Kok 2 | Friesland College

Als kok heb je een job om van te smullen! Je maakt hapjes, gerechten en desserts waar anderen hun vingers bij aflikken. Je werkt graag met je handen en hebt gevoel voor geuren en kleuren. Want jouw culinaire creaties smaken niet alleen heel goed, ze zijn ook een lust voor het oog! Dankzij jouw kookkunsten komen de gasten terug. Terwijl het restaurant vol zit, blijf jij stressbestendig en met beide benen op de keukenvloer staan.

De opleiding
Je werkt in de opleiding natuurlijk veel aan verschillende kooktechnieken. Je snijdt groenten, maakt sauzen en leert hoe je het beste gerechten kunt bereiden en welke ingrediënten goed bijelkaar passen. Je smaakpapillen zijn dan ook goed ontwikkeld! Je werk is erg verschillend omdat je de ene keer voor weinig en de andere keer voor veel mensen moet koken. Hierbij houdt je natuurlijk ook rekening met de wensen van de klant, want niet iedereen heeft dezelfde smaak. Het is als kok ook belangrijk om de keuken netjes en schoon te houden, zodat de gerechten op een hygiënische en veilige manier gemaakt worden.  Je krijgt vakken als warenkennis, voedingsleer en hygiëne. Daarnaast krijg je nederlands en rekening. Je beroepshouding is een belangrijk aandachtspunt in de opleiding. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van sociale vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten, zoals zelfstandig, flexibel en veilig kunnen werken.

Diploma, en dan ...
Wanneer je de opleiding Kok hebt afgerond, kun je, natuurlijk als kok, in verschillende keukens werken. Hier ben je bezig met het maken en voorbereiden van gerechten die op de menukaart van jouw hotel, restaurant, bistro of eetcafé staan. Je kunt ook doorstromen naar de opleiding Zelfstand werkend kok (niveau 3).