Plannen voor energiezuinig water in 24 uur Hackathon

Futureproof Drinkwater Hackathon, studenten en docenten Techniek en Technologie

Water, dat komt altijd ‘gewoon’ uit de kraan. Maar wat kun je doen om zo energiezuinig mogelijk water te zuiveren? En wat kun je nog doen met de reststoffen na die zuivering? Twee studententeams van het Friesland College bedachten voorstellen in de Futureproof Drinkwater Hackathon. Ze werkten 24 uur door in de maakhal van Techniek en Technologie in Triangel (Leeuwarden).

Als je water in een buffervat onder hoge druk zet, sla je er eigenlijk veel energie in op. Die kun je dan gebruiken voor het zuiveren van water. Nog een vondst: gebruik hightech ‘pinnen’ om ammonia te filteren uit de smurrie, die achterblijft na zuivering van dat water. En zet dat om tot stikstof, waarop je auto’s kunnen rijden. Ideeën voor ‘hogere techniek’? Jazeker…

Twee groepen FC-studenten bedachten deze antwoorden op uitdagende opdrachten van het Energycollege. Drinkwaterbedrijf WMD vroeg om ideeën voor een energiezuinige productie en Waterlaboratorium Noord zette studenten aan de slag met reststoffen na zuivering. Wat kun je daarmee?

In totaal werkten veertien teams - waaronder van Life Sciences. Van Hall Larenstein en de Rijksuniversiteit Groningen – mee aan deze Hackathon van 24 uur. Dat betekent ook: een nacht doorhalen, want de tijd is krap. Zo sliepen de studenten van het Friesland College, verdeeld over twee teams van zes studenten, in de Maakhal. Op slaapmatjes, een paar uurtjes… En onder de tafels, omdat de noodverlichting in de hal wel stevig bleef branden.

Een maaltijd in schoolrestaurant LEF, een stevig ontbijt en de pakketten van de organisatie - met chips en veel suiker voor de energie – hielden de jongens ook tijdens de tweede dag goed op de been. Met kleine oogjes soms, maar wel met de ‘drive’ om er wat moois van te maken. Al met al was het een spannend én leerzaam avontuur. Dat de prijzen na een online presentatie – want iedereen was in eigen school aan de slag - uiteindelijk naar andere teams gingen, deed daar niks aan af…