Eregalerij 2021

In deze eregalerij bieden wij een overzicht van alle genomineerden van 2021.

Live uitzending LICHT! 2021

1. Park Drentheland

Een goede stageplek vinden is in deze tijd heel lastig in de opleiding Travel  & Hospitality. Heel wat studenten van Martine Siebinga in Leeuwarden en Heerenveen zaten er flink doorheen, na soms wel 25 afwijzingen op sollicitaties. Gelukkig kwam de docente via een beleidsmedewerker van de provincie Drenthe terecht...

Lees hier verder!

2. 't Andere Museum

Jan-Kees Geersing, eigenaar van t Andere Museum in Leeuwarden werkt nauw samen met de opleiding Travel & Hospitality. Hij is genomineerd als dank voor zijn gastvrijheid, steun en het meedenken in het afgelopen schooljaar. Ondanks de forse schade van het sluiten van de deuren is hij het onderwijs blijven steunen.

Lees hier verder!

3. D'tour

D’tour zorgt ervoor dat studenten een plek hebben om onder begeleiding achterstanden weg te werken. Ze hebben een plek waar ze zonder oordeel en met hulp weer structuur aan kunnen brengen in schoolwerk en in hun dagelijkse ritme.

Lees hier verder!

4. Online uitwisseling

Op 1 februari was er een uitwisseling met de Kangoeroeschool te Paramaribo, Eligia Martier op Curaçao en Pedagogisch werk & Onderwijsassistent van het Friesland College. Vanwege corona werd dit online georganiseerd.

Lees hier verder!

5. PRIO

Daadkracht: dat typeert PRIO, Partner in Innoveren en Opleiden. Een autonome werkgroep binnen de School voor Commercie en Dienstverlening, die zich vol overgave stort op de kansen vanuit de Kwaliteitsagenda.

Lees hier verder!

6. Daphne Hingst

Jong ondernemen? Natuurlijk kan dat! Daphne is een 2e jaars student van de opleiding Styling Design. Zij heeft naast haar regulieren opleiding gekozen voor het excellentie programma Over Drive van D ‘Drive. Vanuit daar heeft ze zelfsturend een eigen onderneming opgezet.

Lees hier verder!

7. Femke Boersma

Femke is 18 jaar en doet met heel veel plezier de opleiding verpleegkundige en loopt stage in skilhiem in Stiens. Haar moeder is sinds kort ernstig ziek, het is een hele spannende tijd voor haar hele familie. Ondanks de thuissituatie en mantelzorg taken, gaat zij met een positief gevoel verder met school en stage.

Lees hier verder!

8. Sofie Stuve

Sofie heeft gedurende haar studieloopbaan al meerdere uitdagingen voor de kiezen gehad, Corona is hier slechts eentje van. Juist nu in tijden van Corona is het Sofie gelukt om de wind weer in de zeilen te krijgen en er vol voor te gaan.

Lees hier verder!

9. Marius Modder

De persoonlijkheid van de leraar - waar humor een belangrijk deel van uitmaakt - blijkt een grote rol te spelen in de waardering door leerlingen.’ Om deze reden is Marius een gewaardeerd docent. Hij zorgt dat zijn studenten al lachend door deze vervelende tijd heen komen.

Lees hier verder!

10. Lilianne Lijs-Miedema

‘’Wat mij betreft is Lilianne docent van het jaar!!’’ werd ons verteld. Een positieve relatie tussen docent en leerling is belangrijk voor de schoolprestaties van de leerling. Lilianne is meermaals genomineerd, doordat zij een positieve indruk achterlaat. 

Lees hier verder!

11. Ameland Academy

Workshops in coronatijd op Ameland Academy. Studenten konden terecht in allerlei workshops, om toch ervaring op te doen in wisselende restaurants op het eiland. Door de workshops bleven de studenten op de Academy toch steeds goed aan de gang.

Lees hier verder!

12. Capture the flag

In het internationale project ‘What the Hack?! It’s all about (Cyber) Security’ leren FC-studenten in uitdagende opdrachten hoe zij de online wereld veiliger kunnen maken. Wie ziet snel de risico’s? In de Capture the Flag Challenge gingen FC’ers met studenten van andere roc’s de competitie aan met studenten in Spanje, Estland en België.

Lees hier verder!

13. Casco

Samen aan de slag om in twee weken zomervakantie te bouwen aan een duurzame ecowoning, op het terrein van de voormalige Suikerfabriek in Groningen… Wie doet er mee? Frank Kroondijk ging vorig jaar met acht FC-studenten aan het werk op deze ‘vrijplaats’, waar Terra MBO onder meer experimenteert met nieuwe gewassen.

