Nieuw keramiek van eeuwenoude Middelseeklei

Eva Dijkstra, student D’Drive

Ze zocht liefst zelf de klei, die als grondstof kon dienen voor het keramiek dat zij tijdens haar stage maakte in de 3D-printer bij Lies Keramiek in Leeuwarden. Ze ging rond met een schepje en spitte graag een emmertje vol op plaatsen waar diep gegraven werd, want op enkele meters diepte heeft de Middelsee - die ooit half Noord-Friesland bedekte - de vetste en zompigste klei achtergelaten.

Daar maakte Eva keramiek van, dat straks is te bewonderen in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. De presentatie staat klaar voor het moment dat het museum weer open kan. Maar eerst was het toch heel erg puzzelen. Wat zijn de eigenschappen van deze klei? Hoe prepareer je dit natuurlijke materiaal voor de 3D-printer?

Dat was puzzelen, samen met begeleider Lies van Huët. Zeker in het begin moest Eva door een reeks ‘misbaksels’ heen, maar de nieuwsgierigheid won. Een prachtig project met een mooi verhaal, dat ook een mooie plek kreeg in de Leeuwarder Courant. Zodra het museum weer opent, zullen er ook vast meer verhalen volgen.