Friesland College stijgt in landelijke ranglijst, twee opleidingen helemaal top

Met Wellness en Creatief Vakman heeft het Friesland College twee topopleidingen in huis, die landelijk top zijn. Deze opleidingen staan in de ranglijsten van de nieuwe Keuzegids 2019 helemaal bovenaan. Ook het gemiddelde 'rapportcijfer' van het Friesland College steeg flink.

In deze nieuwe Keuzegids, die vandaag online is gegaan, zijn de gegevens uit de laatste JOB-monitor verwerkt. Het oordeel van studenten over onder meer de kwaliteit van lessen en docenten, toetsing en het schoolklimaat weegt zwaar in het rapportcijfer, waarin ook cijfers als het studiesucces in het eerste jaar worden meegenomen.

Bij Wellness, dat in de Keuzegids valt in de categorie schoonheidsspecialist, zijn de studenten op alle fronten heel tevreden en zijn de resultaten goed. De opleiding krijgt een fraaie 8,5 als rapportcijfer. De opleiding Creatief Vakman van D'Drive (ontwerpend meubelmaken en keramiek) komt door zeer tevreden studenten in de categorie ambachtelijke techniek op een mooie 7,8.

Hoger

Een opleiding die in de gids een 7,5 of hoger als beoordeling krijgt, mag zich van de Keuzegids een 'Topopleiding' noemen. Ook bij een aantal andere opleidingen van het Friesland College stijgt het rapportcijfer. Bij pedagogisch werk en onderwijs is (7.0) dat bijvoorbeeld duidelijk het geval, net als bij installatietechniek (7.0) en bij verschillende opleidingen in de ICT. Ook het CIOS komt met een 6.3 bijna een heel punt hoger uit.

Over het geheel springt het Friesland College in de ranglijst van veertig Nederlandse roc's naar plek 20, met een 61,5 als cijfer. Dat is stevig. Vorig jaar stond het Friesland College nog op plek 33, met een 56,4 als rapportcijfer. Studenten oordelen gemiddeld positiever en ook de goede beoordeling door de Inspectie van het Onderwijs telt door.

Aandacht

Er is wel een aantal opleidingen bij het Friesland College dat onvoldoende blijft scoren of van een voldoende naar een lager cijfer gaat in de Keuzegids. Hier ligt nog wel een uitdaging bij een aantal opleidingen in de horeca, handel, zorg en techniek, vooral door de beoordeling van studenten die in de JOB-monitor aangaven niet tevreden te zijn over het onderwijs.