Ontdek het geheim van Meneer Zet

Escaperoom van FC en Kwadrantgroep voor betere zorg, opleiding Zorg, Service & Welzijn

Goede zorg gaat ook over welzijn. Hoe zorgen we ervoor dat een cliënt in bijvoorbeeld ouderenzorg zich echt gehoord en gezien voelt? Het FC en de KwadrantGroep hebben samen een escaperoom gebouwd, om studenten en medewerkers te laten oefenen in persoonsgerichte zorg.

Meer aandacht voor het verhaal en de wensen van de cliënt, minder voor regels en protocollen… Maar hoe stel je dan de juiste vragen? Dat kunnen (aanstaande) professionals straks oefenen in de escaperoom, die is gebouwd in een ruimte in Greunshiem in Leeuwarden.

Jeffrey Meijer van JMG Serious eXperiences gebruikte al zijn expertise in ‘serious gaming’ om de wensen uit de praktijk van FC en KwadrantGroep te vertalen in een leerzaam spel. Dat is klaar. De ruimte is ingericht, maar door de coronamaatregelen duurt het nog even voor de eerste studenten en/of medewerkers het spel kunnen spelen.

Wat is de opzet? In deze escaperoom krijgen studenten of medewerkers in teams de uitdaging om in de hobbykamer van ‘meneer Zet’ te achterhalen hoe hij er met gemak enorm oud weet te worden. Hoe? Door vragen te stellen, goed te kijken, te zoeken en samen besluiten te nemen om zo zijn geheim te ontrafelen én op tijd uit de kamer te ontsnappen.

Leuk, maar ook heel leerzaam. In de escaperoom hangen camera’s, waardoor begeleiders alles kunnen volgen om achteraf met een team te bespreken wat er gebeurde. Daar zit de toegevoegde waarde, als start van een proces om als medewerker en student écht te leren luisteren. En ook: deze informatie te vertalen naar betere zorg, die past bij een oudere van nu.

Het verhaal over de escaperoom en het belang van persoonsgerichte zorg staat paginagroot in de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. Het is te lezen op: https://www.noordz.nl/2020/09/10/het-geheim-van-meneer-zet/