Gastronoom/Sommelier & Leidinggevende bediening 4 | Friesland College

Als Gastronoom/Sommelier ben je de specialist op het gebied van wijn en wijn-spijscombinaties. Je kunt gasten bij uitstek de juiste wijnsuggesties doen bij een gekozen gerecht of gang. Als belangrijke spil tussen de gast en de keuken zorg je voor een passende sfeer en tevreden gasten. Je doet voorstellen voor aanpassing van de menu- en wijn/ drankenkaart. Je vraagt offertes op, selecteert leveranciers, bestelt en beheert de voorraad en overlegt met de restaurantmanager. Je plant werkzaamheden en stuurt medewerkers aan. Je beschikt over voldoende productkennis, gaat gemakkelijk om met allerlei soorten gasten en je kunt goed luisteren. De Gastronoom/Sommelier & Leidinggevende bediening werkt vaak in het hogere horecasegment.

De opleiding
Met deze opleiding haal je twee diploma's! Je schrijft je in voor de opleiding Gastronoom/sommelier en doet voor het diploma Leidinggevende bediening enkele extra onderdelen. Mochten de extra onderdelen niet lukken, dan is het halen van alleen het diploma Gastronoom/sommelier gewoon mogelijk. Mocht je uit willen stromen met alleen het diploma Leidinggevende bediening, dan schrijven we je tijdens het traject over.  Er zit een grote overlap in de beide diploma’s. Voor die onderdelen geldt dat je ze maar één keer met een examen hoeft af te ronden en dat je dan voor de andere opleiding vrijstellingen kunt krijgen.

Tijdens de opleiding komen de volgende vakken en onderdelen aan bod:

Algemene vakken:
Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap

Beroepsgerichte vakken :
Gastronomie wijn-spijscombinaties
Culinaire en gastronomische thema's
Veel praktijk met o.a. wild, schaal- en schelpdieren, kaviaar & champagne
Masterclasses en demonstraties
Management en leidinggeven
Financieel management
Brandpreventie, brandbestrijding en communicatie (BHV)

Specifieke onderdelen voor Gastronoom/sommelier
Voor de gastronoom/sommelier is je specialistische kennis van drank, wijn en spijs en de combinatie daarvan je handelsmerk. Hoe beter je in staat bent de gast te informeren en mee te nemen in de juiste beleving des te meer succes je hebt. Je moet je daarvoor verdiepen in smaakprofielen, afkomst herkomst van producten, grondsoort terroir en klimaat van wijnen, maar ook het doorlopen productieproces vinificatieproces. Je onderzoekt trends en ontwikkelingen in de branche en zet deze om in voorstellen voor je gasten.

Extra onderdelen voor Leidinggevende bediening
Als leidinggevende bediening heb je een aantal extra verantwoordelijkheden waaronder op het financiële vlak. Je zorgt er voor dat je activiteiten ook commercieel effectief zijn, zodat de belangen van zowel de klant als het bedrijf worden gediend. Je leert op school hoe je een operationeel plan maakt dat past bij de doelstelling van het bedrijf en hoe je daarbij de juiste begrotingen opstelt en bewaakt.

Toelatingseisen
Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je een werkplek in het vakgebied die geschikt is om de bijbehorende werkzaamheden uit te voeren. Je kunt dan eventueel de opleiding in 2 jaar afronden. Naast een goede basiskennis van en werkervaring in het vakgebied, is de juiste houding belangrijk: je bent representatief, je hebt een open houding en je kunt goed met mensen omgaan.

Kosten
Het halen van twee diploma’s zelf kost niets extra. Wel heb je natuurlijk materialen nodig om de opleiding te kunnen volgen.