Friesland College Friesland College Friesland College

FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden

Openbaar vervoer

Om met het openbaar vervoer de FC-Campus te bereiken kun je het beste Stadsbus 4 of 15 nemen.

Parkeren

Het parkeerterrein op de FC-Campus heeft 150 parkeerplaatsen. Op de ventweg van de Julianalaan kan ook worden geparkeerd. 

Algemeen telefoonnummer

088 060 2000

Bezoekadres

Julianalaan 97 8931 AH Leeuwarden

Postadres

Postbus 45 8900 AA Leeuwarden

Er zijn geen opleidingen gevonden die aan uw criteria voldoen

Allround Metselaar

Leerweg: bbl Niveau 3 Duur: 2 jaar

Als veelzijdig metselaar kun je passen en meten als de beste. Je metselt alles binnen en buiten: van fundering tot schoorsteen, met bakstenen in verschillende metselverbanden. Daarnaast doe je lijm-, herstel- en betonwerk.

Allround timmerman

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Met de mouwen opgestroopt ga jij elke klus te lijf. Bijvoorbeeld bij de renovatie van een oude woning. Of bij de nieuwbouw van een mooi gelegen appartementencomplex. Ook meer complexe timmerwerkzaamheden kunnen ze gerust aan jou toevertrouwen. Je hebt geen moeite met lezen van werktekeningen. Op de werkvloer stuur je anderen aan.

Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Allround vakkrachten hebben handige handjes en vinden het leuk om praktisch bezig te zijn. Ze werken zelfstandig, vaak voor particulieren. Maar ook steeds meer bedrijven vragen om mensen als jij die ze breed kunnen inzetten. Bijvoorbeeld aannemers, woningcorporaties, schilders-, timmer- en onderhoudsbedrijven.

Assistent bouwen en wonen

Leerweg: bbl, bol Niveau 1 Duur: 1 jaar

Als Assistent bouwen en wonen kun je heel veel kanten op. Je helpt bij allerlei bouwklussen, bijvoorbeeld het plaatsen van steigers, sloopwerk, verfwerk en je zorgt dat het netjes wordt opgeleverd. Dit is een beroep voor echte doeners, die graag de handen uit de mouwen steken!

Metselaar

Leerweg: bbl Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als veelzijdig metselaar kun je passen en meten als de beste. Je metselt alles binnen en buiten: van fundering tot schoorsteen, met bakstenen in verschillende metselverbanden. Daarnaast doe je lijm-, herstel- en betonwerk.

Middenkaderfunctionaris Bouw

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Van ontwerp tot oplevering. Het hele bouwtraject is jouw verantwoordelijkheid. Je zit er bovenop. Want alles wat je doet, heeft gevolgen. Voor de kosten, planning en oplevering. Je houdt toezicht en je stuurt de mensen op de bouwplaats aan. Je hebt verstand van bouwkunde, duurzame constructies en maken van berekeningen. Je werkt bouwtekeningen uit en je maakt constructieberekeningen en calculaties.

Servicemedewerker gebouwen

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Heb jij handige handjes en vind je het leuk om praktisch bezig te zijn? Bedrijven binnen het onderhoud, zoals aannemers, woningcorporaties, schilders-, timmer- en onderhoudsbedrijven, vragen om mensen die ze breed kunnen inzetten. Dan is dit de geschikte opleiding voor jou

Timmerman

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Timmeren zit in je bloed. Je bent een echte doener. Want wat is er mooier dan iets te kunnen maken? Of het nu gaat om een renovatie of iets nieuws. Met simpel een hamer of met moderne machines. Want ook daar kun je als timmerman mee overweg. En let wel: er is veel vraag naar dergelijke vakmensen! In dit vakgebied kun je alle kanten op: van voorbereiding tot uitvoering, van nieuwbouw en/of renovatie

Uitvoerder bouw/infra

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 2-3 jaar

Van elk bouwproject een succes maken, dat is elke keer weer die uitdaging die het boeiend maakt. Plannen, organiseren en leiding geven is jouw grootste kracht. De timmerman, architect en onderaannemers kunnen op jou rekenen. Jij bent de stuwende kracht op de werkvloer.

Allround medewerker mode/maatkleding

Leerweg: bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Kleding maken is je passie. Je wilt niets liever dan er je werk van maken. Je wilt graag zelfstandig opdrachten uitvoeren in een naaiatelier van kleinschalige bedrijven, veranderateliers of grote confectiebedrijven. Je bent flexibel, creatief en een harde werker. Bovendien vind je het leuk om te leren hoe je patroontekent en verschillende naaitechnieken kunt toepassen. Je leert een ambacht waar je trots op kunt zijn!

