Gespecialiseerd kok & Leidinggevende keuken 4 | Friesland College

Als Leidinggevende keuken én Gespecialiseerd kok zwaai jij de scepter in de keuken van een (hotel/)restaurant, vergader-/congrescentrum en verschillende soorten instellingen. Je bent de schakel tussen de medewerkers van de keuken en de manager/ondernemer. Je bereidt bijzondere, creatieve of luxe gerechten en denkt na over de samenstelling van de menukaart en voert deze uit. Naast deze creatieve, uitvoerende werkzaamheden, coördineer en organiseer je de werkzaamheden binnen de verschillende delen van de keuken. Je bewaakt de kwaliteit van de gemaakte gerechten of onderdelen daarvan en zorgt ervoor dat deze aan de verwachtingen van de gasten voldoen. Daarnaast overleg je met leveranciers over de inkoop van de producten. Je kunt kostenbewust handelen en ben commercieel. Je helpt ook nieuwe en/of lerende medewerkers en geeft leiding in de keuken. 
 

De opleiding
Met deze opleiding haal je twee diploma's! Je schrijft je in voor de opleiding Gespecialiseerd kok en doet voor het diploma Leidinggevende keuken extra onderdelen. Mochten de extra onderdelen niet lukken, dan is het halen van alleen het diploma Gespecialiseerd kok gewoon mogelijk. Mocht je uit willen stromen met alleen het diploma Leidinggevende keuken, dan schrijven we je tijdens het traject over. Er zit een overlap in de beide diploma’s. Voor deze onderdelen geldt dat je ze maar één keer met een examen hoeft af te ronden en dat je dan voor de andere opleiding vrijstellingen kunt krijgen.

Tijdens de opleiding komen de volgende vakken en onderdelen aan bod:

Algemene vakken:
Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap

Beroepsgerichte vakken :

  • Gastronomie wijn-spijscombinaties
  • Culinaire en gastronomische thema's
  • Patisserie waaronder een excursie bij een top patissier
  • Veel praktijk met o.a. wild, schaal- en schelpdieren, vis, orgaanvlees, kaas, kaviaar & champagne.
  • Talen
  • Management en leiding geven
  • Financieel management
  • Masterclasses en demonstraties
  • Brandpreventie, brandbestrijding en communicatie (BHV)

Specifieke onderdelen voor Gespecialiseerd kok
Voor de gespecialiseerd kok ligt de uitdaging vooral in de bereiding van culinaire hoogstaande gerechten. Je moet je daarvoor specialistische kennis eigen maken op het terrein van ingrediënten, maar ook bijvoorbeeld verspilling van producten voorkomen. Je onderzoekt trends en ontwikkelingen in de branche en zet deze om in voorstellen.

Extra onderdelen voor Leidinggevende keuken
Als leidinggevende heb je een aantal extra verantwoordelijkheden, waaronder op het financiële vlak. Zonder de juiste financiële kennis hebben de mooiste gerechten vaak weinig toekomst. Je leert op school hoe je een operationeel plan maakt dat past bij de doelstelling van het bedrijf en hoe je daarbij de juiste begrotingen opstelt en bewaakt.

Diploma en dan ...
De Gespecialiseerd kok is vaak werkzaam in bedrijven in het hogere segment. Als leidinggevende ben je de verbinding tussen de keuken en de eigenaar van het restaurant of hotel. Voor dit werk is een commerciële, sociale, operationele beroepshouding en persoonlijke effectiviteit nodig.

Toelatingseisen
Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je een werkplek in het vakgebied die geschikt is om de bijbehorende werkzaamheden uit te voeren. Je kunt dan eventueel de opleiding in 2 jaar afronden. Naast een goede basiskennis van en werkervaring in het vakgebied, is de juiste houding belangrijk: je bent representatief, je hebt een open houding en je kunt goed met mensen omgaan.

Kosten
Het halen van twee diploma’s zelf kost niets extra. Wel heb je natuurlijk materialen nodig om de opleiding te kunnen volgen.