Lees hier verder!

14. Countdown Café

Hoe maak je het toch gezellig, als je altijd maar online moet werken? Eerstejaars studenten van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn (HZW), niveau 2, kunnen elke woensdagavond voor een praatje terecht in Countdown Café. Online weer, in Teams, maar altijd met een verrassende start.

Lees hier verder!

15. Label of Excellence

Het Friesland College heeft van Erasmus+, het Europese programma waardoor studenten ervaring kunnen opdoen in het buitenland, onlangs het Label of Excellence toegekend gekregen. Dat is een erkenning van ‘werk in het verleden en toewijding aan kwaliteit’, zoals de organisatie het omschrijft.

Lees hier verder!

16. Eva Dijkstra

Ze zocht liefst zelf de klei, die als grondstof kon dienen voor het keramiek dat zij tijdens haar stage maakte in de 3D-printer bij Lies Keramiek in Leeuwarden. Ze ging rond met een schepje en spitte graag een emmertje vol op plaatsen waar diep gegraven werd, want op enkele meters diepte heeft de Middelsee de vetste en zompigste klei achtergelaten.

Lees hier verder!

17. Fardau Terpstra

Vijf weken lang moeten voor het festival FYREXR dagelijks opnames worden gemaakt in Neushoorn. Een enorme klus, die een strakke planning vraagt... Fardau Terpstra (17), tweedejaars studente event management op D’Drive, pakt haar rol als productieleider dan ook op als een echte professional.

Lees hier verder!

18. De kracht van Fries

De studenten moesten er even aan wennen. Een plan maken om met de Friese taal en cultuur een camping in Oudemirdum en een restaurant in Burgum beter op de kaart te zetten? Toch was voor studenten toerisme deze opdracht veel leuker en uitdagender dan gedacht! Ze maakten er wat moois van.

Lees hier verder!

19. FyreXR

In FYREXR - een online festival dat eind april wereldwijd is te volgen - kunnen studenten van D’Drive zich al weken uitleven en dus ervaring opdoen. Allerlei opleidingen zijn enthousiast bezig om nu materiaal te maken, dat straks wordt uitgezonden en dan live is te volgen met liefst een VR-bril om ook ‘echt’ op het festival te zijn.

Lees hier verder!

20. GGTV

De Global Goals van de VN hebben een belangrijke plek in onderwijs en organisatie van het FC. Wat betekent dat in de praktijk? In GGTV laten studenten van Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) maandelijks zien waar die doelen voor staan en hoe ze doorklinken.

Lees hier verder!

21. Haute Bordure

Door de lockdown is Haute Bordure in het Fries Museum nog niet toegankelijk voor publiek. Maar de expositie is er helemaal klaar voor, met prachtig borduurwerk. Ook staan er borduurhuisjes met opzetstukken, naar een ontwerp van Floor Nijdeken ontwikkeld en gemaakt door de opleiding Creatief Vakman.

Lees hier verder!

22. Horeca werkt

Toen de horeca eind vorig jaar dicht ging, had het personeel ineens alle tijd voor bijscholing. Ruimte was er ook genoeg: alle restaurants konden dienen als ruime plek voor workshops door FC-docenten. Wijnkennis, wild, cocktails maken en barista… Het kon allemaal en de belangstelling was groot.

Lees hier verder!

23. Keyleigh de Vos

Toen ze de opdracht kreeg, waren er wel producten. Maar de gloednieuwe webwinkel had nog geen verpakking voor de spullen die een vrouw rond en na de bevalling kan gebruiken. Keyleigh de Vos, derdejaars student mediavormgeving, gaf MOMS Horizon een eigen huisstijl.

Lees hier verder!

24. Kookboek als taalles

Een taal leer je vooral door ‘m te gebruiken. En hoe doe je dat, op een leuke manier? Cursisten van het Friesland College in Sneek maakten samen een mooi kookboek. De opbrengst is voor een goed doel: steun voor vluchtelingen, via de UNHCR. Er ging al € 1565,- naar toe.  

Lees hier verder!

25. Noorderkracht

Duurzaamheid, sociale inclusie en werkgelegenheid… Dat waren de onderwerpen waar achttien studenten van Noorderpoort, Drenthe College, Alfa College, ROC Friese Poort en het Friesland College samen mee aan de slag gingen in het eerste noordelijke excellentieprogramma: Noorderkracht.

Lees hier verder!

