Jorrit Blom | Friesland College

Europees kampioen via de herkansing

 

Hij vond dat hij als kok nog niet eens onder aan de ladder stond. Hij mocht hooguit de ladder vasthouden. Nu, drie jaar nadat Jorrit Blom (23) aan zijn opleiding tot kok begon, is hij Europees kampioen in de Nouvelle Cuisine.

Hij blaakt van het zelfvertrouwen. Toch was Jorrit bijna verloren gegaan voor de branche. Op zijn zestiende ging hij werken en leren in een restaurant omdat hij koken altijd al erg leuk vond. Het viel hem zwaar: hij maakte lange dagen en moest werken als zijn vrienden gingen stappen.

Zwalken
Na een klein jaar hield hij het voor gezien, koos voor een opleiding in de handel en ging vervolgens aan de slag in de sales. Hij zwalkte van baan naar baan en verkocht van alles, van auto’s tot uitvaartverzekeringen. Doodongelukkig werd hij ervan, zozeer zelfs dat hij uiteindelijk werkloos raakte en in de kaartenbakken van het UWV terechtkwam.

Dat werd uiteindelijk zijn redding. Jorrit werd voor zijn re-integratie op de arbeidsmarkt geselecteerd voor een opleidingstraject tot kok. Werken en leren bij restaurant Het Ambacht in Heerenveen van meesterkok Henk Markus. Een restaurant met ambities: meedraaien met de culinaire top van Friesland en tegelijkertijd maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen door werkloze jongeren een tweede kans te bieden.

Instelling
Jorrit greep deze kans met beide handen aan, al had hij nog wel eens zijn moeilijke momenten. 'Toen ik weer eens veel te laat op mijn werk kwam ,kreeg ik te horen: 'we zien het wel zitten met jou, je bent een echt talent. Maar of je komt elke dag op tijd, of het is definitief exit’. Toen viel het kwartje: met talent alleen kom je er niet, je moet ook de juiste instelling hebben.'

Hierna ging Jorrit als een speer. Hij rondde zijn opleiding keurig af en stroomde door naar die tot zelfstandig werkend kok, eveneens werken en leren. Huidig leerbedrijf is het gerenommeerde Post Plaza in Leeuwarden. Hierna gaat hij verder, omdat je als kok eigenlijk nooit uitgeleerd bent. Dat is ook de reden dat hij meedoet aan (internationale) wedstrijden. Juist daar kun je ervaren wat de nieuwste trends zijn in het vak. Een prijs winnen, dat is alleen maar mooi meegenomen.

Gas geven
Over zijn toekomst is Jorrit heel duidelijk. Hij wil beslist geen eigen restaurant beginnen, zelfs niet chef-kok worden, want dan ben je veel te veel met andere dingen bezig ‘zoals administratie en zo’. Souschef oftewel meewerkend voorman worden, dat is zijn droom. 'Laat mij maar lekker gas geven in de keuken. Lekkere dingen maken in het hogere segment, samen met een fijn team. Mijn streven daarbij? Het liefst ietsje uit boven de ladder uit te steken die ik nog maar kort geleden van mezelf even mocht vasthouden.'