Naar Gambia en Senegal: Go for Africa

Met oude auto’s én voor onderwijs naar Afrika, studenten en docenten Techniek: aanjager Sem Westerhuis

In drie weken reden zes studenten, twee docenten en een net gepensioneerde collega vorig jaar naar Gambia en Senegal. De studenten bleven er een tijd, om daar aan projecten te werken en les te geven. Tot corona opdook… Toen moesten zij plotseling terug.

Op een vroege zondagochtend vertrokken zij begin vorig jaar vol bravoure - luid toeterend - van technieklocatie Saturnus in Heerenveen. Op naar Gambia en Senegal, een reis van 7500 kilometer door Europa en West-Afrika. Eerste halte was Bakel, waar de studenten en docenten samenkwamen met reisgenoten om samen naar Afrika te vertrekken.

In totaal waren zij in achttien auto’s onderweg, van verschillende roc’s in Nederland. Nu en dan kwamen ze samen, bijvoorbeeld om in een karavaan met begeleiding door Mauretanië te rijden. Vaak reisden de groepen apart en sliepen in verschillende hotels, maar geregeld ook in tentjes langs de weg.

Een prachtig avontuur voor studenten als Leon de Wit, Wout Spaargaren, Wietze Hoekstra, Jelte Kamstra, Sipke Bakker en Dylan van der Weide. Voor docenten Sem Westerhuis, Bert van der Veen en oud-collega Rink Slotema was het niet anders. Zonder grote problemen haalden zij hun bestemming, in hun Landrovers en oude Volvo’s die ze zorgvuldig hebben opgeknapt.

Vervolgens bleven de studenten in Afrika, om onder meer te helpen met de elektriciteit in een school en instructie te geven op het gebied van airco’s in auto’s. En dat allemaal in het Engels en Frans, maar dan leer je snel. Bovendien: het reis en het doel pasten uitstekend bij de inzet van het Friesland College voor de Global Goals.

Jammer was dat de studenten halsoverkop terug moesten, toen corona overal in de wereld steeds harder toesloeg. Alle FC-studenten moesten met spoed terugkeren uit het buitenland. De studenten kwamen terug, al was dat natuurlijk met enige tegenzin. Toch hulde voor deze groep, die onder aanvoering van bevlogen initiatiefnemer Sem Westerhuis dit bijzondere avontuur aanging.