Capture the flag: op zoek naar zwakke plekken in ICT

Internationaal leren over cybersecurity, D’Drive

In het internationale project ‘What the Hack?! It’s all about (Cyber) Security’ leren FC-studenten in uitdagende opdrachten hoe zij de online wereld veiliger kunnen maken. Wie ziet snel de risico’s? In de Capture the Flag Challenge gingen FC’ers met studenten van andere roc’s de competitie aan met studenten in Spanje, Estland en België.

Jongeren hebben niet altijd in de gaten wat er allemaal mis kan gaan op dat internet, waar we zoveel tijd doorbrengen en inmiddels van alles doen. ‘What the Hack’ laat hen in een aantal opdrachten ondervinden dat er toch valkuilen zijn, waar je maar beter buiten kunt blijven. 

Het project in januari startte met gastsprekers als Fabian de Wit, security officer bij Accel Group in Heerenveen en docent cybersecurity bij het FC, en Dennis Veenstra die als forensisch IT-onderzoeker bij Justitie in Noord-Nederland veel kon vertellen over allerlei trucjes die criminelen gebruiken om mensen geld afhandig te maken.

Vervolgens konden de studenten zelf aan de slag om kwetsbare plekken te zoeken in de beveiliging van The Juiceshop: een applicatie met een groot aantal ‘fouten’ om te ontdekken. Heel leerzaam voor de beginnende ‘hacker’… Het Nederlandse team won. Maar het ging natuurlijk vooral om het leren, in een uitgebreide bespreking met de studenten in Spanje, Estland en België.