Basismedewerker mode

Leerweg: bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Doorstikken van stof. Zakken inzetten. Afwerken met een beleg. Dubbel stikken en keren. Biezen en bandjes. Halsboorden en kragen. Patronen lezen en maken. Als medewerker in kleinschalige bedrijven, veranderatelier of grote confectiebedrijven weet je er alles van. Je maakt confectiekleding en maatkleding en dat doe je heel zorgvuldig. En met heel veel plezier. Want mode is je passie en de naaimachine is je vriend. Wie weet werk je over tien jaar bij een bekend mode-atelier of een grote ontwerpstudio.

Creatief vakman

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Inventief en ambachtelijk, dat zijn de kenmerken van een creatief vakman of vakvrouw. Jouw idee wordt een ontwerp. En van dit ontwerp maak je een schitterend eindproduct. Zoals een industriële ladekast, een multifunctioneel bijzettafeltje van beukenhout of een fraai vormgegeven vloerlamp. Je gebruikt ambachtelijk gereedschap, maar natuurlijk ook de nieuwste apparatuur.

Interieuradviseur

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Je maakt interieurontwerpen en je adviseert over meubels, ontwerp, bekleding, kleur en verlichting. Jouw enthousiasme voor het vak en jouw kennis van kleureffecten, stijlen en materialen maken van jou een echte designer.

Medewerker productpresentatie

Leerweg: bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

In deze brede opleiding leer je alles over het inrichten van winkels, het maken van etalages en het opzetten van presentaties. Daarnaast leer je hoe je dit promoot door bijvoorbeeld het maken van posters en flyers.!

Ruimtelijk vormgever (Styling Design)

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Als Stylist/Ruimtelijk Vormgever ben je creatief en veelzijdig. Met gevoel voor en verstand van kleur, trends, materiaal en vormgeving maak je ruimtelijke presentaties voor winkeletalages, beurzen, foto-shoots, voor websites, magazines en social media maar ook voor bijvoorbeeld een film- of televisieset. Van mode tot hardware en van levensmiddelen tot een themafeest, overal maak je spraakmakende presentaties van. Met inlevingsvermogen voor opdrachtgevers weet je toch een persoonlijke stijl te behouden.

Specialist mode/maatkleding

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Mode is je passie. Je wilt niets liever dan er je werk van maken. Je wilt graag je eigen ideeën vertalen in kleding. Je bent flexibel en goed in staat om in een dynamische modewereld te kunnen werken. Bovendien vind je het leuk om te leren hoe je verschillende technieken achter de naaimachine kunt toepassen. Je leert tenslotte een ambacht!

Assistent verkoop/retail

Leerweg: bbl, bol Niveau 1 Duur: 1 jaar

Jij bent erg klantvriendelijk en wilt graag mensen helpen. Als iemand hulp nodig heeft, bied jij de helpende hand. Je ziet jezelf wel in een winkel of magazijn werken, zorgen dat goederen goed verwerkt worden of een collega assisteren. En dat maakt jou de ideale collega en assistent in de verkoop/retail!

Manager retail

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Dat alles goed loopt, daar speel jij een cruciale rol in. De klanten komen graag bij jou in de winkel. Omdat ze professioneel worden aangesproken en geadviseerd. En omdat het winkelassortiment up-to-date is en mooi wordt gepresenteerd. De verkoopcijfers laten zien dat je het goed doet. Je neemt de leiding waar het moet en geeft de ruimte waar het kan. Jouw verkoopteam is daarom blij met je. En de directie op het hoofdkantoor? Die noemt jou ‘that young and rising star’.

Ondernemer retail

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Een eigen bedrijf: de droom van veel jonge mensen. Maar om deze droom te laten uitkomen, moet er eerst heel wat ondernemersbloed door je aderen stromen. Met daarbij een flinke portie lef en een commerciële en creatieve instelling. Je eigen toko runnen is een hele verantwoordelijkheid. Je doet de inkoop en denkt mee over vernieuwende productlijnen. Je weet wat er financieel uitgaat en natuurlijk wat er binnenkomt. Daar speel je op in. Met slimme ideeën en doordachte plannen. Als ondernemer heb je een veelzijdige, maar drukke baan met vaak lange werkdagen. Heb jij ondernemersbloed? Maak dan de sprong naar de opleiding Ondernemer retail!

Verkoopspecialist retail

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 2 jaar

Je kent de ins en outs van de producten die je verkoopt. Wat loopt goed en wat niet? Jij weet het! Je bent overal inzetbaar in de winkel. Van de goederenontvangst tot en met de kassa. Nieuw assortiment? Jij weet waar de klanten warm voor lopen. En een nieuw winkelconcept? Jij hebt er ideeën voor. Want jij bent de specialist. Klanten voelen zich bij jou op hun gemak. Dat zie je als ze met een glimlach je winkel verlaten.

