In de zomervakantie bouwen aan een experimenteel ecohuisje

Casco, Frank Kroondijk en studenten in het keuzedeel ‘Duurzaamheid in beroep’

Samen aan de slag om in twee weken zomervakantie te bouwen aan een duurzame ecowoning, op het terrein van de voormalige Suikerfabriek in Groningen… Wie doet er mee? Frank Kroondijk - dagelijks aan de slag in het D’Lab in de Blokhuispoort – ging vorig jaar met acht FC-studenten aan het werk op deze ‘vrijplaats’, waar Terra MBO onder meer experimenteert met nieuwe gewassen.

Een deel van de studenten haalde zo heel compact het keuzedeel ‘Duurzaamheid in beroep’, anderen kwamen voor punten voor andere vakken. Maar eigenlijk kwamen alle studenten al gauw naar Groningen voor het experiment en de lol van het bouwen, of vooral: voor het oplossen van allerlei puzzels. Want bij zo’n gebouw bestel je niet een berg materiaal, maar gebruik je wat te recyclen is en hiermee ga je ontwerpen.

In dit ‘living lab’ in de buitenlucht werkten de studenten met beton dat is gemaakt van kalk en hennepvezel, want hiermee had Frank in het D’Lab al geëxperimenteerd. Het hout kwam van kisten, waarin enorme stalen buizen waren vervoerd. Dat vroeg een hoop bewerking.

En ja, in twee weken ontwerp en bouw je natuurlijk niet een huis. Maar het begin is gemaakt en Frank is in gesprek met het Alfa College om het project verder te brengen. Dat doet hij niet alleen in Groningen. In Portugal kocht hij een paar hectare grond, om in samenwerking met scholen daar te werken aan een duurzaam dorp met ecohuisjes. Hij heeft de contacten, vanuit zijn betrokkenheid met verschillende projecten in Erasmus+.