Kennismaken met elkaar én de opleiding

Nieuwe klasgenoten en docenten, een onbekend gebouw, andere activiteiten: voor eerstejaars studenten is zo’n eerste best spannend. Het Friesland College stond bol van activiteiten om studenten zo snel mogelijk vertrouwd te maken met hun opleiding en medestudenten. Gelukkig kon dat nu weer overal ‘live’ en niet meer op afstand. Na twee introducties in coronatijd voelt dat best een beetje bijzonder en bijna feestelijk. Een kleine greep uit wat er zoal gebeurde… 

De Groene Ster in Leeuwarden was deze week gevuld met de nieuwste studenten van het CIOS. Verspreid over het hele terrein deden zij in groepjes allerlei sportieve activiteiten. Er werden stepwedstrijden gehouden, gefrisbeed en er werd kübb gespeeld. Als kers op de taart mochten de leerlingen een balletje slaan in een golfworkshop op de nabijgelegen golfbaan. Wanneer dit de studenten goed afging, klonk een euforisch “Hoppa!” En dat was best vaak.

Een eindje verderop, bij de Grote Wielen, waren de studenten van Pedagogisch werk en Onderwijs te vinden. Bij Copini Buitensport werden zij uitgedaagd tot het bouwen van vlotten, boogschieten, klimmen, puzzelen én het bestormen van de survivalbaan. De studenten waren stuk voor stuk bloedfanatiek. Is dat niet hoe je iemand het best leert kennen?

Ook de eerstejaarsstudenten van Zakelijke Dienstverlening hadden een sportieve dag. Vanaf het Stadstrand supten zij richting de binnenstad van Leeuwarden. Peddelend door de grachten en langs de terrassen moesten zij zich staande houden. Gelukkig voor de meesten een groot succes. Ging het niet zo soepel? Dan was er een volgbootje vol gezelligheid om de achterblijvers een hart onder de riem te steken.

Rondje langs de velden

De nieuwe lichting D’Drive-studenten van de opleiding Multimedia Design maakte ook uitgebreid kennis met de binnenstad van Leeuwarden. Tijdens hun driedaagse introductie wandelden zij langs alle plaatsen waar ze het komende jaar veel te vinden zullen zijn. In groepjes voerden zij hier allerlei opdrachten uit: van schetsen tot ontwerpen en van fotobewerking tot logodesign. Alles kwam aan bod. En dat werd gewaardeerd: “De opdrachten waren heel divers. Erg leuk om zo alvast een beeld te krijgen van de opleiding!” Op woensdag werd het werk gepresenteerd en werd een groepje tot winnaar gekroond. Als afsluiting werd er onder begeleiding van een DJ een verhit potje stoelendans gespeeld. En dan… Tot maandag!’

Voor de Horecastudenten stond de introductieweek ook in het teken van kennismaken met de opleiding. Door het volgen van allerlei interessante workshops en het bezoeken van verschillende bedrijven kregen zij alvast een inkijkje in wat hen komend jaar te wachten staat. De leerzame week werd afgesloten met een overheerlijke barbecue. Lekker, maar vooral erg gezellig.

In de Blokhuispoort werkten zo’n 27 eerstejaars van Creatief Vakman donderdag aan een zogeheten ‘Goldberg machine’, ofwel een lange baan als bij vallende dominostenen maar dan met allerlei losse spullen. Dat deden ze met 150 studenten van NHL Stenden. De ‘machine’ had dan ook een lengte van tientallen meters, samengesteld uit allerlei materiaal dat de studenten in de Blokhuispoort bij elkaar hadden gescharreld: van fietswiel tot bureaustoel en van potlood tot barbiepop. Zou het werken? Goed, er waren een paar extra zetjes nodig. Maar uiteindelijk landde de naald van de oude pick-up aan het eind soepel in verzamelelpee ‘The very best of ABBA’. Gelukt!    

Voor de studenten van Techniek en Technologie stond er een dagje teambuilding op het programma. Op het terrein van Saturnus in Heerenveen werd hun doorzettingsvermogen en communicaties-skills getest middels wel hele gave activiteiten… Een tractor voortrekken aan een touw? Geen probleem. Geblinddoekt en rijdend op een skelter een parcours afleggen? Met de juiste aanwijzingen is ook dat ‘a piece of cake’. Verder werd er nog met grote banden gesjord, een stormbaan getrotseerd en wedstrijden touwhangen gehouden. Uiteraard met een enthousiast aanmoedigend gejoel.

Op naar een prachtig schooljaar!