Verkoper

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Verkopers zijn alleskunners. Je haalt de goederen binnen en zorgt ervoor dat alles netjes in de winkel komt. Je verzorgt de inrichting en houdt de winkelvloer netjes. Je doet de kassa en soms ook een deel van de administratie. Handen uit de mouwen dus! Maar als verkoper moet je ook weten hoe je klanten aanspreekt en hoe je een professioneel verkoopadvies geeft. Als je dit allemaal in je hebt, ben jij misschien wel die topverkoper die ervoor zorgt dat klanten tevreden met volle tassen jouw winkel verlaten!

Assistent horeca, voeding en voedingsindustrie

Leerweg: bbl, bol Niveau 1 Duur: 1 jaar

Je bent vriendelijk en klantgericht. Ook als het druk is. Je kunt goed samenwerken. Je werkt netjes en schoon. Je vindt het niet erg om te werken als andere mensen vrij zijn. Bijvoorbeeld ’s avonds en in het weekend. En natuurlijk werk je graag met eten!

Gastheer/-vrouw

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Dat ziet er goed uit! De oh’s en ah’s van de gasten als je de gerechten soepel opdient, de cocktails bezorgt en de wijn adviseert. Natuurlijk heb je het druk en probeer je het iedereen naar de zin te maken. Maar tevreden klanten komen bij jou terug. En daar doe je het voor! Als gastheer/-vrouw ben je van vele markten thuis. Je kunt goed met mensen omgaan en je weet hoe je gerechten moet serveren. Vragen van je gasten over het menu kun je duidelijk beantwoorden. Vaak moet je veel dingen tegelijk doen. Een goede planning en rustig blijven is het halve werk. Maar daar draai jij je hand niet voor om!

Gastronoom-sommelier & Leidinggevende bediening

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 4 jaar

De gasten kijken je met bewondering aan als je vertelt over ‘chambreren’, ‘depot’, ‘hangtijd’ en een ‘volle neus’. Je geeft uitleg over het bouquet en het aroma van een wijn en vertelt over bossige, kruidige, notige en tabakkige geuren. Nebbiolo, Merlot, Gewürztraminer, Verdejo en Muscat? Jij weet exact waar deze druivensoorten geoogst worden en welke mooi wijnen ze voortbrengen. Maar je weet ook heel goed welke wijnen en spijzen goed met elkaar combineren. Je bent hierin een expert die de gasten perfect adviseert bij hun keuze. Dat doe je gedreven en met liefde voor het vak. Vandaar de bewondering van jouw gasten!

Gespecialiseerd kok & Leidinggevende keuken

Leerweg: bbl Niveau 4 Duur: 2 jaar

Je had vandaag overleg met de chef-kok over een nieuwe menukaart. Jouw voorstel is om het aantal hoofdgerechten terug te brengen tot tien. Je hebt hem ook laten proeven van een nieuw lunchgerecht: een heerlijk frisse gamba-salade. Met een kerrie-dressing. Vervolgens ontving je de nieuwe kok. Jij wilt hem professioneel inwerken en ervoor zorgen dat hij zich gauw bij jullie thuis voelt. En daarna nog even puzzelen op een nieuwe planning voor de komende twee weken. Dat is altijd een pittige klus. En nu? Nu ben je bezig met de voorbereidingen voor een buffet voor 40 personen. Om zeven uur komen de eerste gasten al. Het wordt weer druk, maar daar draai jij je hand niet voor om!

Kok

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Je maakt hapjes, gerechten en desserts waar anderen hun vingers bij aflikken. Je werkt graag met je handen en hebt gevoel voor geuren en kleuren. Want jouw culinaire creaties smaken niet alleen heel goed, ze zijn ook een lust voor het oog! Dankzij jouw kookkunsten komen de gasten terug. Terwijl het restaurant vol zit, blijf jij stressbestendig en met beide benen op de keukenvloer staan.

Manager/ondernemer horeca

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Zo. Je ondernemingsplan is klaar! Maanden heb je er aan gewerkt en tot in detail de koers van het bedrijf uitgezet. Je kent de horecatrends door en door en weet waar de kansen liggen voor de korte en lange termijn. Je stuurt je team aan. Dat doe je tactisch en overtuigend. Je bent inlevend en communiceert open en direct. Je zet jouw mensen op de positie waar ze het best tot hun recht komen. Zo creëer je een horecazaak die uitblinkt in gastvrijheid en professionaliteit. De menu’s en de dranken, de sfeer, de inkoop, de financiën en de hygiëne zijn allemaal dik in orde. You are the captain!

