Uitvoerend bakker 2 | Friesland College

Bakkers zijn broodnodig! We eten elke dag brood. En als iemand jarig is, trakteert hij op taart of gebak. En dat is niet zomaar. Want brood- en banketproducten zijn gewoon hartstikke lekker. En de keuze is enorm.. van witbrood tot waddenbrood, van moorkop tot mokkataart en van suikerlat tot speculaaskoek. Werken als brood- en banketbakker: dat is smullen geblazen!

De opleiding
Als Uitvoerend bakker ben je het eerste jaar bezig met zowel brood- als banketproducten. Het 2e jaar ga je je specialiseren. Je kunt dan kiezen voor de uitstroomrichting Uitvoerend broodbakker of Uitvoerend banketbakker.

Tijdens de opleiding leer je plannen en improviseren. Je gebruikt je creatieve ideeën bij het maken en afwerken van brood- en banketproducten, zoals broodspecialiteiten, taarten en gebak. Ook leer je om zorgvuldig en hygiënisch te werken. Daarnaast kun je te maken krijgen met onregelmatige werktijden. Maar als de werkdag ’s ochtends vroeg begint, dan ben je ’s middags vaak vrij.

Het beroep
Als bakker in de bakkerij houd je je voornamelijk bezig met het maken van allerlei bakkerijproducten op ambachtelijke wijze. Je maakt hierbij gebruik van vaste recepten. Je houdt tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden rekening met afwijkende grondstoffen en factoren die invloed kunnen hebben op de kwaliteit van de producten. Je gebruikt je creativiteit bij het bereiden en afwerken van producten en bij het oplossen van problemen die je tegenkomt. Daarnaast decoreer je bakkerijproducten. Je werkt veel met moderne apparatuur en daarnaast handmatig en je zorgt ervoor dat je efficiënt en hygiënisch werkt.

Diploma en dan ...
Met een diploma voor de bakkerij kun je in een ambachtelijke brood- en/of banketbakkerij bij een grootbedrijf brood en/of banket of bij een patisserie werken. Sommige bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het vervaardigen van broodproducten of van patisserieproducten.

Met dit diploma kun je doorstromen naar de opleiding Zelfstandig werkend bakker (niveau 3).

Je kunt deze opleiding ook volgen via het werken en leren traject (bbl). Je gaat dan vier dagen per week aan het werk en één dag naar school. Je moet wel zelf werk zoeken bij een erkend leerbedrijf. Bij SBB kun je uitvinden of een bedrijf een erkend leerbedrijf is.