FYREXR: wereldwijd festival helpt studenten Friesland College verder

De cultuursector beleeft lastige tijden. Maar in FYREXR - een online festival dat eind april wereldwijd is te volgen - kunnen studenten van D’Drive zich al weken uitleven en dus ervaring opdoen. Allerlei opleidingen zijn enthousiast bezig om nu materiaal te maken, dat straks wordt uitgezonden en dan live is te volgen met liefst een VR-bril om ook ‘echt’ op het festival te zijn.

Het wordt mega… Een festival met 75 acts, eind april in drie dagen. Bands, dj’s, dans en meer om gasten steeds weer te verrassen in tenten op een prachtig eiland, verzekerd van heerlijk weer. Dat kun je allemaal regelen, als je ’t online doet. Maar je moet heel veel voorbereiden. In de grote zaal van Neushoorn zijn studenten van D’Drive vijf dagen per week - vijf weken lang - volgens een strak rooster opnames aan te maken.

Artiesten staan voor een green screen op het podium hun beste nummers te spelen. Bands, maar ook dj’s en dans – vooral van D’Drive en andere roc’s – doen er hun best voor een handjevol mensen, maar vooral voor een camera én opnameapparatuur van studenten die ervoor zorgen dat hun optreden straks door duizenden mensen  of meer is te zien.

Door het groene doek zijn de filmopnames gemakkelijk ‘los’ te maken, om ze vervolgens in een virtuele wereld te plaatsen. In het festival dus, met muziek die meteen live is opgenomen. Zo kan een gast straks met een VR-bril zo echt mogelijk een optreden meemaken. Op een gewoon scherm kan ook, trouwens. Maar door VR sta je ín het publiek, met andere bezoekers. En, nog mooier: je wordt bij de ingang ontvangen door ‘hosts’, die in werkelijkheid met een VR-bril op in Neushoorn staan en je live verwelkomen.   

VRROOM, de opdrachtgever, wil dit festival online onder de aandacht brengen op internationale platforms. De naam van het festival is ook ‘groots’ gekozen, vrij naar de naam van het roemruchte festival - FYRE - dat in 2017 zou plaatsvinden maar een enorme mislukking werd. Netflix maakte er een veelbekeken documentaire over: ‘The Greatest Party That Never Happened’. De belofte is: FYREXR gaat zeker door! En kaartjes kosten heel wat minder: hooguit een paar euro…

Voor FC-studenten is FYREXR in coronatijd een prachtige klus om ervaring op te doen, in leslocatie Neushoorn. Filmers, technici, event producers en studenten mediavormgeving/gameartiest zijn dan ook hard aan de slag om 75 filmpjes te maken. Zo kunnen zij verder in hun opleiding, met de ervaring die je in het mbo zo hard nodig hebt. Ook de Media Innovatie Campus (MIC) is erbij betrokken, want op het eiland moeten zes VR-podia worden ingericht. Het wordt bijzonder…