Patissier

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 1 jaar

Heb je wel eens taartje gemaakt van fruitige caraïbe chocolademousse met daar bovenop een laagje abrikozengelei? Of frambozen crèmeux, op een bodem van hazelnoot en amandelcrumble en afgedekt met een laagje chocoladefluweel? Het is het specialistische en ambachtelijke werk van een professioneel patissier. Wil jij mensen laten watertanden? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Uitvoerend bakker

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Bakkers zijn broodnodig! We eten elke dag brood. En als iemand jarig is, trakteert hij op taart of gebak. En dat is niet zomaar. Want brood- en banketproducten zijn gewoon hartstikke lekker. En de keuze is enorm.. van witbrood tot waddenbrood, van moorkop tot mokkataart en van suikerlat tot speculaaskoek. Werken als brood- en banketbakker: dat is smullen geblazen!

Zelfstandig werkend bakker

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Jouw broden, taarten, koekjes en hartige broodjes ruiken zalig en zien er prachtig uit. Te mooi om op te eten, maar natuurlijk veel te lekker om te laten staan. Je dag begint als anderen nog slapen. Om acht uur komen de eerste klanten, dus daarvoor moet nog veel gebeuren. Molenbroden, ciabatta’s, maanzaadbolletjes, vlechtbroodjes, koffiebroodjes, vruchtentaarten, gemberschuitjes en kruidige speculaasjes. De ovens draaien op volle toeren. Oh ja, om negen uur komt een klant een bavaroise bruidstaart halen. Met een vulling van kwark, slagroom en framboos. En natuurlijk gegarneerd met hartjes en rozen. Mooi werk hoor, daar in de (banket)bakkerij!

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Het restaurant zit al lekker vol. In de keuken wordt hard gewerkt aan de heerlijkste soepen, salades, steaks, veggies en ijstoetjes. Achter de bar maken ze lekkere cocktails en cappuccino’s. En jij zorgt ervoor dat gasten al dat lekkers professioneel geserveerd krijgen. Dat doe je soepeltjes en met veel plezier. Het is hard werken, maar daar draai jij je hand niet voor om. Want je bent gek op de horeca. De keuken zorgt voor heerlijke gerechten en jij zorgt voor de beleving: het recept voor een onvergetelijke avond. Zeker weten dat de gasten terug blijven komen!

Zelfstandig werkend kok

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Het bereiden van de verrukkelijkste gerechten. Dat is helemaal jouw passie. Je hebt liefde voor het vak en je voelt je thuis tussen de messen, pannen, keukenmachines, ovens en werkbanken in een professionele keuken. Je vindt het leuk om vernieuwende gerechten met de heerlijkste ingrediënten te bedenken. Je bent kritisch op je eigen werk omdat je je verder wilt ontwikkelen en wilt doorgroeien tot... ja, misschien wel tot chef-kok. Je kunt goed samenwerken en met veel plezier coach je beginnende koks en help je hen verder in hun ontwikkeling. Je bent niet zomaar een kok, je bent een kok met een brede kijk op het hele keukengebeuren.

Watermanagement/milieu-onderzoeker

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Milieu-onderzoeker

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Expert voeding en technologie

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Expert voeding en kwaliteit

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Chemisch-fysisch analist

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Biologisch-medisch analist

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Allround laborant

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Allround DTP-er

Leerweg: bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Een knallend affiche, flitsende flyers of een trendy website! Je maakt er wat moois van als DTP’er! Je puzzelt met teksten en foto’s. Want je bent niet snel tevreden. Een DTP’er, voluit een desktop publisher, is een vakman of -vrouw die niet bang is voor een beetje stress.

Applicatie- en mediaontwikkelaar

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Apps, websites, smartphones, interactieve tv’s, crossmedia, PHP, .Net, Java en Objective C. Ben je leer- en nieuwsgierig genoeg om je hier in te verdiepen? Dan schuilt er in jou misschien wel een developer. Er liggen boeiende beroepen op je te wachten: front-end developer, back-end developer, app developer of game- developer.

Gamedeveloper

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Als Game Developer heb je een belangrijke rol in het ontwerpproces van games. Jij laat de game tot leven komen, je programmeert de game of onderdelen daarvan!

ICT-beheerder

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Je hebt de automatisering van het bedrijf onder controle en er komen nieuwe projecten aan die jij aanstuurt. Je bent goed in automatisering en je bent ook nog eens goed met mensen. Daarom loopt het op rolletjes

ICT-support 3

Leerweg: bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Zonder ICT kan geen bedrijf meer draaien. Computers, netwerken, terminals en softwarepaketten moeten geïnstalleerd en onderhouden worden. ICT-medewerkers zijn meestal onderdeel van een grotere ploeg die binnen het bedrijf of de organisatie voor de computers zorgt.

ICT-support 2

Leerweg: bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Je houdt je bezig met het netwerk en zorgt voor de aanleg van de netwerkbekabeling. Je voorkomt storingen in het computer- of telefoonsysteem of je lost ze op. Als het nodig is demonteer en test je systemen of componenten. Tijdens de opleiding werk je aan vakinhoudelijke kennis op het gebied van hardware en software, zoals bijvoorbeeld Microsoft Office.

