Oksana Fedorak

Student

Haar doel: Nederland kennis laten maken met Oekraïne en streven naar een duurzame wereld.

Oksana heeft een heel duidelijk doel voor ogen, al voordat ze op de opleiding binnenkwam. Ze wil Nederland kennis laten maken met Oekraïne en streven naar een duurzamere en betere wereld. Dit wil ze onder andere bereiken d.m.v. kunst. In het eerste jaar van de opleiding heeft Oksana dit meteen omgezet in acties die leidde tot mooie en geslaagde events. Zo heeft zij als eigen event een modeshow-performance georganiseerd tegenover het station in Leeuwarden. Een show waarvoor ze studenten van verschillende opleidingen wist te mobiliseren en ook diverse kunstenaars, mkb en haar stagebedrijf meekreeg. Voor datzelfde stagebedrijf (De Friese Milieufederatie) was zij daarnaast verantwoordelijk voor een kunstproject met verzameld zwerfafval in het kader van Skjin Wetter, iets waar ze wederom de samenwerking met studenten van andere disciplines opzocht.

In al haar acties en projecten speelt bewustwording een duidelijke rol, zo ook deze maand bij de door haar opgezette veiling t.b.v. de Stichting Oekraïners in Nederland. Een veiling die ze met behulp van een team van Neushoorn in krap drie dagen heeft opgezet en waarbij ze de verbinding heeft gezocht met Marten Winters. De veiling was niet alleen een veiling, het was bovenal een plek waar men in gesprek kon gaan, waar verhalen en ervaringen werden gedeeld over de huidige stand van zaken, die ook pijnlijk duidelijk maakte dat we ook hier in Nederland nog een hoop stappen hebben te zetten als het gaat om verbinding zoeken en het bieden van een veilige (thuis)haven, een flinke dosis bewustwording, maar bovenal een prachtige prestatie die liet zien wat je allemaal wél kan doen (op afstand).

Eén ding staat voor ons als een paal boven water: Oksana heeft de wilskracht en het doorzettingsvermogen om alles wat ze voor ogen heeft waar te maken en als wij daar een klein steentje aan bij kunnen dragen dan doen we dat graag.