Borduurtafels voor ‘Haute Bordure’, Fries Museum

Vera de Boer, Berk Hoogeveen en Sander Nadema (studenten) en docenten Creatief Vakman

Door de lockdown is Haute Bordure in het Fries Museum nog niet toegankelijk voor publiek. Maar de expositie is er helemaal klaar voor, met prachtig borduurwerk. Ook staan er borduurhuisjes met opzetstukken, naar een ontwerp van Floor Nijdeken ontwikkeld en gemaakt door de opleiding Creatief Vakman.

Deze opleiding werkt praktijkgestuurd, dus veelvuldig met opdrachtgevers. Tweedejaars studenten Vera de Boer, Berk Hoogeveen en Sander Nadema kregen de opdracht voor Haute Bordure en zijn de eerste weken driftig aan het ontwerpen geslagen. Met wisselend succes… Vanuit het Fries Museum was Inge Hekman opdrachtgever en Floor Nijdeken ging over het ontwerp. Een kritisch duo, dus dat vergde geduld en flexibiliteit van de studenten.

Uiteindelijk was duidelijk wat er moest komen: twee sets ‘opzetstukken’, die vooral in verzorgingshuizen gebruikt gaan worden. Het ontwerp is zo bedacht dat men op de kopse kant van praktisch elke tafel de opzetstukken kan monteren, om vervolgens het borduurdoek ertussen te spannen. Hiernaast moesten er drie borduurhuisjes komen, geïnspireerd op het ontwerp van Floor. Een huisje biedt plek aan twee mensen, die naast elkaar kunnen zitten te borduren.

Snel werd duidelijk dat de ontwerpen bestonden uit veel onderdelen en dat elk onderdeel veel handelingen kostte om te maken. Dat druist eigenlijk in tegen onze ontwerpprincipes van efficiënt en duurzaam ontwerpen. Het zouden echte kunstwerkjes worden met een hoge mate van ambachtelijke details. Eiken en messing waren de hoofdmaterialen. Maar de vele details waren niet allemaal in onze eigen (hout)werkplaats te maken.

Gelukkig hadden we behulpzame buren (afdeling metaal) en hulp van de vader van Floor Nijdeken. Resultaat: collega’s Dirk Draaisma, Feddo Vellinga en een aantal studenten van de metaalopleiding kwamen in actie om de benodigde onderdelen te maken. De vader, Jan Nijdeken, hielp om de constructies uit te leggen en stak vervolgens ook zelf de handen uit de mouwen. Ondertussen was docent Johan de Boer druk met shoppen: naar Akkrum voor eiken, naar Groningen voor messing, naar Warmteservice Leeuwarden voor messing onderdelen, naar Auke Rauwerda voor allerlei zaken. De leveranciers hadden gauw door dat het om een bijzonder project ging!

De creatief vakvrouwen Vera en Berk hebben zich vooral gericht op hun ontwerp voor de opzetstukken, waarbij ook de hulp van collega Anne de Groot niet onvermeld mag blijven. Hiernaast richtten zij zich ook op de draaimechanismes voor de borduurhuisjes. Ondertussen waren Sander en docent Johan erg druk met het maken van alle andere onderdelen. Terwijl de rest van de tweedejaars op stage was, waren deze drie toppers elke dag van vroeg tot laat in de houtwerkplaats te vinden. Gelukkig konden ze na een tijdje ook rekenen op hulp van een aantal derdejaars, die net terug waren van stage.

Hierdoor kon dit voor Creatief Vakman meest uitdagende, moeilijke én te gekke project worden opgeleverd… En nu maar hopen dat de lockdown snel over is!

Het borduurdoek is overigens geproduceerd in ons textiellab door fashioncollega’s Catalina Koldijk en Jikke van der Berg