Mediavormgever - Game Artist

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Als game artist werk je veel met 2D en 3D-software (Photoshop, Maya, 3dMax). De game artist moet goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Veel games zijn puur entertainment, maar er komen ook steeds meer educatieve games. De vormgeving hiervan is het werk van de game artist. Bij kleinere games werkt de game artist doorgaans aan het hele ontwerpproces. Bij grotere games werkt hij onderdelen van het ontwerp uit.

Mediavormgever

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Een glossy magazine, een nieuwe huisstijl, een trendy webdesign, een animatie of een game. Daar kunnen ze je voor wakker maken. Dat is de wereld van de ontwerper/designer. Jij maakt waar anderen zich aan vergapen!

Netwerk- en mediabeheerder

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Servers, hardware en besturingssystemen, daar wil je alles over weten. En ook over netwerken. Je bent benieuwd hoe het grote bedrijfsnetwerk en ook internet opgezet is. Je vindt het leuk om gebruikers over de hele wereld te verbinden. En om alles onder controle te hebben. Hackers krijgen bij jou geen kans.

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Leuke, uitdagende en creatieve activiteiten inzetten bij de begeleiding van kinderen met een achterstand in hun ontwikkeling. Veroorzaakt door bijvoorbeeld gedragsproblemen of een handicap. Dat is naast verzorgen en coördineren een van je belangrijkste taken als gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Ook ben je het aanspreekpunt voor ouders, collega’s en andere betrokkenen van kinderen met specifieke begeleidingsvragen.

Onderwijsassistent

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Als onderwijsassistent ben je vraagbaak, hulp, ondersteuner en 'maatje' van leerlingen. Dat kan in het basis-, speciaal, voortgezet, middelbaar beroeps- en zelfs in het volwassenenonderwijs. Jij bent flexibel en weet leerlingen op de juiste manier te ondersteunen. Meedoen met de schoolmusical, met groepjes of individuele leerlingen werken... Lesgeven aan een hele klas, organiseren van een sportdag... Het maakt jou allemaal niet uit. Jij hoort immers bij het team en zo zien collega's en leerlingen jou ook.

Pedagogisch medewerker kinderopvang

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Een slaperig hoofdje tegen je schouder. Uitgestrekte armpjes van een kind dat blij is om jou weer te zien. Stoere verhalen na schooltijd.... Je komt het tegen in de kinderopvang. Knutselen, zingen, buiten spelen, sporten, koken. Het zijn allemaal activiteiten die jij met de kinderen onderneemt. Bij de kleintjes besteed je ook veel tijd aan verzorging. Jij zorgt ervoor dat de kinderen niks tekort komen.

Allround constructiewerker

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Als allround constructiewerker stel je vanaf werktekening onderdelen samen. Je maakt complexere machineframes of staalconstructies. Je werkt met materialen als staal, rvs en aluminium. Je hebt te maken met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Jij bent degene die minder ervaren collega’s aanstuurt en die zelfstandig oplossingen bedenkt in de beroepspraktijk. Je werkt vaak in de metaalindustrie, de machine- en apparatenbouw, de transportmiddelenindustrie, de scheepsbouw, de offshore of de voedingsmiddelenindustrie.

Allround technicus procestechniek

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Als Allround procestechnicus bouw en onderhoud je technische installaties in de productieomgevingen in de water-, food- en chemie branche.

Allround verspaner

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als allround verspaner werk je met draaibanken en freesmachines of met conventionele, TEACH IN en CNC-machines. Je kunt zelfstandig werken en verricht complexe handelingen. Jij stuurt anderen aan en organiseert het werk. Je bent de schakel tussen de werkvloer en de opdrachtgever. Je staat je mannetje en laat je niet uit het veld slaan door complexe opdrachten.

Assistent installatie en constructietechniek (metaal, elektro, installatietechniek)

Leerweg: bbl, bol Niveau 1 Duur: 1 jaar

Elke dag is anders, omdat je zoveel verschillende klussen doet. Heel afwisselend dus. Je moet precies kunnen werken en bijvoorbeeld vanaf een tekening kunnen werken. In de metaal is veel werk. Als jij van aanpakken houdt, kom je zeker aan de bak!

Basislasser (metaalbewerking)

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als basislasser werk je met leidingen van staal, koper en kunststof. Je bewerkt ze, verbindt ze met elkaar en monteert complete installaties. Je plaatst en monteert op een veilige en snelle manier cv-ketels, verwarmingen, gasfornuizen en sanitair.

