Samen zoeken naar meer in noordelijk excellentieprogramma

Duurzaamheid, sociale inclusie en werkgelegenheid… Dat waren de onderwerpen waar achttien studenten van Noorderpoort, Drenthe College, Alfa College, ROC Friese Poort en het Friesland College samen mee aan de slag gingen in het eerste noordelijke excellentieprogramma: Noorderkracht.Vanuit het Friesland College waren vijf studenten van verschillende opleidingen betrokken bij dit project. Samen met de andere studenten werden mooie onderwerpen verkend, uitgezocht en uitgewerkt. Plan was om de uitkomsten te presenteren in Global Land, maar dat evenement viel in het water door de coronacrisis.

Wat doe je dan? Midden in de coronacrisis en bijbehorende lockdowns bleven de studenten betrokken bij Noorderkracht. Hoe? Door elkaar te motiveren, de hechte sfeer, online meetings en goede begeleiding. Met elkaar hadden ze een aantal doelen voor ogen en ze wilden deze samen behalen.

“Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen op het gebied van ideeën delen. Voorheen hield ik me vaker stil, zelfs als ik een héél goed idee had.”

Olof, Amerens, Bento en Carlo besloten na de zomervakantie door te gaan. In Assen werd, in kleine setting, de uitwerking van twee maatschappelijke thema's gepresenteerd: versterking van de acceptatie van de LHBTQ+ gemeenschap én het verbeteren van de leefbaarheid in kleine dorpen (Bakkeveen en Wijnjewoude) door te kijken waar aangrenzende dorpen elkaar kunnen versterken.

“Ik heb geleerd hoe ik sterker in mijn schoenen kan staan, hoe ik een goede toevoeging kan zijn binnen een groep en nog veel meer.”

En dat is hartstikke leerzaam...