Zelfstandig werkend kok 3 | Friesland College

Als Zelfstandig werkend kok heb je een job om van te smullen! Je maakt hapjes, gerechten en desserts waar anderen hun vingers bij aflikken. Je werkt graag met je handen en hebt gevoel voor geuren en kleuren. Want jouw culinaire creaties smaken niet alleen heel goed, ze zijn ook een lust voor het oog! Je werk is erg verschillend omdat je de ene keer voor weinig en de andere keer voor veel mensen moet koken. Hierbij houdt je natuurlijk ook rekening met de wensen van de klant, want niet iedereen heeft dezelfde smaak. Dankzij jouw kookkunsten komen de gasten terug. Terwijl het restaurant vol zit, blijf jij stressbestendig en met beide benen op de keukenvloer staan.

De opleiding
Je werkt in de opleiding natuurlijk veel aan verschillende kooktechnieken. Je snijdt groenten, maakt sauzen en bereid vlees- en andere gerechten. Je leert welke ingrediënten goed bijelkaar passen. Je krijgt vakken als warenkennis, voedingsleer en hygiëne. Je leert het beheren van keukenvoorraden. Ook leer je tijdens deze opleiding over leidinggeven en personeelsmanagement. Je leert hoe je collega’s begeleidt en hoe je functionerings- en beoordelingsgesprekken voert. We dagen je ook uit om verrassende menu’s te bedenken, je leert winstmarges berekenen en ontwikkelt nieuwe recepten en garnituren. Naast de beroepsgerichte vakken krijg je ook lessen Nederlands, rekenen, Engels en Burgerschap.Je beroepshouding is een belangrijk aandachtspunt in de opleiding. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van sociale vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten, zoals zelfstandig, flexibel en veilig kunnen werken.

Wat de zelfstandig werkend kok onderscheidt van de ‘gewone’ kok is dat hij meedenkt bij het uitbreiden of verbeteren van de menukaart en dat hij helpt bij het verbeteren van de efficiëntie en de kostenbeheersing.
Je beoordeelt verder je eigen werk en soms ook dat van hulpkrachten. Als het nodig is stuur je hen bij en geef je tips. Bij alles wat je doet zorg je voor een schone, nette werkomgeving, waarbij je rekening houdt met alle voorschriften. Je werkt onder toezicht van een leidinggevende. Je voert je taken helemaal zelfstandig uit en je hebt ook meer verantwoordelijkheden.

Diploma en dan ...
Na deze opleiding kun je aan de slag in de keuken van een horecabedrijf (hotel, restaurant, eetcafé), instelling, cateringbedrijf of vergader-/congrescentrum. 
Wanneer je al een baan hebt, kunt je je na deze opleiding bij ons verder specialiseren door de dubbelopleiding Gespecialiseerd kok & Leidinggevende keuken te volgen.