Commercieel technicus engineering

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Je hebt gevoel voor techniek en commercie. Klanten helpen bij de aanschaf en het gebruik van technische producten. Deze producten zijn grotendeels jouw eigen creatie, in samenwerking met je klant. Je staat daardoor dicht bij je product. Je begeleidt de productiefase. Eventueel help je een handje mee, want dat kun je ook.

Constructiewerker

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als constructiewerker stel je vanaf werktekening onderdelen samen. Ook maak je machineframes of staalconstructies. Je werkt met materialen als staal, rvs en aluminium. Je hebt te maken met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Dit soort losse onderdelen bevestig jij aan elkaar tot een product.

Eerste monteur woning en utiliteit

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Verkeerslichten en telecominstallaties. Datanetwerken en gebouwbeheersystemen. Je vindt ze overal maar ze vallen vooral op wanneer ze niet meer goed functioneren. Als een verkeersinstallatie alleen maar knippert. Als een gebouw opeens geen elektriciteit meer heeft of de telefoon dood is. De monteur elektrotechnische installaties kan het fiksen.

Eerste monteur mechatronica

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 2-3 jaar

Liften moeten stoppen op de juiste etage en zeker niet halverwege. Jij bent degene die deze machines bouwt en bij de klant installeert. Én ervoor zorgt dat ze goed werken. Ben jij die monteurs die onderhoud verricht en storingen moet verhelpen? Die kennis heeft van elektro/elektronica, installatietechniek, besturingstechniek, procestechniek en onderhoudstechniek.

Eerste monteur woning

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als Eerste monteur installatietechniek ben je onmisbaar in het aanleggen en onderhouden van huishoudelijke- verwarming en sanitaire installaties zoals warmtepompen, zonnecollectoren, badkamers en keukens. Je bent de specialist die de meest complexe situaties kunt oplossen.

Monteur elektrotechnische installaties

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Verkeerslichten en telecominstallaties. Datanetwerken en gebouwbeheersystemen. Je vindt ze overal. Maar ze vallen vooral op wanneer ze niet meer goed functioneren. Als een verkeersinstallatie alleen maar knippert. Als een gebouw opeens geen elektriciteit meer heeft of de telefoon dood is. De monteur elektrotechnische installaties fikst deze storingen.

Monteur mechatronica

Leerweg: bbl Niveau 2 Duur: 2 jaar

Zonder machines moeten boeren weer met de hand melken, kun je geen kopieën meer maken en moet je altijd met de trap. Werk jij graag met je handen? Je bouwt van allemaal verschillende onderdelen een machine. Op basis van tekeningen. Jouw technisch oog en jouw handigheid zorgen ervoor dat de machine gaat werken.

Monteur werktuigkundige installaties

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als installatiemonteur ben je onmisbaar in het aanleggen en onderhouden van huishoudelijke- verwarming en sanitaire installaties zoals warmtepompen, zonnecollectoren, badkamers en keukens etc. Zonder jouw inspanningen kunnen mensen niet van het comfort genieten wat tegenwoordig zo gewoon is.

Technicus engineering

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Hightech apparatuur, duurzame energie, future technology. Dat is engineering. Het werk van en voor de toekomst. Voor slimme mensen die van uitdaging houden. En van een goede, flitsende baan! Want als je slim bent, werk je aan je eigen toekomst. Je kunt functies bekleden als constructeur, werkvoorbereider, leidinggevend monteur, projectleider, mechatronicus of technicus al naar gelang je afstudeerspecialisatie.

Human Technology

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Van hightech runner blades tot een keukenhulp voor reumapatiënten. In de zorg, medische wetenschap of in de techniek bedenken we steeds meer toepassingen, apps of apparatuur om de mens te dienen. Zo kan een slim apparaat er misschien voor zorgen dat ouderen langer fit kunnen blijven. Of dat sporters sneller revalideren.

Technicus mechatronica systemen

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Heb je je al eens afgevraagd hoe een autowasstraat werkt? Of hoe een assemblagerobot in de automobielindustrie werkt? In dit vak moet je een (deel van een) machine/apparaat kunnen ontwerpen. En je moet deze ook kunnen assembleren (samenbouwen), testen en installeren.

Verspaner

Leerweg: bbl, bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als verspaner kun je werken met draaibanken en freesmachines. Of met conventionele, TEACH IN en CNC-machines. Je bent creatief en hebt een goed ruimtelijk inzicht. Je bent breed inzetbaar en kunt zelfstandig draai- en freesopdrachten uitvoeren.

