Creatief vakman 4 | Friesland College
Creatief en ambachtelijk, dat zijn de kenmerken van creatief vakman. Als Creatief vakman weet jij deze twee eigenschappen als de beste te combineren. Je vertaalt een idee naar een nieuw en aantrekkelijk ontwerp en vervolgens maak je dit product op een manier die past bij deze tijd. Je kunt met je handen werken, maar ook met de nieuwste technische apparatuur, bijvoorbeeld een 3d printer. Voor het maken gebruik je verschillende materialen zoals hout, metaal, kunststof, textiel en keramiek. Ook de productgroepen waar je voor vormgeeft zijn talrijk. Meubels, verlichting, verpakkingen, serviesgoed, sieraden noem maar op.
 
Ben je klaar, dan ben je breed inzetbaar in het midden- en kleinbedrijf. Of je begint je eigen zaak. Of je stroomt door naar de Kunstacademie of naar HBO Industrieel design. Of….het is aan jou!
 
Daarnaast worden ook je ondernemersvaardigheden vergroot. Je leert dus hoe je je brood kunt verdienen met ontwerpen en maken.
 
We werken als opleiding nauw samen met experts op het gebied van creatief vakmanschap en bedrijven uit Friesland, die je veel uit hun eigen beroepspraktijk leren
Je behaalt een diploma “Creatief vakman, ontwerpend meubelmaker”.
 
Opdrachten van echte opdrachtgevers
Tijdens de opleiding ontwikkel je je creativiteit, maar leer je ook producten te maken. Een groot deel van de week werk je in D’lab (werkplaats / atelier) aan opdrachten die van echte opdrachtgevers afkomstig kunnen zijn.
 
Diploma en dan ...
Je kunt aan het werk als zelfstandig ontwerper en/of meubelmaker. Maar je kunt ook voor een baas gaan werken als meubelmaker, standbouwer of decorbouwer.
Ook kun je verder studeren aan kunstacademies of een hbo-opleiding, zoals Industriële productontwikkeling (IPO) bijvoorbeeld aan het Windesheim college in Zwolle, Product design (Artez in Arnhem, of HKU In Utrecht), maar er gaan ook studenten naar de Design Academie in Eindhoven
 
extra kosten: ongeveer € 350,- exclusief werkkleding