Zelfstandig werkend bakker 3 | Friesland College

Jij bakt brood dat zalig ruikt en nog lekkerder smaakt. Jouw banketproducten zien er prachtig uit, te mooi om op te eten, maar natuurlijk veel te lekker om te laten staan. Zie jij hier wel brood in? Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou!

De opleiding
Tijdens de opleiding Zelfstandig werkend bakker leer je alle technieken die nodig zijn voor het maken van hoogwaardige brood- en banketproducten. Van broden en boterkoekjes tot luxe bruidstaarten. Als zelfstandig werkend bakker ben je een echte vakman. Je komt te werken in een ambachtelijke bakkerij en maakt daar allerlei soorten brood, taart, gebak, marsepein en ander lekkers. Vaak is dat creatief werk en ook leer je nieuwe recepten uitproberen. Soms help je ook één of meer bakkersleerlingen die in de zaak werken. Andere belangrijke taken zijn de inkoop van ingrediënten, het voorraadbeheer en het opstellen en bewaken van de planning. Ook ben jij degene die de producten beoordeelt op kwaliteit en smaak. Daarnaast adviseer je klanten over de banketproducten. Vanzelfsprekend ben je verwantwoordelijk voor het schoonhouden van je werkplek en de machines.

Diploma en dan ...
Na deze opleiding kun je aan de slag als Zelfstandig werkend banketbakker bij een (ambachtelijke) banketbakkerij of een patisserie, een bakkerij gespecialiseerd in gebak en taarten. Je kunt ook doorstromen naar de speciallistische opleiding Patissier (bol, niveau 4).

Stroom je in met het diploma niveau 2, uitvoerend bakker met de bijpassende specialisatie, dan duurt deze opleiding 1 jaar.

Je kunt deze opleiding ook volgen via het werken en leren traject (bbl). Je gaat dan vier dagen per week aan het werk en één dag naar school. Je moet wel zelf werk zoeken bij een erkend leerbedrijf. Bij SBB kun je uitvinden of een bedrijf een erkend leerbedrijf is.