Leidinggevende travel & hospitality

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Wist je dat steeds meer Nederlandse toeristen kiezen voor een vakantiebestemming op plekken die nog niet door het massatoerisme zijn ontdekt? Bijvoorbeeld Calabrië (Italië) en Costa de Huelva (Spanje). En wist je dat de komende jaren een flinke groei wordt verwacht van toeristen uit Rusland en Brazilië die naar ons land komen? Als je leiding wilt geven in de travel- en hospitalitybranche, kan het straks jouw taak zijn om dergelijke toeristische trends te vertalen naar commerciële kansen. Dat is super uitdagend natuurlijk. Maar je bent niet alleen trendwatcher. Samen met je collega’s werk je er keihard aan dat het in jullie reisbureau, hotel of vakantiepark allemaal op rolletjes loopt.  Je hebt afwisselend en verantwoordelijk werk: je coördineert en geeft leiding aan medewerkers in de toeristische branche. Jouw werk in de toeristische sector kan ook een kantoorbaan zijn in een reisbureau of bij een callcenter van een grote touroperator. Ben jij ondernemend, flexibel, commercieel en heb je een servicegerichte houding? Dan ben jij de toekomstige leidinggevende die wij zoeken!

Luchtvaartdienstverlener / steward(ess)

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 2 jaar

Jouw gasten zitten heerlijk ontspannen in een Boeing 737. Jij bent hun stewardess of steward en ziet er prachtig uit in je uniform. Je zorgt ervoor dat het hen aan niets ontbreekt. Je verleent service, je bent flexibel, stelt mensen gerust en geeft antwoord op hun vragen. Door jouw vriendelijke en zelfverzekerde uitstraling voelt iedereen zich op z’n gemak. En dat op 10 kilometer hoogte. Knap werk! Maar ook als je liever met beide benen op de grond blijft, kun je als grondsteward(ess) aan de slag. Bijvoorbeeld bij het in- en uitchecken van de passagiers en bij het begeleiden van en naar het vliegtuig. Je geeft informatie en bent, ook als het hectisch is, een vriendelijk en betrouwbaar aanspreekpunt voor de reizigers.

Zelfstandig medewerker travel & hospitality

Leerweg: bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Gasten ontvangen en inchecken in een hotel. Toeristische tips geven in een VVV- of ANWB-kantoor... Of je nu een gast ontvangt in een hotel of in een vakantiepark, of een prachtige maat op reis maakt voor een klant, jij bent degene die elke gast een speciale belevenis biedt van uitstekende kwaliteit. Daarbij is het inspelen op de wensen van een gast voor jou vanzelfsprekend. Het werken in de wereld van reizen & gastvrijheid vraagt wel het een ander van je. Je werkt wanneer anderen vrij en op vakantie zijn en het werk stopt vaak niet als het vijf uur is geweest. Werken in de toeristische sector kan ook een kantoorbaan zijn bij een reisbureau of een callcenter van een grote touroperator.

Assistent logistiek

Leerweg: bbl, bol Niveau 1 Duur: 1 jaar

Als assistent logistiek werk je in de handel- en transportsector, bijvoorbeeld in een groothandel, transportbedrijf, distributiecentrum, warehouse of productiebedrijf. Dit zijn vaak grote bedrijven waar veel goederen binnen komen, worden verkocht en verstuurd. Jij zorgt bijvoorbeeld voor de ontvangst en opslag van goederen en assisteert je collega’s bij het laden en lossen van vrachtwagens en het netjes houden van het magazijn.

Specialist mobiele techniek (technicus engineering)

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

De technische ontwikkelingen in de mobiele sector gaan razendsnel. Voertuigen die zonder bestuurder hun weg vinden en zelf kunnen inparkeren, auto’s die rijden op waterstof, elektrisch aangedreven auto’s die meer dan 400 kilometer kunnen rijden op één lading, kranen die met grote precisie zware lasten plaatsen. Bedrijven hebben hiervoor vakmensen die vooraan willen lopen bij nieuwe hi-tech ontwikkelingen. Technici die zowel kunnen werken aan technische onderdelen en constructies als aan elektronica en computernetwerken.

Bedrijfsadministrateur

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Jij bent goed in economie en wiskunde. Je puzzelt graag met cijfers en bent nauwkeurig. Je maakt graag overzichten die duidelijk zijn. Geldzaken vind je interessant. Zelfstandig werken past bij jou. Het lijkt jou mooi om in een organisatie degene te zijn die weet hoe het er financieel voor staat.

Financieel administratief medewerker

Leerweg: bol Niveau 3 Duur: 2 jaar

Controleren, rekenen en rapporteren, het zit je in het bloed. Je houdt ervan om overzichten tot op de laatste cent uit te zoeken. Je bent creatief en oplossingsgericht. In de financiële richting werk je veel samen met je collega’s, moet je nauwkeurig zijn en vind je het leuk om dingen uit te zoeken. Je werkt met spreadsheets en tekstverwerkingsprogramma’s, berekent en verwerkt financiële gegevens en verricht backoffice activiteiten, zoals postverzorging, archivering en telefoonbediening. Reken maar op succes!

