School Als Werkplaats al tien jaar belangrijk

Tien jaar SAW, Liesbeth Buijs en collega’s

In 2010 startte het FC met School Als Werkplaats (SAW), om met elf organisaties in de jeugdzorg nieuwe wegen te zoeken die kunnen voorkomen dat studenten uitvallen door een optelsom van problemen. Sindsdien werken hulpverleners ín de school. Dat werkt! Dit jaar viert SAW tien jaar bouwen aan hulp dichtbij elke student.

Door vroeg een student bij te staan, kun je voorkomen dat een berg te hoog wordt. Dan moet je dus niet wachten tot jongeren zich zelf melden, als ze al flink onderweg zijn. Een hulpverlener moet dan benaderbaar zijn, een bekend gezicht, iemand die je gemakkelijk aanspreekt óf die jou aanspreekt met misschien een simpel: ‘Hoe gaat het?’ Dat is de kracht van SAW.

Inmiddels hebben verschillende roc’s in Nederland het systeem overgenomen. In het team van SAW zitten allerlei disciplines in de jeugdzorg, om kennis te delen en samen op te trekken. Waar nodig, is verwijzing naar zwaardere zorg snel te organiseren. Maar dat gebeurt weinig, terwijl de jeugdwerkers van SAW inmiddels contact hebben met driekwart van de studenten in Leeuwarden en Heerenveen. Vaak is een welgemikt duwtje van een SAW’er voldoende om in het juiste spoor te komen of te blijven.

Liesbeth Buijs heeft van dit experiment - als teamleider met al haar collega’s – een succes gemaakt, waar veel studenten inmiddels van hebben kunnen profiteren. Ook voor docenten heeft SAW veel voordelen. Zij moeten er vooral op toezien dat een student in zijn of haar opleiding doet wat nodig is. Als coaches hebben zij ook wel gesprekken over hoe het gaat, maar hulpverlening is toch een andere expertise. Dan is het goed dat er een SAW’er nabij en alert is.