Excellentieprogramma | Friesland College


GA het aan,
DURF jezelf te laten zien,
ontplooi je TALENTEN,
ga tot het UITERSTE
en stijg boven jezelf uit!

OVERWIN

Het excellentieprogramma is er voor jou:
voor de student die meer kan én wil.
Voor alle avontuurlijke studenten die regels durven oprekken,
doorzetten, aanpakken en uniek zijn.

Wat

In het excellentieprogramma van het Friesland College word je flink uitgedaagd. Er is aandacht en ruimte voor jouw ambities, je wilde plannen en je creatieve en inventieve ideeën. Met gelijkgestemde studenten draag je bij aan innovatieve en onderscheidende projecten, waarin je veel verantwoordelijkheid en regie krijgt.

Het draait om leren excelleren en het opleveren van een excellent resultaat. Dat doe je met een flinke portie toewijding, doorzettingsvermogen en ambitie.


Voor wie

De student die meer kan én wil
is van harte welkom om zich aan te melden voor een excellentieprogramma.

Herken jij het? Het knagende gevoel van honger?
Honger naar uitdaging, naar meer willen weten, doen, leren en ervaren?

Krijg jij een kick als je iets doet, waarmee jij jezelf versteld doet staan?

Dan is het excellentieprogramma iets voor jou!

Het programma staat open voor de ‘hoogvliegers’ en de studenten die hun opleiding met ‘twee vingers in de neus’ doorlopen. Maar ook voor ‘de eigenwijsjes’, ‘de nieuwsgierige aagjes’, de ‘toegewijde doorzetters’ en ‘de slimme buitenbeentjes’. Of je geschikt bent voor deelname aan het programma zit met name in zaken als de ambitie, toewijding en nieuwsgierigheid die je toont.

De toelating voor een programma vindt plaats op basis van je motivatie en de haalbaarheid om het programma naast je studie te volbrengen. Daarnaast kunnen bepaalde eisen, zoals specifieke vaardigheden of vooropleiding, een rol spelen.

Je bent welkom om jezelf aan te melden voor deelname aan een programma. Ook is het mogelijk dat je door een docent wordt voorgedragen. Ieder programma heeft een eigen organisatie: dus neem gerust contact op met het programma van jouw interesse! Je kunt ook even mailen met excellent@fcroc.nl.

 Waar

Om inventief en ondernemend te kunnen zijn, moet het kunnen borrelen en stomen! En dan helpt het als je werkomgeving daarop ingericht is. Daarom wordt er zoveel mogelijk op inspirerende plaatsen gewerkt, bijvoorbeeld in een bedrijf, een innovatie-lab, de Blokhuispoort, de Kanselarij of zelfs in een heel ander land!

Hoe

Elk excellentieprogramma biedt verbreding door gericht de ontwikkeling van 21e eeuwse vaardigheden te stimuleren. Ook biedt het verdieping op een specifiek vakgebied of vaardigheden. De nadruk op deze twee gebieden verschilt per programma.

Elk programma stimuleert ondernemend en innovatief gedrag van studenten én docenten.

Het excellentieprogramma volg je naast je studie
(en komt dus bóvenop het curriculum van de opleiding).

  • 240 uur voor studenten van niveau 2
  • 320 uur voor studenten van niveau 3 en 4

Dit zijn studiebelastingsuren, maar geen contacturen. De meeste programma’s hebben een duur van vijf tot tien maanden. Een enkel programma bestrijkt meerdere schooljaren.

De vorm van het programma zorgt ervoor dat je grenzen verlegt. Het geeft je kaders en richting en biedt uitdaging. De begeleiding is erop gericht om al gaandeweg samen te leren en te presteren. De docent is hierin een mede-avonturier. Er wordt een beroep gedaan op de leergierigheid en toewijding van zowel de student als de docent. De docent stimuleert, inspireert, ondersteunt en prikkelt de student om boven zichzelf uit de stijgen. Voor alle deelnemende partijen is het excellentieprogramma een plek om met én van elkaar te leren. Het programma heeft dus geen ‘schools’ karakter.

De specifieke programma’s werken onderling ook samen. Studenten treffen elkaar in algemene bijeenkomsten en workshops, zoals ‘presenteren’ of ‘regie nemen over je eigen leren’.

Elk programma heeft een set criteria waarop de student aan het einde van het programma aantoont dat hij/zij geëxcelleerd heeft. Deze criteria bestaan uit de eisen vanuit de mogelijke opdrachtgever, de doelen waarop je wilt excelleren en aanvullende eisen vanuit het programma. Bij succesvolle afronding leidt dit tot een bewijs van deelname aan het excellentieprogramma en een héél trots gevoel. 

“Ik heb geleerd mijn doel te bereiken door het in kleine stapjes te verdelen. Je kunt het beste beginnen met die dingen waar je zelf de controle over hebt. Door mijn stage in Indonesië heb ik geleerd dingen langzaam en rustig te doen. Als je iets eng vindt: dóe het gewoon!

Tip: op een bepaald punt denk je ’oh help’. Ga dan terug naar waarom je aan het excellentieprogramma begonnen bent."

Joyce Tevreden

 

Programma's

Friesland College-brede excellentieprogramma's

Alle scholen

Ambassadeurs
ambassadeurs@fcroc.nl
Gertrude de Goede, g.de.goede@fcroc.nl

Skills Heroes
Selma Bierma, s.bierma@fcroc.nl

Techniek & Technologie, Zorg, Service & Welzijn & D'Drive

Healthcare (ism Philips en ZuidOostZorg)
Sanne van der Hulst, s.vanderhulst@fcroc.nl

CIOS, Zorg, Service & Welzijn & Commercie & Dienstverlening

Vitaal Works (ism de Friesland Zorgverzekeraar)
Geert Teitsma, g.teitsma@fcroc.nl


Schoolspecifieke excellentieprogramma's

D'Drive

OverDrive
Erna Gotlieb, e.gotlieb@fcroc.nl

Zorg, Service en Welzijn, Dienstverlening niveau 2

Laat je lalent zien! op Malta
Heleen Kramer, h.kramer@fcroc.nl

CIOS

Masterclass CIOS
Bert Wezenberg, b.wezenberg@fcroc.nl

 

Meer weten?

Neem contact met ons op! Aarzel niet en mail: excellent@fcroc.nl