Gastheer/-vrouw 2 | Friesland College
Dat ziet er goed uit! De oh’s en ah’s van de gasten als je de gerechten soepel opdient, de cocktails bezorgt en de wijn adviseert. Natuurlijk heb je het druk en probeer je het iedereen naar de zin te maken. Maar tevreden klanten komen bij jou terug. En daar doe je het voor! Als gastheer/-vrouw ben je van vele markten thuis. Je kunt goed met mensen omgaan en je weet hoe je gerechten moet serveren. Vragen van je gasten over het menu kun je duidelijk beantwoorden. Vaak moet je veel dingen tegelijk doen. Een goede planning en rustig blijven is het halve werk. Maar daar draai jij je hand niet voor om!
 

De opleiding

Op school leer je hoe je een vriendelijke en verzorgde indruk maakt. Dat is belangrijk, omdat je als gastheer/-vrouw je gasten begeleidt en adviseert. Daarnaast leer je samenwerken en overleggen. Je bent deels uitvoerend en deels coördinerend bezig. Je oefent in de les met je studiegenoten hoe je de jassen van gasten aanneemt, hoe je gasten naar hun plaats begeleidt en hoe je de menukaart op de juiste manier aangeeft. Je leert voorbereidende werkzaamheden uit te voeren, zoals gegevens in de administratie verwerken.  
 

Diploma en dan ...

Na deze opleiding kun je gaan werken in restaurants, koffiehuizen, café’s en op andere plekken waar je kunt eten en drinken. Ook kun je, na het behalen van dit diploma, de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (niveau 3) gaan volgen.