26. Meneer Zet

Goede zorg gaat ook over welzijn. Hoe zorgen we ervoor dat een cliënt in bijvoorbeeld ouderenzorg zich echt gehoord en gezien voelt? Het FC en de KwadrantGroep hebben samen een escaperoom gebouwd, genaamd Het geheim van Meneer Zet, om studenten en medewerkers te laten oefenen in persoonsgerichte zorg.

Lees hier verder!

27. Patricia Bekkema-Dijkstra

EURHODIP, de organisatie van 150 hotelscholen in vooral Europa, riep  Patricia Bekkema-Dijkstra van het Friesland College in het afgelopen jaar uit tot ‘best creative teacher’. Een Europese onderscheiding voor inspirerend online onderwijs.

Lees hier verder!

28. Platform Praktische Wereldburger

Het Friesland College wil studenten opleiden tot praktische wereldburgers, die in hun vak én als betrokken burgers weten dat ook zij kunnen bijdragen aan een betere wereld. Hoe doe je dat? In het Platform Praktische Wereldburger maken vijf specialisten in verschillende disciplines samen vaart.

Het Platform Praktische Wereldburger hoort zeker in deze eregalerij, maar valt buiten de stemronde. Het platform is vertegenwoordigd in de jury en reikt zelf een eigen Award uit tijdens de uitzending van LICHT! op 22 april.

Lees hier verder!

29. School als Werkplaats

In 2010 startte het FC met School Als Werkplaats (SAW), om met elf organisaties in de jeugdzorg nieuwe wegen te zoeken die kunnen voorkomen dat studenten uitvallen door een optelsom van problemen. Sindsdien werken hulpverleners ín de school. Dat werkt! Dit jaar viert SAW tien jaar bouwen aan hulp dichtbij elke student.

Lees hier verder!

30. Sem Westerhuis

In drie weken reden zes studenten, twee docenten en een net gepensioneerde collega vorig jaar naar Gambia en Senegal. De studenten bleven er een tijd, om daar aan projecten te werken en les te geven. Tot corona opdook… Toen moesten zij plotseling terug.

Lees hier verder!

31. Team persoonlijke aandacht

In deze tijd waarin iedereen heel hard werkt maar studenten en collega’s vooral op een schermpje ziet, is een beetje persoonlijke aandacht heel prettig. Anders is het allemaal zo functioneel en toch ook wel wat saai. Het ‘Team Persoonlijke Aandacht’ pakt de handschoen op en organiseert dat beetje warmte dat iedereen mist, maar wel nodig heeft… 

Lees hier verder!

32. Hackaton Drinkwater

Water, dat komt altijd ‘gewoon’ uit de kraan. Maar wat kun je doen om zo energiezuinig mogelijk water te zuiveren? En wat kun je nog doen met de reststoffen na die zuivering? Twee studententeams van het Friesland College bedachten voorstellen in de Futureproof Drinkwater Hackathon. Ze werkten 24 uur door aan dit project.

Lees hier verder!

33. Rebound

Hoe zorg je ervoor dat je in MBO Rebound onverwacht een spannend en leerzaam avontuur beleeft, ook al is het grotendeel online? Door een escaperoom, vol met filmpjes en op maat gemaakte puzzels en raadsels…

Lees hier verder!

34. LOB gelijke kansen

Bij het project LOB gelijke kansen zetten we ons in om diversiteit te vieren en onderwijs zo in te richten dat iedere student zich welkom, gezien en geaccepteerd voelt. Zo hopen we gelijkere kansen te creëren. Iedere student heeft immers recht op een passende opleiding, stage en baan!

Lees hier verder!

35. Anno N

Educatieve escape-classroom, keuzedeel Frysk (Talencentrum). Afûk, Omrop Fryslân en het Friesland College maakten ‘Anno N. fersus skoalbern’ om Fries leren leuker te maken. Dat werkt prima, bleek uit de manier waarop de leerlingen van Bloei opgingen in het spel dat drie dagen lang een deel van de ochtend in beslag nam.

Lees hier verder!

36. Madelene van Beuzekom

Madelene heeft er tijdens de hele Corona situatie voor gezorgd dat niet één maar drie examenkandidaten op een passende en praktijkgerichte manier stage hebben kunnen lopen en ook konden examineren. 

Lees hier verder!

37. Thea Hommema en Froukje Andringa

60 studenten van de opleidingen pedagogisch werk en onderwijsassistent kregen afgelopen winter pakketten met materialen voor creatieve technieken thuisbezorgd.

Lees hier verder!