuur je jouw truck naar waar je maar wilt. Altijd oplettend, altijd veilig en op tijd. Je bent een onmisbare schakel tussen bedrijf en klant. Tussen verkoper en afnemer.

Leidinggevende team/afdeling/project

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 1 jaar

Het distributiecentrum waar jij werkt heeft bijna 70.000 vierkante meter aan opslagruimte. Dat is bijna dan 10 voetbalvelden bij elkaar. Geen kleine jongen dus! Het is jouw verantwoordelijkheid dat de afdeling logistiek optimaal presteert. Je hebt direct contact met alle medewerkers en teamleiders van jullie afdeling. Je luistert naar signalen op de werkvloer en voert vernieuwingen in om de kwaliteit van de logistieke en administratieve processen te verbeteren. Bijvoorbeeld door de levertijd van bestellingen te versnellen. Je weet wat Key Performance Indicators zijn en verhoogt daarmee de prestaties van jouw bedrijf. Zo maak je van elk logistiek proces een logistiek succes.

Logistiek medewerker

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 1-2 jaar

Je kent het magazijn op je duimpje en weet alle goederen met je heftruck of reachtruck snel en veilig te bereiken. Jij zorgt voor het laden, lossen en controleren van alle goederen die binnenkomen en weggaan. Dat doe je snel en zorgvuldig. Je hebt een hekel aan fouten maken. Ook als je de paklijsten en orderlijsten moet controleren.

Logistiek teamleider

Leerweg: bbl Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Jij geeft leiding aan het team van logistiek medewerkers. Dat betekent dat je alles weet van wat er gebeurt op de werkvloer van het magazijn. Het laden, lossen en het vervoer van goederen hebben voor jou geen geheimen. Jij vindt het bovendien leuk om je collega’s aan te sturen. Dat doe je zakelijk en met inlevingsvermogen. Een deel van de tijd verricht je bureauwerk. Bijvoorbeeld voor het maken van de werkverdeling, de planning en een voorraadoverzicht.

Manager Transport en Logistiek

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

De wereld van transport en logistiek draait continue door. En als manager zit jij daar middenin. Er ligt veel op je bordje, want je bent verantwoordelijkheid voor het totale operationeel logistieke proces. Daar stuur je jouw mensen op aan. Je bewaakt de kwaliteit van het werk, je calculeert kosten en prijzen en overlegt met externe relaties waar jullie zaken mee doen. En je bent betrokken bij het personeelsbeleid. Dankzij jou draait het allemaal op rolletjes!

Allround monteur mobiele werktuigen

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Als allround monteur weet je alles van mobiele machines. Bijvoorbeeld van trekkers, combines, hakselaars, quads, gazonmaaiers en golfkarren. En ook heftrucks, graafmachines en shovels. Daarnaast begeleid en instrueer je vaak collega-monteurs. Ook adviseer je klanten.

Assistent mobiliteitsbranche

Leerweg: bbl, bol Niveau 1 Duur: 1 jaar

Sleutel je graag aan brommers, auto's of motoren? De assistent mobiliteitsbranche werkt als rechterhand van een ervaren monteur bij onderhoud en reparaties.

Autospuiter

Leerweg: bbl Niveau 2 Duur: 2 jaar

Je zet auto's graag 'strak in de lak'. Nauwkeurig en in mooie kleuren. Metallic en non-metallic. Jij maakt auto's met vaste hand weer als nieuw. Ontvet, schuurt, plamuurt en spuit ze naar het gewenste eindresultaat. In de spuitcabine verricht je jouw vakwerk. Zodat jij en de klant tevreden kunnen zijn.

Autotechnicus

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Auto's zijn onmisbaar geworden. Het is daarom erg belangrijk dat ze goed worden onderhouden. Heb je interesse in techniek? En ben je gefascineerd door auto's? Dan is de auto bij jou waarschijnlijk goede handen. Jij zorgt ervoor dat die auto prima rijdt. Best wel kicken, als je een auto weer aan de praat krijgt!

Bedrijfsautotechnicus

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Jij weet wat de bedrijfsauto nodig heeft. Met zorg en deskundigheid neem je de auto onder handen. Je checkt de kwetsbare onderdelen. Soms is vervanging nodig. Soms alleen wat onderhoud. Jij zorgt ervoor dat alles weer lekker loopt en de auto veilig de weg op kan.

Eerste Autospuiter

Leerweg: bbl Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Creatief ben je. Met gevoel voor kleur. Je zet auto's graag 'strak in de lak'. Nauwkeurig en in mooie kleuren. Metallic en non-metallic. Jij maakt auto's met vaste hand weer als nieuw. En je draait je hand niet om voor complexere klussen. Je ontvet, schuurt, plamuurt en spuit ze naar het gewenste eindresultaat. In de spuitcabine verricht je jouw vakwerk. Zodat jij én de klant tevreden kan zijn.

Eerste Autotechnicus

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Jij bent gefascineerd door auto's. En je hebt interesse in techniek. Daarom is iedere auto bij jou in goede handen. Jij zorgt ervoor dat alles werkt of weer gaat werken. Of het nou gaat om het echte 'sleutelwerk' of om moderne elektronica, jij krijgt elke auto weer aan de praat. Deskundig als je bent, stuur je andere collega’s aan.

Eerste Bedrijfsautotechnicus

Leerweg: bbl Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Jij weet wat de bedrijfsauto nodig heeft. Met zorg en deskundigheid neem je de auto onder handen. Je kunt complexe onderhoudsbeurten en reparaties uitvoeren. Ook ben je in staat diagnoses te stellen. De eerste bedrijfsautotechnicus zorgt er met moderne apparatuur voor dat bedrijfsauto's perfect in orde zijn. En dat ze veilig de weg op kunnen.

Monteur mobiele werktuigen

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als monteur heb je alle basiskennis van mobiele machines. Bijvoorbeeld van trekkers, combines, hakselaars, quads, gazonmaaiers, en golfkarren. En ook van heftrucks, graafmachines en shovels. Je zorgt voor het onderhoud en voert eenvoudige reparaties uit. Daardoor kunnen deze machines zonder storing veilig hun werk doen.

Specialist mobiele techniek (technicus engineering)

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

De technische ontwikkelingen in de mobiele sector gaan razendsnel. Voertuigen die zonder bestuurder hun weg vinden en zelf kunnen inparkeren, auto’s die rijden op waterstof, elektrisch aangedreven auto’s die meer dan 400 kilometer kunnen rijden op één lading, kranen die met grote precisie zware lasten plaatsen. Bedrijven hebben hiervoor vakmensen die vooraan willen lopen bij nieuwe hi-tech ontwikkelingen. Technici die zowel kunnen werken aan technische onderdelen en constructies als aan elektronica en computernetwerken.

Technicus mobiele werktuigen

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 2 jaar

De technische ontwikkelingen in de mobiele sector gaan razendsnel. Bedrijven die meegaan in deze versnelling, hebben vakmensen nodig. Technici op mbo-niveau 4 die echt weten hoe het werkt en die zelf vooraan willen lopen bij nieuwe hi-tech-ontwikkelingen. Technici die kunnen werken aan technische onderdelen en constructies en ook aan elektronica en computernetwerken.

Technisch Specialist Personenauto's

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

De autotechniek wordt steeds specialistischer. Elektronica en boordcomputers spelen een steeds belangrijkere rol. Dat betekent minder sleutelwerk, maar meer kennis van moderne elektronica. En wat te denken van de elektrische auto’s? Hier zijn veelzijdige specialisten voor nodig.