Juridisch-administratief dienstverlener

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Als Juridisch administratief medewerker werk je straks misschien wel samen met advocaten of makelaars. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar juridische gegevens in een strafzaak. Of bij het opstellen van een koopakte in de makelaardij. Een andere taak die je kunt krijgen is het geven van voorlichting en informatie. Bijvoorbeeld aan mensen die een uitkering aanvragen of een advies willen over schuldhulpverlening. Je hebt interesse in regels, wetten, cijfers en dossiers. Je moet zakelijk zijn en tegelijk je kunnen inleven in mensen die hulp nodig hebben. En als klap op de vuurpijl ben je ook nog integer en is vertrouwelijke informatie bij jou in goede handen. Heb je dit allemaal in je? Dan gaan de deuren van makelaars, deurwaarders, advocatenkantoren, gemeentes en verzekeringsbedrijven straks wagenwijd voor je open!

Management assistant / directiesecretaresse

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Je bent een duizendpoot. Je regelt vergaderingen en bijeenkomsten. Je ontvangt gasten uit binnen- en buitenland. Jouw ‘baas’ kan altijd op je rekenen omdat je flexibel, loyaal en betrouwbaar bent. De Nederlandse taal beheers je tot in de puntjes én komma’s. Je bent nauwkeurig in het beheren van budgetten en het beoordelen van offertes. Maar dat is nog niet alles. Want je schrijft of redigeert ook teksten. Bijvoorbeeld voor de website en voor andere social media. Je zou haast denken dat je onmisbaar bent!

Medewerker (financiële) administratie

Leerweg: bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Jij bent nauwkeurig, kunt goed met mensen omgaan en vindt het leuk om met digitale systemen te werken. Je bent vriendelijk en goed in samenwerken. Anderen help je graag, je bent dienstverlenend. Werken met cijfers, daar wil je graag je werk van maken!

Medewerker human resource management

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Hoeveel vakantiedagen heb ik nog? Wat gebeurt er als ik met vervroegd pensioen ga? En hoe zit het precies met mijn tijdelijke arbeidscontract? Dat zijn vragen waar je als HRM-medewerker mee te maken kunt krijgen. Je luistert, geeft advies en zoekt naar oplossingen. Dat doe je met aandacht en plezier. Want je weet dat de medewerkers het kloppend hart van de organisatie zijn. Natuurlijk heb je ook administratieve taken, dat hoort erbij. Maar de kick bij HRM is vooral dat jouw collega’s goed geïnformeerd zijn over hun rechten en plichten. Van directeur tot conciërge en van manager tot telefoniste.

Medewerker marketing & communicatie

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Even een paar vraagjes. Hoe zet je een nieuwe tandpasta geloofwaardig in de markt? Wat doe je om ervoor te zorgen dat een liefdadigheidsorganisatie vijf keer zoveel sponsoren krijgt? Welke marketingstrategie bedenk je en welke middelen zet je in om het doel te bereiken? Social media? Geprinte media? Een tv-commercial? Een voorlichtingsbijeenkomst? Crowd-sourcing? Personal branding? Bij marketing & communicatie draait alles om het aanspreken van doelgroepen en het behalen van vastgestelde marketingdoelen. Vind je het boeiend om voor bovengenoemde vragen unieke antwoorden te vinden? Dan is de wereld van marketing en communicatie misschien wel de wereld waar jij helemaal thuis hoort.

Medewerker secretariaat en receptie

Leerweg: bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Daar zit je dan. Op je eigen plek met je eigen telefoon en computer. Je collega’s lopen vaak bij je langs omdat ze je dringend nodig hebben. “Dat doe ik wel even,“ zeg je vaak. Want je helpt klanten, gasten en collega’s graag verder. Bijvoorbeeld achter de balie, bij het bezorgen van de post of bij het opnemen van de telefoon. Werken met de computer is voor jou geen enkel probleem. En ook printen en kopiëren doe je met groot gemak. Natuurlijk kun je goed met mensen overweg. Je bent vriendelijk en gastvrij; hét visitekaartje van de organisatie.

Office assistant / Secretaresse

Leerweg: bol Niveau 3 Duur: 2 jaar

Als office assistant heb je een verantwoordelijke baan. Je kunt goed omgaan met je collega’s, werkt nauwkeurig en stelt je dienstverlenend op. Je gaat integer met vertrouwelijke informatie om. Maar dit is niet het enige waar je goed in bent. Je verzorgt ook het mailverkeer en verwerkt de gegevens van de administratie. En dat doe je foutloos. Daarnaast maak je verslagen van vergaderingen en organiseer je in no-time nog even het afscheid van een collega die met pensioen gaat. Of je nu werkt voor een advocaat, een specialist of een directeur: op jou kan men rekenen!