Patissier 4 | Friesland College

Als patissier ben je dé absolute vakspecialist als het gaat om het bedenken, ontwerpen en maken van overheerlijke, ambachtelijke en exclusieve zoete showwerken en desserts. Je weet alles van ingrediënten, recepten en bereidingswijzen, maar kent ook de trends. Je kunt dit in opdracht doen voor bijvoorbeeld een exclusief feest, maar je bent ook verantwoordelijk voor het productaanbod van de patisserie zelf. Dat moet altijd vernieuwend zijn en natuurlijk een lust voor het oog!

De opleiding
De opleiding is een 1-jarige bol-opleiding. Je gaat 3 dagen per week naar school en loopt 2 dagen per week stage in een erkend leerbedrijf. Tijdens de opleiding leer je alles over het maken van petit fours, bruidstaarten, desserts, amandelwerk, chcolade, sierwerk, ijs en andere banketspecilaiteiten. Je bent tijdens de opleiding vooral bezig met vernieuwende producten. Deze producten ontwikkel je zelf en hiermee werk je tijdens het jaar naar jouw proeve van bekwaamheid. Tijdens deze proeve van bekwaamheid laat je zien wat je het hele jaar geleerd hebt. De opleiding bevat een flink aantal workshops die gegeven worden door top patissiers uit het bedrijfsleven. Ook leer je te plannen en organiseren. Daarnaast volg je de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen
Voor deze opleiding heb je een diploma nodig van zelfstand werkend banketbakker of zelfstandig werkend kok met praktische en theoretische kennis van productgroepen. Instroom is ook mogelijk met aantoonbare werkervaring (evc's).

Iets voor jou?
Als patissier moet je creatief en innoverend zijn. Je gebruikt je ideeën bij het maken en afwerken van showstukken en het bedenken van nieuwe exclusieve producten. Je hebt oog voor detail en goed ontwikkelde zintuigen voor geuren, smaken en kleuren. 

Diploma en dan ...
Als patissier kun je aan de slag bij een (ambachtelijke) banketbakkerij, maar vaker werk je bij een patisserie. Dit is een bakkerij gespecialiseerd in gebak en zoete lekkernijen. Ook exclusieve hotels hebben steeds vaker een eigen patissier in dienst.